Mia Törnblom: Coacha din kompis!

Mia Törnblom & Susanne Pettersson lär dig hur du blir en coachande kompis. Här får du svar på fyra klassiska väninne-dilemman!

1. Varför måste allt handla om henne?

FRÅGA: Min vän separerade från sin kille för två år sedan och sedan dess är allt ljus på henne. Det enda vi pratar om är den här killen och hur hennes liv har blivit utan honom. Det är klart att jag ställer upp för en vän! Men hur länge ska vi enbart prata om henne? Förut pratade vi lika mycket om mig, men nu var det bra länge sedan hon intresserade sig för vad som händer i mitt liv. Det här har förpestat hela vår vänskap.

 SVAR: Vänskap bygger på att man är två och det är viktigt att alla får utrymme och uppmärksamhet. Jag, Susanne, hade samma situation för ett tag sedan, och var till slut väldigt rak och ärlig med min kompis: ”Jag förstår att det har varit mycket för dig sista tiden. Men jag har också behov av att få prata om mig.” Hon tog det direkt. Och idag är hon väldigt glad att jag sa det. Ofta när man är upptagen med sig själv blir det ett mönster, men man kanske är omedveten om det själv. Bara att hon fick den där lilla vinken gjorde att hon kunde ändra på sig.

Foto: Peter Knutson / Copyright ©Peter Knutson, All Rig

Susanne Pettersson och Mia Törnblom är väninnor och coachar varandra.

2. Måste hon coacha mig hela tiden?

FRÅGA: Min kompis älskar att vara coach. Hon ställer konkreta frågor om privata saker som jag för det mesta inte vill diskutera. Men hur säger man det? Hon vill ju bara vara snäll, det vet jag ju. Och ibland kommer hon med goda råd men jag är ofta inte upplagd för att ta emot dem.

 SVAR: Det är lätt att man i olika sammanhang vill coacha en vän. Men – man ska aldrig coacha någon som inte har bett om det! Man ska ha respekt för att den andra kanske inte vill ha tips och råd. 

 Säg därför något i stil med att ”Jag vet att du har goda intentioner, och när jag behöver hjälp så ber jag gärna om det. Men just nu vill jag gärna reda ut detta själv/prata om något annat. No hard feelings, men…” Ju rakare du är, desto bättre. Då minimerar du risken för missförstånd.

3. Är vår relation förstörd för att jag gav fel råd?

FRÅGA: Min kompis har en skitjobbig mamma. Hon tänker mest på sig själv och är riktigt elak 

 ibland. För ett par år sedan uppmanade jag min vän att bryta med sin mamma, vilket hon faktiskt gjorde under en period. Några månader senare tog de upp kontakten igen och då kom det fram att hennes mamma var väldigt sjuk under den tid de inte hade någon kontakt. Nu anklagar min kompis mig för att hon inte fanns där för sin mamma, just när hon behövde henne som mest. Vår vänskap är förstörd, och jag är så ledsen för det. Jag saknar henne verkligen. Jag har sagt att jag är ledsen för mitt “dåliga” råd men det hjälper inte. Det verkar kört för oss. Vad gör jag?

 SVAR: Här måste man skilja på två saker. Det ena är att hennes mamma är jättejobbig, det andra är att hon är sjuk. Alla saker som tar energi från ens liv ska man antingen göra upp med eller ta bort. Har man en förälder som är en ”pain in the ass”, ska man markera och sätta gränser – så det var ett bra råd av dig. Och mamman valde själv att inte berätta om sjukdomen för sin dotter – det har inget med dig att göra, det var hennes val och det måste dottern respektera. Din kompis anklagar alltså fel person när hon anklagar dig. Det du just nu kan göra är att förklara ovanstående och säga att du gärna vill fortsätta vara vän med henne. Sedan är det upp till henne om hon vill vara det eller inte. Vill hon inte det, nej, men då måste du släppa. Om två vänner inte frivilligt vill vara vänner, skulle det ändå inte bli bra.

4. Hur peppar jag henne att stå upp för sig själv?

FRÅGA: Det snackas sommarsemester. Min kompis och hennes kille funderar på hur de ska göra, vilka de ska besöka etc. Hon vill verkligen inte åka till hans föräldrar. Hon förstår att hon måste, men... De kommer alltid med så himla många tips och råd om deras relation, liv, jobb, hus, barnuppfostran… Ja, allt! Däremot vill hon gärna spendera 1–2 veckor med sin familj på Gotland. De brukar ju ha så himla kul!

 SVAR: Det här med semester är spännande. Prata med din kompis om att det man ska tänka på när det gäller semester är hur man själv och ens partner vill ha det och hur man kan se till att det blir så. Släpp gamla mönster som ”Vi brukar vara hos mina föräldrar i två veckor”. Livet är för kort för att hålla på med massa traditioner man inte trivs med! Semestern kan skilja från år till år. Att han vill vara hos sina föräldrar är förståeligt, men hon måste inte följa med om hon verkligen inte vill. Och han ska inte ge henne dåligt samvete för att hon inte vill komma med. De hinkarna kan man släppa. Han kan åka själv i en vecka och hon kan göra något annat roligt i en vecka. På så sätt blir båda nöjda och glada.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av amelia + halsband från Smycka för endast 199 kr. Köp nu!