Foto: AbleStock.com / www.jupiterimages.com / (C) 2006 H

Bli nykter och kom hem!

amelia fick ett brev från en kvinna som ville berätta om hur hennes liv totalt förändrades när hon blev tillsammans med en missbrukare.

Det handlar om kärlek,om hat,om svek om förnedring....en bottenlös  förtvivlan som jag vet att jag delar med så många andra kvinnor. Men vad  hindrade mej från att falla och bli på min vakt när jag träffade Lukas?

Jag  tror solen aldrig varit så vacker som den första gången jag mötte  Lukas. En livslevande Gud stod rakt framför mej och log brett med ett  par spelande blå ögon. Jag hade mött honom förut på stan men aldrig  ägnat honom mer än en blick...han var en välkänd missbrukare som syntes  och hördes överallt. Med sina slitna jeans och urflummiga kläder påminde  han mig om en övervintrande hippie från 70-talet..hans långa blonda hår  var ett kännetecken..det var alltid lika nytvättat och lockarna hängde  långt ner på ryggen...Ja han var helt enkelt vacker..

Min  skilsmässa från mitt ex var i sitt slutskede och jag kände mej ledsen  och övergiven. Jag var sårbar.. Började mer och mer ta mej ner på stan  för att träffa lite människor för att skingra mina tankar, bara strosade  runt för mej själv...

Så stod han där..rakt framför mej med sitt vackra leende...och jag,  jag föll som en fura..."Gud ta mej med till kärlekens land", minns jag  att jag tänkte...men slog lika snabbt bort det..men så lätt var det  inte..vi började att träffas, först ute på stan och tog en fika- sen  alltmera hemma hos honom i hans lägenhet och sedan i mitt lilla hus som  jag hyrde en bit utanför stan. Jag blev omedelbart kär!

Efter  några månader bodde vi ihop i mitt hus...världen stod öppen..jag var  berusad på mitt sätt-Lukas på sitt. Han drack dagligen och till skillnad  mot innan, slutade han att springa på stan. Han var hemma hos mej.. Han  var den bästa tänkbara och hjälpsamma man som tänkas kunde..Han var  rätt rolig när han var lite småberusad.Vi fnittrade ihop, älskade ihop  och levde i en härlig tillvaro...Jag kände mej som 14 år igen...

Jag  märkte redan på ett tidigt stadium att jag inte kunde påverka Lukas att  sluta dricka, det gjorde han klart för mej ganska tidigt, men nog  saknade jag att han var nykter mer än bara ett par timmar på morgonen.

Mitt  beslut att ta tag i problemet på allvar fick oanade  konsekvenser..kvällen var ung då jag satte mej ner mittemot och bad  honom att för vår skull ta det lugnare med alkoholen..Han for upp från  sin stol som en furie, och tog tag i mitt hår och skakade mej  våldsamt..han dunkade in mitt huvud i väggen och jag kände hur det rann  blod ur min mun..-"Du avgör inte vad och hur mycket jag dricker".

Satt  uppe hela natten och Lukas satt bredvid och hade plåstrat om mej..bad  om ursäkt tusen gånger..och lovade att aldrig mer röra mej..han visste  inte vad som tagit åt honom. Han lovade i det ögonblicket att inte  dricka så mycket och förstod vad jag menade..Han skulle ta det lugnare..

Det  gick nån månad och jag kände hur marken under mej inte var lika säker  som från början mellan oss. Jag valde att tiga för att inte reta upp  Lukas..Men...vid middagstid en dag kom han hem efter sitt dagliga besök  på systembolaget och var högröd i ansiktet...utan att klä av sej sin  ytterjacka .."vad har du sagt?"skrek han..jag förstod ingenting..innan  det small ...

jag svimmade.Vaknade upp och upptäckte att jag var  ensam hemma och med ett tungt dunkande huvud tog jag mej till telefonen  och slog numret till polisen. Därefter följde polisförhör och  sjukhustvistelse efter de skador jag fått...

Lukas såg så liten  ut i rättsalen..hans tårar föll från hans kinder och jag kände mej så  skamsen och full av skuld..han mindes ingenting..men han fick sin dom..8  månader i fängelse..rättsintyget sa sitt om alla de skador jag  hade..punkterad lunga, avslagen hälsena...Grov Misshandel!

Som i  dvala gick jag hemma och led. Jag längtade så mycket efter Lukas så det  gjorde ont, jag ville bara att han skulle komma hem..Han var ju trots  allt en så underbar man emellan varven..

När muck närmade sej  hade jag nog fått 60 brev som jag besvarat..de var fulla av ursäker och  hjärtan, och jag svarade ömt tillbaka att vi skulle ordna upp våra liv  när han kom hem – och var nykter! Vi skulle börja om...

Han kom  hem – ytterligare 7 gånger från fängelse under de 9 år vi var  tillsammans/föranledda av kvinnomisshandel mot mej..och jag stod alltid  med en öppen famn och välkomnade honom..till sista gången då jag  äntligen fick hjälp av en kvinnorfridsorganisation-de hjälpte mej till  ett skyddat boende-där jag idag bor-de fick mej att inse att gränsen var  nådd..han skulle aldrig sluta dricka-han skulle aldrig sluta slå!

Gränsen  var nådd..det fanns ingen återvändo. Kärleken till Lukas är idag ett år  senare lika stark-men färgad- då jag var omåttligt kär i Lucas..kanske  var jag kär i kärleken?

Hans kontrollbehov, svartsjuka, hans  beteende mot mej kunde ha kostat mej livet flera gånger om...hans  utbrott om ingenting som enbart var riktade mot mej gick inte att  kontrollera..jag levde i ett fängelse..miste mina få vänner-mina barn  tog avstånd ifrån mej....alla mina fysiska och psykiska resurser har  tagit slut... jag är ett minne av mitt forna jag...det har varit som  att dö en smula..att ha gått vilse under många år. Alla ärr som syns är  inte det värsta – knivärren lär blekna..men själen kommer alltid att  bestå av sår.....

Jag kommer aldrig mer att säga BLI NYKTER OCH KOM HEM.

Har du varit med om någonting liknande eller vill du bara tycka till? Skriv ned dina tankar i kommentarsfältet. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + hudvård från Emma S. för bara 199 kr. Köp nu!