Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Bjuden på bröllop eller fest? Så här tyder du klädkoden

Mörk kostym, högtidsdräkt eller kavaj – det är inte helt lätt att veta hur man ska klä sig som gäst på vårens och sommarens stundande fester och bröllop. Vi reder ut klädkoderna.

Är du bjuden på bröllop eller fest i vår och sommar? På inbjudningskorten till större fester anges ofta en klädkod. Klädkoderna kan underlätta klädvalet men det är inte alla som vet vad de betyder. amelia reder ut begreppen.

Vilken klädkod gäller för kvinnor på bröllop?

Klädkod: Kavaj

Klädkod för män: Förr var benämningen kavaj detsamma som mörk kostym, men idag använder många det för att beskriva en enklare klädsel. Klädkoden innebär ändå hel kostym, men den kan vara i en lite ljusare nyans. Till det kan männen bära slips eller fluga. Jeans är däremot inte okej.

Klädkod för kvinnor: Som kvinna kan du bära en klänning, kjol eller byxdress som är finare än en vanlig vardagsklädsel men inte lika tjusig som aftonklänning. En hellång klänning är för uppklätt men du kan välja en modell som är vadlång eller knälång.

Tre klänningar som passar till klädkoden kavaj:

Från vänster:

1. Böljande blommig chiffongklänning från Lindex med somriga volanger. Läs mer och köp här.

2. Prickig plisserad klänning från Part Two – perfekt till sommarens bröllop. Läs mer och köp här.

3. Sommarklänning i ljusblått från H&M – matcha med kavaj för den rätta bröllopslooken. Läs mer och köp här.

 

Klädkod: Sommarfin

Det börjar bli vanligt med klädkoder som inte går enligt de traditionella reglerna, och på det sättet så finns det inte heller några regler eller do’s and don’ts. Är du fundersam så fråga värden eller värdinnan. Annars är det upp till dig och den tolkning du gör av klädkoden. Sommarfin betyder i regel en lite mer ledig men välklädd och somrig outfit på bröllop – kjol och blus är en säker kombination.

Plaggen som funkar till klädkoden sommarfin:

Från vänster:

1. Blommig kjol från Dagmar i omlottmodell. Läs mer och köp här.

2. Gul kjol från Gina Tricot i paisleymönster. Läs mer och köp här.

3. Rosa plisserad kjol från Saint Tropez i asymmetrisk modell. Läs mer och köp här.

4. Blus från Wera Stockholm som funkar både till vardags, kontor och fest. Läs mer och köp här.

 

Klädkod: Mörk kostym

Klädkod för män: Mörk kostym är en finklädd klädsel, men inte så avancerad som smoking eller frack. Som man innebär det just en mörk kostym, exempelvis mörkblå eller grå, samt slips eller fluga.

Klädkod för kvinnor: Kvinnor ska enligt den klassiska etiketten ha klänning eller kjol, men inte så lång som en långklänning och inte kortare än till knät. Plagget ska även ha täckta axlar. Många anser att även kvinnor kan bära festbyxor med en fin överdel om de föredar det, här får man själv avgöra hur hård man vill vara på den traditionella klädkoden. Materialet i plaggen är viktigt och ska inte kännas vardagligt utan festfint.

Tre klänningar som funkar till klädkoden mörk kostym:

Från vänster:

1. Spetsklänning från Moments New York i pastellgrönt. Läs mer och köp här.

2. Ljuslila festklänning från Make Way i figursmickrande modell. Läs mer och köp här.

3. Knälång klänning från Bubbleroom med dekorativa spetsdetaljer på ärmarna. Läs mer och köp här.

 

Klädkod: Smoking

Klädkod för män: Står det smoking så är det smoking som gäller, inte frack och inte kostym. Smokingen kan vara svart, mörkt grå eller mörkblå med sidenslag och sidenrevärer på jacka och byxor. Skjortan är vit med en svart fluga.

Klädkod för kvinnor: Kvinnor kan ha hellång klänning, men inte lika tjusig som till frack. Föredrar man en knäkort klänning går det bra, men inte kortare än så. Till en smokingklänning bär kvinnor inte handskar.

Klänningar som funkar till klädkoden smoking:

Från vänster:

1. Grön spetsklänning från Bubbleroom till budgetpris. Läs mer och köp här.

2. Elegant långklänning från Carolina Gynning i gammelrosa. Finns även i svart. Läs mer och köp här.

3. Långklänning från Moments med smickrande drapering över midjepartiet. Läs mer och köp här.

 

Läs mer: Så fungerar dans som smärtlindring

 

Klädkod: Frack

Klädkod för män: Frack går ofta även under benämningen högtidsdräkt, och är den finaste klädkoden då männen har frack, vit väst och vit fluga.

Klädkod för kvinnor: Som kvinna ska du bära en golvlång klänning alternativt en festkjol med överdel i ett vackert material. Snittet är efter smak, men längden är det viktigaste. Du kan även bära handskar, som i så fall tas av vid middagen.

Klädkod: Högtidsdräkt

Står det högtidsdräkt i inbjudan innebär det frack, men även att du kan klä dig i folkdräkt både som man och kvinna. Som militär får du bära uniform och som präst får du bära ämbetsdräkt.

Klädkod: Akademisk högtidsdräkt

Klädkod för män: En akademisk högtidsdräkt betyder frack, traditionellt med svart väst. I många sammanhang kan man numera bära vit väst, men vill du vara säker så kolla med festens arrangör.

Klädkod för kvinnor: Akademisk högtidsdräkt betyder svart långklänning för de kvinnliga gästerna.

Vilka färger får man som gäst klä sig i på ett bröllop?

Vilka färger gästerna får bära vid ett bröllop är ytterligare en ständig fråga kring klädkod. Här reder vi ut några av frågorna.

Får man ha vit klänning på ett bröllop?

På bröllop är den vita klänningen reserverad för bruden, så välj en annan färg.

Kan man bära rosa, beige eller champagne på bröllop?

Det är inget fel med att bära ljusa färger, men undvik att välja en nyans som är så ljus att den kan misstas för att vara vit. Vill du bära kläder i rosa, beige eller champagne så välj en mörkare nyans.

Foto: Graham Oliver

Bära rött på bröllop – får man det?

Enligt gammal sägen så är en röd klänning ett tecken på att man haft en relation med brudgummen. Skulle det vara fallet är det osmidigt att välja just rött. Vill du ha en röd klänning så fundera på om du tror att brudparet skulle ha något emot det och om de andra gästerna kommer att skämta om det under kvällen.

Kan man klä sig i svart på ett bröllop?

Enligt traditionen symboliserar svart klädsel sorg, så av den anledningen tycker vissa inte att det passar på bröllop. Är du osäker så fråga brudparet hur de ställer sig till det.

Vill du läsa mer om vilka regler som gäller för olika klädslar? Vår systersajt Damernas Värld reder också ut det här med klädkoder på bröllop och till fest.