Avslappnat bröllop - 11 lekar som minskar risken för stel stämning

Håll igång festen från början till slut med skratt och underhållning. Med de här tipsen släpper även den blygaste gästen sargen och börjar mingla på allvar!

Mycket nervositet ligger i luften under ett bröllop, inte bara för brudparet utan också för gästerna. Många nya ansikten och bröllopstal kan göra även den mest sociala både nervös och stel. Vi har samlat våra bästa (och beprövade) tips och lekar som sätter fart på vilken bröllopsfest som helst!

Börja med en smäll

När ni anländer till festen står gästerna i två rader. Den ena sidan har uppblåsta ballonger fyllda med ris eller rosenblad, den andra nålar. När ni går mellan raderna bildar gästerna en tunnel med sina uppsträckta händer. Vartefter ni går smäller gästerna ballongerna över er.

 

LÄS OCKSÅ: Är röd eller svart klänning okej att ha på bröllop? Experten svarar

 

Tävla i rolig tipspromenad

Gästerna går tipspromenad med frågor om vad de tycker om olika saker. Vad gästerna inte vet är att brudparet också svarat på samma frågor. Brudens svar är 1 och brudgummens X. Under middagen ber toastmastern alla som svarat flest ettor respektive x att ställa sig upp. De får ytterligare tre frågor. De som inte svarar som brudparet får ­efter hand sätta sig ner, och till slut står två vinnare kvar – de som är mest lika brudparet! Priset till brudparets spegelbild är att någon gång under året ­överraska brudparet med en utekväll ­eller middag.

Att promenera runt med ett glas svalkande i handen och svara på frågor om brudparet gör minglandet så mycket enklare.

Styr upp en dansbattle

Låt tärnor och bestman med kompisar tävla om grymma moves på dansgolvet. Det här kräver en del förberedelse och oblyga vänner. Fråga dem snällt någon månad innan festen om de vill ställa upp för er skull. En given succé hos övriga gäster när de får stampa takten och ­jubla. Det lag som river ner mest hurrarop och visslingar vinner, toastmaster/

madame är domare.

Att tävla i dans kommer definitivt lätta på stämningen!

Pricka in brickan

Alla gäster får en bingobricka där varje nummer representerar olika händelser (alla får olika), till exempel ”Brudparet pussas”, ”Du smakar av bordsgrannens mat”, ”Du dansar med brudens mor”. Festen tätnar när alla jobbar på att få bingo innan kvällen är slut. Garanterad skrattfest!

Bjud upp till dansbingo

Hur ska man få mormor att dansa med brudgummens kusin? Jo, man triggar deras vinnarskalle såklart!

Gör så här: Fäst ett kuvert under

varje stol. Traditionellt får damerna ett klistermärke med en siffra att fästa under skon och herrarna en bingobricka, men vill ni luckra upp det hela så blanda brickor och siffror oavsett kön. Gästerna parar ihop sig två och två när musiken startar. När en dans är över får den ena lyfta sin fot och visa sitt nummer. Förhoppningsvis finns numret med på danspartnerns bricka. Först till fem i rad ropar bingo.

Gadda gästerna

Ladda upp med ett gäng gnuggisar och låt gästerna förverkliga sina innersta bläckdrömmar. På Faketattoos.se kan ni designa egna tatueringar. Varför inte låta gästerna gadda sig med ert namn och datum som en hyllning till dagen?

En uppskattad idé är att skapa egna gnuggisar som gästerna kan tatuera varandra med.

Ös på med tyst disco

Boka roligaste flugan – det knäpptysta discot! På bland annat Eventkraft.se kan ni hyra hörlurar till alla era gäster. Kör musik i flera kanaler eller av olika dj:ar som tävlar om flest dansare. Lysdioder på hörlurarna avslöjar vilken musik gästerna väljer att dansa till. Inte bara kul, det är också praktiskt om man vill ha fest in på småtimmarna utan att störa grannarna eller naturen.

Boosta med ballerinor

Vill ni ge gästerna en extra vacker upplevelse under valsen, så hyr in ett par ballerinor som förstärker känslan på dansgolvet. Kontakta till exempel Malmö dansakademi om du bor i södra Sverige. Och kanske ska ni låta valsen övergå i ett hett sambanummer med draghjälp från en sambaorkester?

Gästerna kommer definitivt att höja på ögonbrynen när prima ballerinor dansar in. Roligt och udda inslag!

Se till att alla får sig ett nyp

Placera ut tolv numrerade klädnypor på

stolarna. Gästerna ska sedan sätta fast dem på varandra utan att ”offret” märker det. När toastmaster/madame bestämmer att leken är slut får de som har klädnypor på sig sitt pris: ett uppdrag. Till exempel ska den med nummer tolv bjuda brudparet på glögg i december, den med nummer sju ska skicka dem ett vykort från sin semester, och så vidare.

Sätt fjutt på stämningen

Fira er kärlek med att bjuda på ett riktigt paljettregn över himlen. Det blir en stund att pusta ut och varva ner, att vila i ­gemenskapen och bara beundra kaskaderna av glitter.

Att avsluta kvällen med ett rejält fyrverkeri är storslaget! Se bara till att kolla upp om ni måste söka tillstånd för att få avfyra fyrverkerier först.

Hoppa för kärleken

En bröllopsfest kan få det att kittla i magen, precis som tivolit när man var barn. På Hoppborgsgruppen.se kan ni hyra en egen hoppborg. Perfekt för er som vill erbjuda gästerna att ta sina glädjeskutt till nästa nivå.

LÄS MER: Planera bröllopsresa? 8 tips på romantiska resor (för alla plånböcker)

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday 70% rabatt på amelia & 24 andra titlar. Köp nu!