Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Expertens lista att hålla utkik efter när du går på dejt
2 AV 2

Äter lök, har smeknamn på könet och speglar sig – 48 varningar på första dejten

För många emojis, märkliga matmönster och hobbypsykologiska analyser. Här är varningssignalerna som du inte ska ignorera hos en presumtiv partner. Oavsett om det är första dejten eller om ni har träffats några gånger.

Katarina Muhr

Med fjärilar i magen och tindrande ögon blickar du mot personen framför dig. Restaurangen är romantisk utan att vara klyschig, ljuset är smickrande och maten god. Ni skrattar och ler mot varandra medan stämningen rör sig från trivsam till flörtig. Det är en perfekt första dejt. Men när notan kommer in tar han fram miniräknaren och vill på kronan räkna ut vad var och en ska betala. Han tycker dessutom att du ska pröjsa för oliverna eftersom han ”bara åt en”. Ett rimligt agerande av en budgetmedveten snubbe i inflationstider? Nej, det här är ett mycket dåligt tecken. En tydlig ”red flag” som borde få varningsklockorna att ringa på högsta volym.

Instagram och Tiktok svämmar över av humoristiska flaggningar för avtändande personlighetsdrag.

Red flags, varningssignaler på svenska, är från början ett begrepp för kontrollerande, manipulativa och problematiska beteenden hos en potentiell partner. Det kan handla om att personen manipulerar dina minnen av händelser, vill isolera dig från dina vänner eller försöker begränsa din frihet. Numera innefattar ”red flags” även mer harmlösa grejer, som irriterande personlighetsdrag och udda preferenser. Instagram och Tiktok svämmar över av humoristiska flaggningar för avtändande personlighetsdrag och sånt som får en att känna ”usch”. Som till exempel att ha ”carpe diem” tatuerat på armen.

Den oerfarne dejtaren kan ha svårt att veta vilka tveksamma beteenden man ska se upp för, men här är tecknen som du inte ska ignorera.

Allt verkar bra och ni skriver fram och tillbaka. Men så föreslår han en hemmadejt första gången ni träffas – det är ett typiskt varningstecken. Foto: Roman Samborskyi/Shutterstock

FÖRSTA INTRYCKET

1. Vill att första dejten äger rum i hemmet

Det finns många anledningar till att en första dejt borde ske på en offentlig plats. Den mest uppenbara är att du faktiskt kan hamna i en farlig situation. Visst, det är högst osannolikt att din dejt är en mördare (och om du får den känslan, varför ska ni ens ses?) men du vill inte hamna bakom en låst dörr i en främlings lägenhet. Hur snäll han än verkar. Att föreslå en dejt hemmavid antyder också en viss slöhet. Orkar han inte ens ta på sig skorna för att träffas? Vill han bara ligga? 

2. Kommer för sent

Charmigt sen med en rimlig förklaring är okej, oförutsedda grejer kan hända oss alla. Men över 30 minuter sen och inget mer än ett ”sorry” som ursäkt tyder på egoistiska drag. Det här kommer inte vara sista gången du väntar.  

3. Ser annorlunda ut än på bilderna

Selfies i smickrande ljus och den där bilden från i somras där du ler så fint – vi vill alla visa våra bästa sidor på apparna. Men det är skillnad mellan att välja sina bästa bilder och se ut som en helt annan människa IRL. Om din dejt ser tio år äldre ut eller är svår att ens känna igen ska du ta dig en funderare kring om du vill säga hej då redan där.

4. Avbokar med kort varsel

Du har duschat, rakat benen och sminkat dig. När nycklarna är i handen och du precis ska sätta på dig skorna kommer ett sms: ”Hemskt ledsen, men jag kan inte komma i kväll.” Att ställa in med mindre än ett par timmars varsel är uselt. Det krävs en ursäkt i stil med att en närstående har dött eller att personen har varit med om en olycka. För det finns inget värre än att ha gjort sig i ordning inför något som sedan inte blir av. 

5. Använder många emojis

Emoji-etikett handlar absolut om personliga preferenser, men det är ändå ledsamt med vuxna människor som inte kan uttrycka sig utan att strössla sms med små leende och skrattande gubbar. Om du ska träffa en person som är gammal nog att handla på Systemet kan inte mer än någon enstaka emoji per meddelande tolereras.

6. Saknar förslag på var ni ska ses

Om man är snäll kan man tolka det här som att din dejt är väldigt flexibel. Jag tolkar det som att den här personen tillbringar sin tid ensam, aldrig går ut och inte har någon som helst fantasi.

7. Vill prompt att ni går in tillsammans

Är han ett barn och du hans mamma? Att envisas med att vilja ses utanför stället och gå in tillsammans är ett osjälvständigt och omoget beteende.

Mysigt. Men beställer han mjölk till maten? Se upp. Foto: Prostock-studio/Shutterstock

BORDSSKICKET

 8. Beställer vatten

Kolsyrat vatten kan möjligtvis passera, men ett glas kranvatten signalerar inget annat än att du är ja, vatten värd.

 9. Beställer mjölk

Detta skvallrar om knasigheter. Inga vuxna människor dricker mjölk på en dejt.

 10. Insisterar på att beställa din mat och dryck

Kan vid första anblick verka lite kunnigt och omhändertagande, men det här är ett förtäckt kontrollerande beteende. Förbered dig på mansplaining deluxe oavsett situation och samtalsämne. 

11. Kritiserar maten

Oätlig mat som ni båda skrattar åt är en sak, men att öppet kritisera maten likt en krogrecensent och sucka om hur lite pastan påminner om ”riktig carbonara” är ett fruktansvärt beteende. Så länge maten är ätlig håller man tyst.  

 12. Tror att han äter hemma

Det är trevligt att få någon att känna sig bekväm i ens sällskap, men att sleva i sig maten, äta med fingrarna, ge ifrån sig kroppsljud eller knäppa upp byxorna är varningssignaler som ska tas på allvar. Det här en förhandstitt på vad som komma skall. Klipp till dejt fyra då han ligger i otvättade mjukisbyxor med en pizza på magen, flottiga fingrar, rapar och ropar: ”Baby, kan du hämta mer cola?”.

 13. Beställer mat med rå lök eller vitlök

Vitlök är gott och mat med vitlök är gott. Men doften av rå lök eller vitlök är inget som hör hemma på en dejt. För vem vill hångla med någon som luktar lök? Om personen medvetet beställer vitlöksbröd eller ber om extra lök till sin taco, då har du att göra med någon som inte tänker på dig. 

SAMTALET

14. Säger taskiga grejer som ”skämt”

Att vara flörtigt retsam kan vara sexigt, men när upprepade förolämpningar avslutas med ett: ”Äsch, jag skojade ju bara” ska du vara på din vakt.  

15. Alla deras ex är ”galna”

Det är inte trevligt att prata om gamla ex, men att snacka skit om sina ex är ännu värre. Om alla hans ex är ”galna” och han utmålar sig själv som ett offer är det något lurt på gång. Har personen inte gott att säga om sina ex, kommer han förmodligen inte att ha något trevlig att säga om dig.

16. Kallar dig för ”baby” eller ”babe”

Smeknamn kan vara ett sätt att skapa närhet, men inte på första, andra eller ens tredje dejten. Du är inte hans baby.

 17. Kommenterar priset på ALLT

”97 kronor för en öl! Helt sjukt”. ”Jaha, vad fick du ge för din lägenhet?”. ”Den här jackan var ju inte billig, om man säger så.” Om din dejt snackar pengar dejten igenom, allt ifrån hur dyr maten blivit till kostnaden för allt han äger och gör, så bör du tacka nej till dejt nummer två.

18. Pratar bara om sig själv

Han har haft det fantastiskt trevligt. Gud, vilken connection ni har fått, tycker han. Problemet är bara att du har agerat obetald terapeut i två timmar och inte sagt mer än: ”Kan vi få notan?”.

19. Pratar inte om sig själv

Precis som att det är ett varningstecken om personen bara pratar om sig själv, så är det lika illa om människan inte berättar något alls. Duckar han svaren på dina frågor, får dig att berätta mer än du ville och lyckas charma sig igenom en hel dejt utan att du har fått reda på något konkret om honom, döljer han något. Förmodligen något dåligt.

20. Säger att han ”inte är som andra män”

Att distansera sig själv från andra män och påstå att han är annorlunda (underförstått bättre) antyder att han är PRECIS som alla andra män (förmodligen sämre).

21. Förstår inte att det finns ojämlikheter mellan kvinnor och män

Alla är inte pålästa kring patriarkala strukturer och feminism. Men de måste ändå förstå att det är ojämlikt för män och kvinnor i dagens samhälle. Påstår han att lönegapet inte finns eller att kvinnor har det ”mycket lättare än män”, då har du att göra med en manschauvinist. Grattis till all matlagning och städning du kommer få utföra i ert framtida förhållande.

Det här kallas för spegling. Och det är manipulation.

22. Håller med dig om allt

Ni har såå mycket gemensamt. Faktiskt tycker ni lika om nästan allt? Och gillar typ exakt samma saker? Nej, det här kallas för spegling. Och det är manipulation.

23. Är neggig och kritisk

Golden retriever-personligheter som älskar allt och alla är kanske inte heller toppen, men fy för att tillbringa tiden med en glaset-är-halvtomt-snubbe som försöker verka smartare än andra genom att klaga.

24. Säger att han är trött tio sekunder efter att ni ses

Oavsett hur mycket D-vitamin du pillar i den här människan så kommer han aldrig att föreslå en spontanresa eller ordna en överraskningsfest för dig. Är han trött på din första dejt kommer han att snooza sig igenom hela er relation.

PERSONLIGHETEN

25. Kyla och värme

Ett osympatiskt beteende som handlar om att få dig intresserad men behålla makten själv. Genom att omväxlande vara på och avvaktande blir du osäker och anstränger dig förmodligen mer. Men det här är inget annat än ett lumpet spel.

26. Försöker ta en selfie första gången ni ses

Ja, herregud, vad ska man säga. Om det inte vore för att jag faktiskt har varit med om det här själv skulle jag inte tro att folk gjorde så här. Det är creepy och integritetskränkande. Vad mer kommer den här människan vilja ta kort på? Var inte förvånad om dina eventuella nakenbilder som du delat med honom i förtroende dyker upp online efter några månader.

 27. Speglar sig mycket

En snabb titt för att kolla frisyren är okej. Men om din dejt sneglar mot en närliggande spegel var femte minut är det en tydlig red flag. Narcissus, du vet han som bara vill spegla sig dagarna i ända, dog av kärleken till sig själv. Just saying.

28. Pratar bebisspråk

Om killen säger ditt namn med en bebisröst de första gångerna ni ses kommer du att få mer av den varan. Tro mig.

 29. Tränar sju dagar i veckan

Inget fel med att vilja hålla sig i form, men så länge man inte är en elitidrottare finns liksom ingen anledning att träna varje dag. Varför vill personen svettas så mycket? Mycket märkligt.

30. Har barn men träffar dem inte

Stor illröd varningsflagga. 

Om din dejt säger något i stil med: 'Du känns verkligen som en blå person', då ska du säga tack och hej.

 31. Nämner sin personlighetstyp

Om din dejt säger något i stil med: ”Du känns verkligen som en blå person” eller ”Som ENTJ är jag väldigt resultatinriktad”, då ska du säga tack och hej. Ingen rimlig människa vill kategorisera folk enligt pseudovetenskapliga teorier där man tilldelas en färg eller bokstavskombination som ska beskriva hela ens person. Är hans favoritbok ”Omgiven av idioter” då vet du att du förmodligen är omgiven av åtminstone en.  

32. Otrevlig mot servicepersonal

Det finns folk, och så finns det folk som är otrevliga mot servicepersonal. Den sistnämnda kategorin ska du inte ha något att göra med. Alls.

33. Ger träningstips

Jo tack, jag vet att man kan gå ner i vikt om man fastar till lunch och att crossfit är fantastiskt för att bygga muskler. Tack för tipset! 

SLUTET AV DEJTEN

34. Är märklig kring notan

Huruvida killen ska betala eller inte är en smakfråga. Vissa vill dela för att den andra inte ska ha något maktövertag, andra tycker att det är osexigt att vilja dela. Oavsett vad du föredrar är det aldrig attraktivt att plocka fram miniräknaren. Ni drack och åt förmodligen för ungefär samma summa. En snål-Ove hör inte hemma i ditt liv.

35. Vägrar acceptera att dejten är slut

Ni har tagit en drink eller två och det var en bra dejt, men nu är du redo att åka hem. Han däremot vill inte acceptera att du går hem. Ska ni dra vidare? Dra hem till honom? Ringas på vägen hem? Nej, ni ska inte höras på vägen hem. Faktiskt aldrig mer.

 36. Vill planera in en ny dejt direkt

Lösa planer om att ses igen är mysigt, men att plocka fram mobilen och leta datum innan dejten ens är överens är för mycket. Den här människan vill låsa in dig.

37. Vill kyssas trots att det finns noll kemi

Bara nej. Nej, nej.  

Jag önskar att jag inte kunde dela med mig av det här, men jag har dejtat en som kallade sitt kön för Ragnar.

EFTER DEJTEN

38. Kärleksbombning

Det låter härligt, som något sjuttiotalsmys man gärna skulle utsättas för eller en dekadent dessert, men kärleksbombning är inget positivt. Det är ett sätt att överösa dig med komplimanger och uppmärksamhet för att du ska bli tokkär, medan han väver in dig i sitt nät av manipulation. Kapa banden, nu.

39. För mycket för snabbt

På film är det romantiskt att bli blixtkär och flytta ihop efter en vecka. Men i verkligheten har du förmodligen att göra med en galning om sådant här kommer på tal efter bara ett par dejter. Ingen vettig människa vill gå så fort fram.

40. Du börjar tvivla på dig själv

”Gaslighting” är en typ av psykologisk manipulation som går ut på att du ska börja tveka på dig själv, dina minnen och din magkänsla. Narcissister använder gaslighting för att få makt och kontroll och förstöra din självkänsla. Om personen du dejtar påstår att du ljuger, minns fel eller får dig att konstant ifrågasätta dig själv har du blivit utsatt. Säg upp kontakten!

41. Behöver konstant bekräftelse

Han vill att du ska berätta varför du lägger tid på honom, vad du gillar hos honom och varför du inte träffar någon annan i stället. Ett stort behov av bekräftelse är inte bara ocharmigt, det kommer att dränera dig.

42. Får dig att känna dig speciell

Om du är den första han känt så här för, den vackraste kvinna han träffat eller den enda han övervägt att ändra sig för – spring. Det här är inte en komplimang. Och du är absolut inte den första han sagt så till. Det är ett sätt att snärja in dig genom att få dig att känna sig utvald. 

43. Vill inte presentera dig för vänner och familj

Även om det är mysigt att bara vara ni två i er lilla kärleksbubbla, så är det aldrig ett bra tecken om någon vill behålla dig som sin hemlighet. Har personen vänner och familj borde du träffa dem inom rimlig tid.

44. Säger att han inte gillade dig först men gör det nu

En märklig omvänd komplimang som är till för att sänka din självkänsla. Sunkigt och elakt.

45. Hör av sig hela tiden

I början är det gulligt. Han vill veta vad du gör flera gånger per dag, vilket betyder att han tänker på dig, så fint! Men sen är det mindre gulligt. Förutom att det är krävande att lägga så mycket tid på någon annan med sms och samtal, så tyder det här på svartsjuka och kontrollerande tendenser.  

46. Spelar mycket tv-spel

Du kommer alltid att få konkurrera med Playstation. Punkt. Slut. 

47. Har märkliga matmönster

Mackor mitt i natten, skagenröra till frukost och två pizzor på kvällen? Det kan verka oskyldigt i början, men att tillbringa sin vardag med någon som äter som om tid och rum inte existerar kommer bli ett problem.

48. Har smeknamn för en kroppsdel

Jag önskar att jag inte kunde dela med mig av det här, men jag har dejtat en som kallade sitt kön för Ragnar. Det slutade inte bra.

LÄS MER: Katarina Muhr: ”Influencers liv är fruktansvärt sorgliga”
LÄS MER:
Linda Skugge: ”Efter akten pratade han om grammatik”