Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Marika Smith, sexinspiratör, berättar om bakfyllesexets fördelar – och hur vi kan njuta av dem utan att dricka alkohol.
Marika Smith, sexinspiratör, berättar om bakfyllesexets fördelar – och hur vi kan njuta av dem utan att dricka alkohol.
Marika Smith, sexinspiratör, berättar om bakfyllesexets fördelar – och hur vi kan njuta av dem utan att dricka alkohol.
Marika Smith, sexinspiratör, berättar om bakfyllesexets fördelar – och hur vi kan njuta av dem utan att dricka alkohol. Foto: Shutterstock

Därför är sex som skönast dagen efter festen

Hjärnan lättar på sina bromsar och släpper den ofiltrerade kåtheten fri – det är en av flera orsaker till att vi blir mer sexsugna när vi har druckit. Effekten dröjer sig ofta kvar och bäddar för underbart bakissex.

Sexinspiratören Marika Smith berättar om anledningarna till att många njuter lite extra dagen efter festen. Hon delar också sig av sina bästa tips på hur man förbättrar sexet –med eller utan alkohol i systemet.

För somliga är baksmällan själva antitesen till sex – kroppen känns tung och trög och det enda man vill är att vara i fred och vältra sig i misär snarare än missionär. Men för andra kompletteras ynkligheten av ett välbekant, pockande kli – bakiskåtheten har slagit till. Så varför blir många av oss sugna på sex när vi mår som eländigast? Här är några tänkbara förklaringar.

När vi är nakna fysiskt vågar vi klä av oss även känslomässigt.

Sårbarhet föder sexsug

Som många av oss märkt så tenderar sex, precis som alkohol, att ”låsa upp” intimitet, både mentalt och fysiskt. Det är inte ovanligt att uppleva att det är precis efter sex som man kommer varandra som närmast, anförtror varandra sådant som känns svårt och vågar berätta hur man egentligen känner. När vi är nakna fysiskt vågar vi klä av oss även känslomässigt. Så när vi fortfarande har alkohol kvar i systemet och känner oss svaga och sårbara i kroppen är det inte konstigt att längtan efter närhet pockar på, och då gärna i form av sex.

Alkohol lättar på sexbromsen

Den teori om varför vi gillar bakissex som har mest belägg kallas för The dual control model, tvåkontrollsmodellen. Den utgår från hypotesen att ditt sexsug styrs dels av vilka faktorer din hjärna uppfattar som sexuellt relevanta, alltså argument för att bli kåt, och dels vad den uppfattar som argument mot att bli kåt. En gas och en broms för lusten, helt enkelt. Vad som utgör gas och broms är individuellt, en broms kan vara allt från att du fryser om fötterna till att sex för dig är associerat med otrygghet. 

Du blir inte kåtare av alkoholen i sig, men den hjälper hjärnan att lätta på bromsen och du får tillgång till kåtheten.

När du har lite alkohol kvar i kroppen – som morgonen efter – får det effekten att det centrala nervsystemet jobbar långsammare, och det är ”bromsarna” som går trögast, medan ”gasen” funkar som vanligt. Har du mer alkohol i kroppen går båda systemen ner, vilket ofta leder till ogenomtänkta val och i bästa fall medelmåttiga sexuella upplevelser. 

Du blir alltså inte kåtare av alkoholen i sig, utan den hjälper hjärnan att lätta på bromsen och du får tillgång till den kåthet som du egentligen alltid har, men som i vanliga fall hålls tillbaka av dina bromsar. När volymen sänks för bromsarna, kan hjärnan uppfatta de signaler som säger ”JA, ligga! Vi kör”.

 Alkoholens verkan kan på så vis synliggöra våra sexuella lustars natur, utan de bromsar vi vanligtvis har. Att sträcka sig efter vinflaskan för att släppa på gasen är dock naturligtvis inte bra, och vid minsta överkonsumtion försvinner fördelarna. 

Dagen efter en negroni för mycket kan kännas tung – men också erotiskt laddad. Sexinspiratören Marika Smith tipsar om långsamt sex där det läkande oxytocinet flödar. Foto: Shutterstock

 

En effekt av alkoholintag är också en kortsiktighet i tanken. Hjärnan får svårt att tänka så mycket längre än korta stunder framåt, och den effekten sitter i även när ruset avtagit. Detta är förstås inte eftersträvansvärt eller hälsosamt på något sätt, men det kan förklara vår längtan efter sex. Kortsiktigheten gör oss mer medvetna om sexuella känslor i kroppen och impulserna att leva ut dem blir lättare att följa. Ett tillstånd som kan dröja sig kvar till dagen efter festen.

Tips för härligt bakis-sex

Slow motion-sex: Prova att ha sex på de sätt ni gillar bäst i vanliga fall, men hälften så snabbt. Passar utmärkt för sega bakiskroppar då det kräver mindre jobb och skapar mer närhet och intimitet, så det läkande oxytocinet flödar.

Gå direkt på orgasmsexet: Skippa det konditionskrävande samlaget just i dag, och satsa på de mest orgasmsäkra delarna av sexet. För kvinnor är det ofta smeksex eller oralsex som gör susen, få av oss får orgasm av penetrationen ändå. Orgasmen utsöndrar dopamin och endorfin som hjälper dig må bättre.

Gemensam onani: Att ligga bredvid varandra med varsin sexleksak eller bara händerna och i sitt eget tempo ta sig mot orgasm är både mysigt och hett. Ni kan titta på varandra, prata snuskigt eller bara vara i era egna bakisbubblor. Dessutom får ni en uppfattning om hur den andre gör för att maxa sin njutning, och kan ta lärdom inför nästa sextillfälle.

Mjukt sex (i ordets rätta bemärkelse): Att alkohol kan påverka erektionen vet de flesta, och även dagen efter kan effekten sitta i, även om suget efter sex finns. Satsa i sådana fall på alla de härliga sextekniker som inte förutsätter att han är hård. Oralsex går utmärkt även på en slak penis, likaså pungmassage, anal stimulans och så vidare. Att slippa prestationskravet kring stånd och sprut väger upp den kanske uteblivna utlösningen – men många män kan faktiskt komma även utan att vara hårda.

Njut av bakfyllesex – utan att dricka 

Socialisera
Studier visar att par finner varandra som mest attraktiva i sociala sammanhang där de ser varandra genom andras ögon, klär upp sig och lämnar ”vardagsbubblan”. Så att gå på festen men utan att dricka boostar också passionen nästa dag.

Mindfulness lättar på bromsen
Att träna på medveten närvaro i kroppen och känslorna hjälper till att blockera jobbiga tankar, det vill säga bromsar, som negativ kroppsuppfattning, skam eller stress. Det kräver mer jobb än att sänka en shot, men det åtgärdar grundproblemet i stället för att kringgå det tillfälligt.

Identifiera och åtgärda sexbromsarna
Lista dina fem värsta bromsar och fundera på hur du kan parera dem. Bättre ljuddämpning i sovrummet om du är rädd att ni hörs? Mer gostid mellan jobbläge och sexläge som minskar stressen? Varma strumpor så kalla tår inte distraherar? 

Andas dig mottaglig för lust
Andningsövningar gör kroppen lugn och trygg, och mottaglig för njutning och kåthet. Prova att andas in djupt och slappna av på utandningen, gör det 10-20 gånger så varvar kroppen ner.

LÄS MER: Så kan du få – och ge – en fontänorgasm
LÄS MER:
Är hans penis al dente?