Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Camilla Sten och Mark Wright blev ett par när de hamnade i karantän tillsammans.
Camilla Sten och Mark Wright blev ett par när de hamnade i karantän tillsammans.
Camilla Sten och Mark Wright blev ett par när de hamnade i karantän tillsammans.
Camilla Sten och Mark Wright blev ett par när de hamnade i karantän tillsammans. Foto: Theresia Köhlin

Camilla och Mark: ”Vi blev kära under corona-karantänen”

Ett världshav och 25 år skilde dem åt. Och kanske hade de inte blivit det stabila par som de är i dag, om det inte hade varit för coronavirusets konsekvenser. Sedan USA stängde sina gränser på grund av corona-viruset har de bott ihop i en liten etta.

– Relationen har blivit djupare, samtidigt som det har varit tufft, säger Camilla. 

Det är kyligt i Uppsala den här eftermiddagen, men hemma hos Camilla Sten och Mark Wright, i deras lilla hyresetta är det varmt. Två busiga ungkatter möter upp i hallen, de är rymningsbenägna så det gäller att se upp när dörren öppnas. Camilla och Mark har känt varandra i drygt ett år och de senaste månaderna har de levt tillsammans i Camillas etta. De är egentligen ett par mot alla odds. Mark är 25 år äldre, fembarnsfar, och kommer från Texas. Camilla är författare och han är it-företagare. Men kemin mellan dem är så stark att den nästan går att ta på.

Camilla Sten

Ålder: 28

Familj: Mamma, pappa, två bröder och två katter.

Bor: I Uppsala.

Gör: Är författare på heltid.

Aktuell med: Spänningsromanen Arvtagaren

– Vi träffades i juli 2019 på en ”remote work-resa” i Barcelona. Det är en organiserad resa för människor som jobbar på distans, man är totalt 15-20 personer som upptäcker en stad tillsammans under två veckor samtidigt som man jobbar, förklarar Camilla Sten.

– Jag åkte på resan på grund av en dålig relation. Det var en kille som ghostade mig och jag kände att jag behövde komma i väg och bryta det jag befann mig i, annars hade det aldrig hänt.

Vi var bästa vänner, samtidigt var det den bästa kyssen någonsin

Camilla och Mark drogs till varandra som magneter och blev genast goda vänner. Minnet av den första kyssen får dem att fnissa som tonåringar.

– Den där myten om att bli knäsvag visade sig vara sann, vi hade båda hört om det men aldrig känt det. Mark höll emot lite efteråt och vi diskuterade ... Vi var ju bästa vänner, samtidigt var det den bästa kyssen någonsin.

I början var Camilla stressad över den stora åldersskillnaden mellan henne och Mark. – Han var inte alls den partner som jag hade tänkt mig. Foto: Theresia Köhlin

Camilla och Mark trodde båda att det var en liten sommarfling som de hade upplevt. Efter de härliga veckorna i Barcelona åkte de hem, var och en till sig. Han till Texas och hon till Stockholm. Men de kunde inte sluta att tänka på varandra. Camilla var dock inte särskilt sugen på att inleda en relation.

– Jag var extremt stressad över det. Det kändes korkat med åldersskillnaden och dessutom ett enormt avstånd. Men samtidigt var ju Mark den enda person jag ville prata med och jag gillade honom jätte-jättemycket. 

Mark Wright

Ålder: 53

Familj: Fem vuxna barn.

Bor: Just nu i Uppsala, annars i Texas.

Gör: Är it-företagare.

De träffades igen, reste tillbaka till Barcelona ihop under sensommaren och en månad senare återförenades de i Milano.

– Ingen av oss ville erkänna den här stora kärleken till en början, men för varje gång vi sågs så växte den. Jag har aldrig mött någon som jag går så bra ihop med som Camilla, det är fantastiskt. Hon är den smartaste personen jag har träffat, säger Mark. 

– Till en början ville ingen av oss erkänna den stora kärleken, berättar Mark. Foto: Theresia Köhlin

Motvilliga men superförälskade gjorde de nya planer. Mark reste till Sverige för att hälsa på i två veckor. 

– Men på den tredje dagen som Mark var här så hamnade jag på sjukhus med njurbäckeninflammation, så han fick träffa min mamma (den kända författaren Viveca Sten, red anm), på akuten. Han satt där i nio timmar med mig. Jag insåg då att jag nog var jättekär i den här mannen. Där var han, trött och jetlaggad, och jag i sjukhuskläder, och dropp och helt grå i ansiktet. Då fattade jag att det här är nog på allvar, berättar Camilla.

I januari reste Camilla till USA för att träffa Marks mamma och hans fem vuxna barn. Det var ett lyckat besök och hon hann knappt komma hem förrän Mark återigen befann sig på svensk mark. Planen var att tillbringa ett par veckor tillsammans hemma hos Camilla i Uppsala, under tiden skulle de utvärdera relationen och boendesituationen. Men så, mitt i allt, kom coronaviruset och lamslog hela världen. Plötsligt stängde USA sina gränser och Camilla och Mark insåg att det skulle dröja innan Mark kunde återvända till sitt hem i Texas. De isolerade sig tillsammans i Camillas lilla etta medan pandemin drog fram över världen. 

Vår relation har blivit djupare men det har varit tufft på grund av coronan och allt krångel med Migrationsverket

– Den första tiden var mest utmanande. Mark var inte den partner jag hade sett framför mig. Jag trodde jag skulle hänga ihop med en 32-årig mediasnubbe i Midsommarkransen (hipp Stockholmsförort, reds anm.) som pratade södersnack och bryggde egen öl. Det tog ett tag att komma fram till att Mark var allt jag behövde. Men relationen som sådan har inte varit svår – det är livet som har varit svårt, med corona och krångel med Migrationsverket. 

– Vi har grälat några gånger. Men det har inte varit allvarligt och vi har löst det. Att bråka ingår i processen att lära känna varandra och det var alldeles i början, säger Camilla. 

Att bo och jobba under samma tak, på 39 kvadratmeter, går bra.– Vi är lika stökiga båda två, säger Camilla. Foto: Theresia Köhlin

– Jag har aldrig mött någon som jag går så bra ihop med som Camilla, som vi lever ihop, det är fantastiskt. Jag har aldrig upplevt något liknande innan, ingen av oss förväntade oss det här, säger Mark. 

Hur har er relation förändrats under den här tiden?

– Den har blivit djupare, samtidigt som det har varit tufft på många sätt, med coronan, rädslan för viruset och en mild lock down. Vi har bytt av varandra lite i stunder av oro, så vi har kunnat stötta varandra. Det har så klart varit en utmaning på flera sätt – Migrationsverket, coronan och de nya katter som jag har skaffat. Mark har aldrig haft husdjur och är ingen kattperson. Nu är han extremt fäst vid dem och han rensar till och med kattlådan.

Mark berättar förtjust att han aldrig har haft husdjur, men att han älskar katterna.

Att dela en etta, där båda dessutom jobbar hemifrån, kan vara tufft även för det mest nyförälskade par. Men Camilla och Mark har hittat sitt sätt att leva tillsammans, utan att ens behöva diskutera formerna för det.

– Vi är lika stökiga, det är viktigt. Vi grälar aldrig om städning för vi har samma nivå när vi tycker att det blir för stökigt. Vi äter middag ihop och sedan, om ingen av oss har lust eller behov av att hand om disken, så tar vi det imorgon – det är väldigt friktionsfritt, säger Camilla.

Camilla är författare och Mark driver eget företag som it-konsult. Två väsenskilda yrken kan tyckas, men Mark menar att de har mycket gemensamt även här. Båda skapar saker, även om det är olika produkter – romaner respektive mjukvara – och de jobbar båda intensivt under sex till åtta timmar varje dag. Den ena i soffan och den andra i sängen.

Promenader, brödbak och biljard är nya intressen som paret har skaffat sig under pandemin. Foto: Theresia Köhlin

– Jag är nästan våldsamt extrovert så jag tycker det är väldigt skönt att ha någon i lägenheten att prata med, nu när jag bor med Mark förstår jag inte att jag någonsin kunde bo själv, säger Camilla.

Har ni utvecklat några nya intressen under pandemin?

– Vi har börjat spela biljard tillsammans – det är vår parhobby. Jag var usel från början men nu är jag ganska duktig och har slagit Mark flera gånger, vilket jag är stolt över. Vi promenerar och vi gillar att prova nya viner. Och vi har en bokklubb som vi startade för en månad sen, bara för oss.

– Och så har jag fyra surdegar i kylskåpet. Mitt intresse för bakning har eskalerat under karantänen, vi hinner inte ens äta ikapp allt jag bakar, säger Camilla.

Det är ju en stor åldersskillnad mellan er. Hur känns det?

– Tidigare har jag dejtat en del killar som känner sig stressade över av att jag har framgång och syns i media, men Mark känner sig inte hotad av min karriär. Och jag har mer gemensamt med Mark än med andra jag har dejtat och jag tror att det är ömsesidigt. Han har aldrig något problem med att jag vill betala för middagen eller beställa vinet. Det beror nog på att han inte har något hävdelsebehov, den mognaden kanske kan ha med hans ålder att göra. 

Foto: Theresia Köhlin

Stöter ni på fördomar?

– Det enda är att folk tittar på gatan och på restauranger, det är två speciella grupper som tittar mer än andra, kvinnor i Marks ålder och kvinnor i min ålder. 

Vad säger era familjer?

– Jag har träffat alla Marks barn, de är fantastiska och det är så fint att ha fått se hur han är som pappa. Jag har dåligt samvete för att han är här i stället för hos dem ... Och jag har respekt för att hans barn alltid kommer först. Det är så fint att han har en så bra relation till sina barn.

– Först var mina barn väldigt skeptiska, men när de träffade Camilla så blev det bra, säger Mark.

Covid-19 har vänt upp och ner på allt men planen är att Mark ska få uppehållstillstånd i Sverige.

– Och Camilla är faktiskt den enda partner som jag har presenterat för min mamma som hon verkligen gillar, det kändes väldigt bra, de fann varandra.

Camilla berättar att hon väntade med att berätta om relationen för sina föräldrar.

– När jag berättade så portionerade jag ut det lite. Mamma sa hon att hon nog hade tänkt att jag skulle vara med en äldre man, men kanske inte någon som var så mycket äldre. Pappa gillar honom också jättemycket. De ser hur lycklig jag är med Mark.

Hur ser framtidsplanerna ut?

– Covid-19 har vänt upp och ner på allt men planen är att Mark ska få uppehållstillstånd. Om det inte fungerar att bo mest här, vilket vi planerar för, så är jag villig att flytta till USA. Två av mina romaner, Staden och Arvtagaren ska komma ut i USA, så det skulle passa bra, säger Camilla.

Av: Theresia Köhlin

Läs också! Kristina och Stefan lever som särbos: ”Vi är fortfarande nykära efter sex år tillsammans”