Hela gänget älskar att hänga tillsammans. Från vänster: Emelie och Peter med barnen Kiara och Lia, och Fanny och Nanna med lille Filip och blandrashunden Elsa.
Hela gänget älskar att hänga tillsammans. Från vänster: Emelie och Peter med barnen Kiara och Lia, och Fanny och Nanna med lille Filip och blandrashunden Elsa. Foto: Linda Dahlqvist

Bästisarna Emelie och Fanny: "Vi fick barn med samma man”

Två par, totalt tre barn – men bara en pappa. Emelie, 29, lånade ut sin sambo Peter som spermadonator till sin bästa ­kompis Fanny, som länge kämpat för att få barn med sin fru Nanna. Nu växer barnen upp som syskon. ”Om de vill ha fler barn ställer vi upp igen”, ­säger Emelie.

Två småflickor rör sig hemtamt mellan de fyra vuxna i soffan. Vardagsrummet riktigt flödar av gemenskap. Fanny Jansson håller sonen Filip intill sig, lycklig över att det var just han som kom till dem i våras. Hustrun Nanna ser precis lika lycklig och stolt ut. Filip har två mammor som pysslar om honom, men det är inte hela historien. 

Peter Björklund är biologisk pappa till alla tre barnen i soffan, och hans sambo Emelie Wahlberg är hur nöjd som helst med arrangemanget. Hon är mamma till de två flickorna, som glatt förkunnar att Filip är deras lillebror. Visst låter det som en hisnande historia? Men den är alldeles sann och handlar om innerlig vänskap och djupaste omtanke. 

– Jag frågade helt enkelt om Peter och jag kunde hjälpa Fanny och Nanna att bli föräldrar, säger Emelie, som om det vore alldeles självklart att låna ut sin man till en annan kvinna, hur mycket bästa väninnor de än må vara.

Men det var precis så det gick till. Även om uttrycket är lite tillspetsat, och både Peter och Fanny först tappade hakan över förslaget. 

En vanlig kärn­familj blev en ovanlig storfamilj med hjälp av spermadonationen. Foto: Linda Dahlqvist

Vi tar det från början. Fanny och Emelie kände varandra redan innan Fanny mötte sitt livs kärlek, Nanna Jansson. Så Emelie fick höra massor om hur underbar deras kärlek var. 

Vid bröllopet 2015 var Emelie och Peter och deras äldsta dotter Kiara med. Yngsta dottern Lia var ännu inte född. Solen sken den där sommardagen då de två brudarna fick barndomsdrömmen om ett riktigt sagobröllop uppfylld. De säger båda i nästan ett andetag att de mött sin själsfrände.

Fanny hade längtat länge efter att bli att bli mamma, hon var bara femton år när hon kände det för första gången. Sedan blev längtan alltmer intensiv, år för år. Fanny och Nanna ville så gärna bli föräldrar tillsammans och Fanny var den som skulle bära barnet. Så det var ett väl genomtänkt beslut när utredningen om assisterad befruktning inleddes. Som så många andra ofrivilligt barnlösa hoppades de få barn på det sättet. Men hoppet övergick med tiden i förtvivlan och sorg.

Vi har lösningen för er, vi har sperma!

Försöken vid Akademiska sjukhuset i Uppsala med såväl insemination som IVF (provrörsbefruktning) misslyckades och Fanny drabbades av flera missfall. Hon for illa både psykiskt och fysiskt av alla smärtsamma gynbesök och hormonbehandlingar. Paret fick dessutom betala över 40 000 kronor ur egen ficka eftersom samhället, i deras fall Region Gävleborg, bara står för ett begränsat antal försök. 

Att ändra så att Nanna skulle bära barnet istället hade krävt en medicinsk utredning om varför inte försöken med Fanny lyckats. Till slut tvingades paret ta en paus för att hitta tillbaka till glädjen i livet. Men efter ett tag berättade Fanny för Emelie att de trots allt ville göra ännu ett försök.

– Då kände jag att det fick vara nog, berättar Emelie. Inte skulle de behöva gå igenom alltsammans igen! Så jag sa: ”Vi har lösningen, vi har sperma!”

LÄS OCKSÅ! Lolita, 38: Jag fick min systers livmoder 

Fanny (t h) och Nanna försökte få barn länge innan de äntligen fick Filip. Foto: Linda Dahlqvist

Då hade hon redan förankrat det ovanliga förslaget hos Peter. När Fanny och Nanna väl förstod att de menade allvar blev de innerligt tacksamma. Men först pressade Nanna Peter ordentligt på vem han var, en grillning som föll väl ut.

– Det är ju flera killar som slängt ur sig att de kan bidra med sperma, men när det kommer till kritan har de ingen aning om vad det innebär, säger Fanny allvarligt. En del har till och med tänkt att de i så fall skulle ligga med mig, och då har man ju inte förstått någonting.

Emelie och Peter, som redan har två barn och tycker det räcker så, ville ge Fanny och Nanna möjligheten att inseminera hemma i lugn och ro. Långt ifrån sjukhusmiljön och gynstolen. Emelie kom på att en liten spruta, som man ger flytande medicin till barn med, borde vara perfekt för ändamålet. Sädesvätskan ska helst inte vara mer än en halvtimme gammal, så injektionen bör ske inom den tiden. 

Peters sperma lämnades i en liten kopp och sedan skötte Fanny och Nanna inseminationen med sprutan hemma i sovrummet. Till en början enades alla fyra om att donatorn skulle vara hemlig. Peter nickar åt ingången på baksidan av huset som han använde när han gick över till Fanny och Nanna.

– Annars skulle väl grannarna börjat undra vad han gjorde hos oss stup i ett, ibland flera gånger om dagen, säger Fanny med ett leende.

Efter nio månader och två missfall hon blev hon gravid med Filip. Även om hon gladde sig vågade hon inte ta ut lyckan i förväg. Nanna, som spelat ishockey i Brynäs och vunnit två OS-medaljer, gjorde allt för att peppa och stötta sin fru. Emelie och Peter fanns med i bakgrunden, men lät Fanny och Nanna vara ifred i sin gravidbubbla tills de var i åttonde månaden. 

Då träffades de fyra för att tala om framtiden.

– Vi kom fram till att det var bäst att vara öppna och berätta för Kiara och Lia precis som det var, säger Emelie och tillägger med ett skratt att de insåg att hemligheten i och med det snart skulle vara ute hos alla.

Det väcker fortfarande funderingar när flickorna pratar om sin lillebror bland vuxna som inte är insatta i hur det förhåller sig, för Emelie har ju inte varit gravid sedan Lia föddes.

– Det är roligt att driva lite med folk och se hur de reagerar, säger Emelie.

Lyckan var såklart fullkomlig när Filip äntligen kom. Fanny säger ömt att det känns som om det var just honom de väntade så länge på. 

Hur känner du, Peter, när du träffar Filip?

– Det är en obeskrivlig känsla. Men jag känner inte att han är min son, han är Fannys och Nannas barn.

LÄS OCKSÅ: Emma blev till genom spermadonation – läs hennes kärlekshyllning till pappan 

Pappa Peter och alla tre barnen. Foto: Linda Dahlqvist

De fyra ser sig som en stor, modern familj och umgås som man gör med nära vänner. 

Rent juridiskt så har Peter erkänt faderskapet men avsagt sig vårdnaden om Filip, medan Nanna har ansökt om att få adoptera sin frus barn, vilket i detta fall närmast är en formalitet. Peter har varken rättigheter eller skyldigheter gentemot Filip. Och om Fanny och Nanna vill ha ett barn till ställer Emelie och Peter upp igen.

– Ja, kör bara, säger Emelie, nu har jag hittat ännu bättre sprutor.

Vad händer om ni blir osams?

– Jag har svårt att tänka mig att vi inte skulle kunna hantera en sådan situation, säger Fanny.

Men osämja och lagböcker känns långt borta från gemytet hemma i radhuset. Det börjar bli kväll, småflickorna ska sova över hos lillebror efter en sagostund och lite mys tillsammans. Det här är en bonusfamilj med extra allt – även kärlek. 

LÄS OCKSÅ! Hannah: ”Min vän bar och födde mitt barn” (så funkar surrogatmödraskap) 

Psykologen: ”De är förebilder”

Caroline Kraus. Foto: FOTOGRAF@STEFANBERG.SE / fotograf@stefanberg.se

Så här ser psykologen och parterapeuten Caroline Kraus på den känslomässiga aspekten i arrangemanget:

– De genetiska förutsättningarna kommer ju inte som någon överraskning för någon av dem. 

Alla är införstådda med att Peter är Filips biologiska pappa. Emelie är psykologiskt delaktig i processen och har gjort ett medvetet val att stötta sin väninna. 

– Jag ser ingen grund för vare sig oro eller svartsjuka. Alla pusselbitar har lagts i rätt ordning och alla parterna verkar ha ett öppet sinnelag, säger hon.

– Samtliga verkar lösningsorienterade, kärleksfulla och smidiga, de skulle nästan kunna vara förebilder för en väl fungerande relation. Dagens samhälle innebär allt fler stora familjer med människor från olika kulturer och sammanhang. De här fyra kan bli förebilder för många andra! 

Text: Kristina Svedell

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av amelia + halsband från Smycka för endast 199 kr. Köp nu!