Foto: Istock

Är röd eller svart klänning okej att ha på bröllop? Experten svarar

Är det bara en myt att man inte kan ha svart eller röd klänning på bröllop? Etikett-experten Sofia Larsson reder ut det här om "förbjudna" färger.

Fråga: Jag ska på bröllop och vill vara så fin som möjligt, men jag är absolut snyggast i rött eller möjligen svart. Pasteller och gulliga klänningar är inte min stil. Får man ha svart eller rött som bröllopsgäst? Jag tänker på det där om att man skulle ha haft sex med brudgummen om man har rött. /Nemi

Etikett-experten svarar:

Att komma helt svartklädd ger fel signaler, det är en klädsel vikt för begravning. Men en svart klänning med flera färgstarka accessoarer är det nog ingen som lyfter på ögonbrynen åt längre. Kan du välja något annat tycker jag nog ändå att du bör göra det.

Det där med röd klänning är bara en myt och det känns helt orimligt att någon skulle flagga för att de haft ihop det med brudgummen på det sättet.

Drottning Margrethe av Danmark hade för övrigt en klarröd klänning på sig på prins Carl Philips bröllop. Jag är hyfsat säker både på att de inte haft ihop det och att hon har koll på etiketten. Det viktiga i det här sammanhanget är att undvika helvitt.

Sofia Larsson är SvD:s expert på modern etikett. Hon vill att folk beter sig med både hjärta och hjärna – och ibland struntar i normer. Foto: Svetlana Panourova Jansson

LÄS OCKSÅ: Bjuden på bröllop? Så här tyder du klädkoden