– Nu vill jag vara ännu mer kvinnlig och stark. Jag vill bejaka den jag är!, säger Carola Häggqvist.
– Nu vill jag vara ännu mer kvinnlig och stark. Jag vill bejaka den jag är!, säger Carola Häggqvist. Foto: JARI KANTOLA / Jari Kantola

Carola om nya superkroppen (och de senaste romansryktena)

Efter att ha tackat nej i åratal sa Carola äntligen ja till att vara med i Let’s dance. Hon hoppas komma i bättre form och märker redan effekten.

”Det möbleras om på kroppen och jag har fått mer muskler”, säger kvinnan som alltid tar med sig ett eget olivträd till hotellrummet och längtar efter mer romantik i livet.

Therese Hedlund

Att Carola är van att stå i rampljuset vet vi, men då brukar hon hålla en mikrofon i handen och själv styra skutan. Att dansa pardans på bästa sändningstid och bli granskad av hårda domare är att kasta sig ut på en helt ny arena. Men Carola är redo.

– Jag har blivit bedömd i hela mitt liv och är beredd på att det kommer bli en del sågningar vid fotknölarna, men jag har tävlingsnerver och kan triggas av att ha en målgång och att höra ”klara, färdiga, gå”, säger hon.

– Men jag är inte en dålig förlorare om det blir så, utan vilar i att vi kommer göra det bästa vi kan. Sedan vill jag ju vara kvar så länge det går när jag nu gett mig in i leken.

CAROLA HÄGGKVIST

Ålder: 54.

Familj: Sonen Amadeus, 23, dottern Zoe, 12.

Bor: I Gamla slottet i Steninge slottsby.

Gör: Är sångerska och låtskrivare.

Akutell: I Let’s dance (TV4). Carola har sedan starten fått frågan om att vara med i både Sverige och Norge. När coronapandemin satte stopp för turnéer och engagemang valde hon till slut att säga ja.

Själv ser hon tävlingen som en investering inför framtiden, för att hålla på sikt som kvinna och artist.

– Jag känner mig inte som någon balettdansös direkt utan låter mer som en gammal tant på repetitionerna, det är fötter och det är knän, men det bjuder jag på.

Att dessutom ha parats ihop med dansaren Tobias Karlsson ser Carola som en dröm.

– Det är en klockren match mellan Tobbe och mig. Vi är väldigt fokuserade och målinriktade när vi repeterar men vi ger också utrymme för skratt. Vi är faktiskt lite överraskade över att vi har så lika humor, det är väldigt befriande. Det var länge sedan jag kombinerade skratt och arbete på det här sättet.

LÄS OCKSÅ: Carolina Gynning: Jag har aldrig haft så mycket sex i hela mitt liv 

Det är full fart när Carola och Tobias Karlsson repeterar. Filmerna på deras instagramkonto @carolaotobias vittnar om både svett och skratt.
”Vi är väldigt busiga ihop”, säger Carola som firade alla hjärtans dag med Tobias. ”En gång dansade vi ute i slottsparken i Steninge till sena kvällen.”
1 AV 2
Det är full fart när Carola och Tobias Karlsson repeterar. Filmerna på deras instagramkonto @carolaotobias vittnar om både svett och skratt.
Foto: Privat / Instagram.com/carolaotobias
2 AV 2
”Vi är väldigt busiga ihop”, säger Carola som firade alla hjärtans dag med Tobias. ”En gång dansade vi ute i slottsparken i Steninge till sena kvällen.”
Foto: Privat / Instagram.com/Carolaofficiell

Vad har du för danserfarenhet att luta dig emot?

– Jag har väl på sin höjd varit på logdans och dansat hambo på skoj, och så har jag testat salsa någon gång. Men jag lär mig snabbt och har lätt för att komma ihåg. Och jag är van att lära in mycket på kort tid, att vara effektiv och pränta in saker.

Hur är det att släppa kontrollen och bli ledd av någon annan?

– Efter att ha producerat konserter och turnéer i flera år är det härligt att få kliva in i en välsmord produktion tillsammans med en professionell dansare som jag får följa. Och jag kan faktiskt följa, säger Carola och skrattar.

– Men det är mycket att hålla reda på. Det är nya steg hela tiden. Och det går snabbt.

Vad gör dansen med dig?

– Den gör att jag sträcker på mig inifrån och ut och att jag sänker axlarna och får en bättre hållning. Jag känner mig mer och mer elegant. Det är jätteskönt att få använda kroppen, inte bara för att komma i sommarklänningen utan för välbefinnandet. Att dansa är befriande och förlösande.

– Och jag ser att det har börjat möbleras om lite på kroppen och att jag har fått mer muskler. Det tackar jag ja till.

Att ta hand om kroppen har fram till nu inte varit Carolas paradgren. Hon är van att köra på fälgarna när det kniper.

– När det har varit skarpt läge för mig har jag ju bara sträckt på mig och kört en diet några dagar innan ett gig. Nu är det inte så. Jag visar mig själv omsorg och tar hand om min kropp på ett sätt som jag faktiskt inte gjort på ett tag.

– Och Tobbe säger att jag inte får gå på diet utan att jag ska äta och bli mätt för jag kommer gå ner i vikt ändå. Jag måste däremot se till att mata honom för han går ner mycket i vikt av det här. Jag får hela tiden kolla: ”Har du tagit en banan?”

Carola med barnen Zoe, 12, och Amadeus, 22. Båda tycker att det är roligt att hon tackat ja till Let’s dance.
Carola är stolt mamma till Amadeus, som också satsar på musiken.
1 AV 2
Carola med barnen Zoe, 12, och Amadeus, 22. Båda tycker att det är roligt att hon tackat ja till Let’s dance.
Foto: Privat / Instagram.com/Carolaofficiell
2 AV 2
Carola är stolt mamma till Amadeus, som också satsar på musiken.
Foto: Privat / Instagram.com/Carolaofficiell

För att få ihop livet som mamma med alla repetitioner så har Carola och dottern Zoe, 12, lämnat huset i Steninge några månader och hittat ett alternativt boende inne i stan.

– Vintern kändes extra mörk ute i Steninge innan snön kom och så skulle jag vara med här och då kände jag att jag ville hitta ett ställe att vara på så länge. Och då löste det sig med en ”longstay” på ett hotell mitt i stan, säger hon.

– Så nu har Zoe gångavstånd till skolan och det är nära till Frihamnen där vi repeterar. Men vi saknar att vara hemma så vi åker till Steninge då och då.

Och precis som hon brukar göra i husbilen har hon kånkat med sig olivträd, skyltar och annan inredning för att göra hotellrummet till sitt.

– Jag tycker om att göra det mysigt och ombonat och det kommer jag säkert vilja göra i min tv-loge också, beroende på hur länge vi får vara kvar förstås. Vi tar verkligen ingenting för givet, det är många som är duktiga och säkert fantastiska att se på. Men oavsett hur länge det blir så har jag vuxit i mitt uttryck genom det Tobias plockat fram ur mig. Och det kommer jag kunna använda framöver.

Carola om romansryktena: ”Just nu har jag bara ögon för Tobias”. Foto: Martin Melin / instagram.com/themartinmelin

Som vadå?

– Att jag vill vara ännu mer kvinnlig och stark. Jag vill bejaka den jag är och samtidigt uppmuntra andra kvinnor att våga mer. Livet kan bli bättre med åldern när rötterna har vuxit sig starka. Det är aldrig försent att blomma och jag tror att min bästa blomstertid är på ingång.

Sedan brytningen med musikern Jimmy Källqvist har Carola varit öppen med att hon längtar efter romantik i sitt liv och att hon gett sig ut på Tinder, men hon skrattar gott när jag berättar att det redan spekuleras kring henne och hennes blivande motståndare i Let’s dance, Martin Melin.

– Har de redan börjat skriva om det? Jag känner ju inte ens honom. Men ja, ja, jag skakar bara på huvudet. Dessutom, på grund av corona, har vi inte kunnat hänga med de andra dansparen. Förut har de haft fester och även visat upp sina danser för varandra i danslokalerna men det kommer ju inte att ske nu.

– Men jag vill göra mig tillgänglig för kärleken, och vem vet, helt plötsligt kanske det står någon där. Fast just nu är mina ögon helt på Tobias.

Men det där med skriverier är en annan anledning till varför Carola inte har deltagit i tävlingar som Let’s dance tidigare.

– Det är som att gå ut på hal is, det går inte att förbereda sig inför det, men jag är beredd på att de kommer vilja hitta upp något nu, vilket de ju redan verkar ha gjort. Jag får helt enkelt göra som jag brukar, fråga andra om det som skrivits är tumme upp eller tumme ner. Om är det sedan något jag bör kommentera så kanske jag gör det på min instagram.

– Samtidigt vill jag inte låta de orostankarna ta bort mitt fokus och min glädje för det jag gör.

Så till sist, vem är du idag?

– Ja, vem är jag, säger Carola och blir tyst i närmare tjugo sekunder innan hon fortsätter.

– Jag är en kvinna som är trygg och glad, som njuter av livet och av att få utvecklas. Jag har mycket kvar att ge och det känns härligt. 

Tobias om att dansa med Carola: ”Jag får gåshud”

Foto: MAGNUS RAGNVID / TV4

Tobias Karlsson har varit med i över tio säsonger av svenska Let’s dance, och har länge drömt om att få dansa med just Carola.

– Carola är fantastisk. Jag får gåshud ibland när vi repeterar, inte bara för dansen utan för att vi tänker så lika och pratar samma språk. Hon är artist och vet vad konst och underhållning är. Jag har verkligen fått ett fantastiskt material att jobba med och det ska jag förvalta väl. Jag är så lycklig för den här chansen, säger han.

Carola om dansträningen: ”Jag gick in med hög ambition”

Inför repetitionerna köpte Carola upp sig på snygga danskläder för att förbereda sig, och de första veckorna tränade hon i de höga dansskorna för att känna sig fin och lång i spegeln.

– Det kanske inte var det bästa, de skorna är inte jättebekväma, men jag gick in med hög ambition. Sedan sa fötterna och kroppen ifrån så nu kör jag med andra skor. Och jag stretchar innan och efter träningen och det tycker Tobbe är bra.

Zoe och Amadeus hejar förstås på sin mamma och tycker det är roligt att hon tackat ja till Let's dance. 

– Zoe går själv på dans ett par gånger i veckan och håller på med cheer leading. Och Amadeus säger bara kör.

Amadeus chockade Carola i vintras när han berättade att han skulle släppa egen musik. I dokumentären ”Amadeus - mer än en son” var det tydligt hur djupt berörd Carola blev över att han valt att satsa på musiken: ”Jag är så stolt, oj, oj, oj, jag blir rörd bara av att prata om det. Det är så bra att han gör det här. Vilken kille han är, han är så fin!”

Under repetitionerna och inspelningstiden har Carola och Zoe hyrt in sig på ett hotell i stan, men tanken på att lämna lugnet på landet känns långt borta. 

– Jag skulle känna mig instängd av att bo i stan igen, men jag funderar på att skaffa en husbåt så att jag får bada när jag vill. Det hade väl varit något?

LÄS OCKSÅ: Artisten Mariette: ”Jag behöver inte vara rädd längre” 

LÄS OCKSÅ: Malin Berghagen: ”Yogan har lärt mig hantera ångest”