Foto: Karin Wildheim

Åsa och Rafael: "Vi blev kära igen efter separationen"

De lovade att älska varandra i nöd och lust. Men när barnen kom falnade glöden och relationen gick på tomgång. Separation var ett faktum – och blev en nystart för deras kärlek.

Åsa och Rafael Wojtowicz möttes för 18 år sedan. Åsa jobbade som servitris på en restaurang i Göteborg när en hantverkare kom för att fixa en av kylarna som lagt av.

– Han var sjukt flörtig, men jag var inte särskilt intresserad, säger Åsa.

Några dagar senare stötte de på varandra igen ute på krogen. Åsa hade lockat håret och Rafael kände inte igen servitrisen och försökte återigen charma henne. Några dagar senare ­korsades deras vägar en tredje gång.

– Jag skulle iväg på maskerad och hade rosa glasögon och rosa hår. Han raggade upp mig utan att känna igen mig även denna gång. När jag påpekade det svarade han att det bara bevisade att han alltid skulle tycka att jag var snyggast i rummet. Han var väldigt charmig. Till slut lyckades han övertala mig, och vi sågs på en dejt.

Trägen vinner, och Rafael och Åsa blev ett par.

När de träffades stod Åsa högst upp på krogarnas VIP-listor, de festade ihop, åt på restaurang och reste.

I bekantskapskretsen blev de kända som det passionerade paret, som älskade mycket och bråkade mycket.

De gifte sig 2008, köpte villa och hade storslagna planer för framtiden.

Men när barnen kom i tät följd förändrades livet för Åsa och Rafael.

Utekvällarna byttes mot hemmakvällar i soffan.

– Helt krasst så gled vi ifrån var­andra. Jag blev en bitter och tråkig mamma som bara såg fram emot Let’s dance på fredagarna. Vi unnade inte var­andra någonting och det var tufft att inte få sova på nätterna, säger Åsa.

Tidigare hade jag känt mig som en dålig mamma om jag tog egentid, nu förstod jag vikten av det

Villan i Billdal kändes allt trängre, och snart stod Åsa inte ut. Efter sex år tillsammans med vaknätter och vardagsbråk gick relationen på tomgång. Efter mycket vånda och många diskussioner beslöt de sig för att skilsmässa var den bästa lösningen.

Hon köpte en lägenhet nära villan, packade flyttlådor och förberedde sig på att ha barnen varannan vecka. Räntan var låg, så Rafael beslöt att bo kvar i huset.

– Jag älskade verkligen min nya lägenhet. Bara en sådan sak som att jag fick inreda den hur jag ville. Plötsligt kunde jag jobba hur mycket som helst när jag inte hade barnen, och på helgerna kunde jag passa på att både sova middag och träna. Det var inget som jag unnat mig att göra när jag var mamma på heltid, säger Åsa.

Skilsmässopappren skickades in, men kom tillbaka. De hade missat att betala en avgift. Att betala avgiften föll mellan stolarna, sköts upp och plötsligt hade ansökningstiden gått ut och de tvingades göra om processen.

– Det var så mycket att tänka på att vi helt enkelt glömde bort de där papperen, säger Åsa.

Och det var kanske tur. För Åsa mådde allt bättre. Nu när hon fick sova på nätterna och hann träna och jobba såg hon saker i ett nytt ljus.

– Ungarna ville ha fredagsmys som förut och vi bjöd in Rafael. Vi firade jul ihop och om jag lagade en god middag var det ju lika bra att Rafael också fick komma och äta. Det kändes liksom naturligt och vi var inte arga på var­andra längre, säger Åsa.

Åsa började längta efter Rafael igen, hon blev glad när hon såg honom och kände det välbekanta pirret när hon hörde hans röst.

Som familj hade de rest mycket tillsammans och Rafael har alltid älskat att resa. Så när Åsa och barnen skulle åka iväg på semester upplevde Rafael att han blev lämnad ensam kvar – trots att de var separerade.

– Det slutade med att han fick följa med och det blev faktiskt jättemysigt.

För döttrarna var det naturligt att Åsa flyttade hem igen. Foto: Karin Wildheim

Plötsligt insåg de att de snarare var särbor än skilda.

– Det kändes som en dyr omkostnad, och vi bestämde att jag skulle flytta in i huset igen.

Efter två år sålde hon därför sin lilla lägenhet och packade flyttlådorna igen. Snart stod hon med resväskor och flyttkartonger vid sitt gamla hus.

– Det var en konstig känsla. För mig var det viktigt att mina grejer fick ta plats i det gamla huset. Det hade blivit lite manligt med fula tavlor och sådant, så för att jag skulle känna mig hemma gjorde vi om en del, säger Åsa.

Vännerna blev varken förvånade när Åsa och Rafael separerade eller när de hittade tillbaka till varandra, de hade ju alltid både bråkat och älskat mycket.

För barnen var det heller inga konstigheter.

– Barnen tyckte att det var spännande att ha två olika rum. Rafael hängde också så mycket med oss, så de hann väl aldrig riktigt förstå vad som hände, säger Åsa.

För Åsa var det också viktigt att hon och Rafael inte fastnade i samma gamla hjulspår som tidigare.

Vi blev ett bättre par av att skilja oss

– Jag har varit noga med att unna mig saker, att träna och komma hemifrån. Tidigare hade jag känt mig som en dålig mamma om jag tog egentid, nu förstod jag vikten av det. Rafael sa aldrig att jag inte kunde det, det var nog mer jag som satte spärrar för mig själv. Efter skilsmässan har jag också blivit mycket mer rak och ärlig och bättre på att säga vad jag tycker, säger Åsa.

För Åsa blev separationen vägen till ett bättre äktenskap.

– Första tiden satt jag bara och grät, men ganska snart började jag trivas. Jag hittade tillbaka till mig själv, och jag ångrar inte en dag att vi separerade. Vi hade en ekonomisk möjlighet att lösa vår kris på det här sättet, och för oss fungerade det väldigt bra, säger Åsa.

Idag är de måna om att ge varandra tid och utrymme.

– Vi blev ett bättre par av att skilja oss, vi lyssnar mer på varandra idag. Sedan är han ju också en väldigt snygg och charmig man, det gjorde inte saken sämre, säger Åsa.

Så hittar ni tillbaka till varandra efter en separation – här är Åsas tips:

Ge varandra utrymme.

Se till att ta egentid.

Det finns inget dåligt i att börja dejta igen.

Red ut gammalt groll. Gör om och gör rätt.

Psykologen om att bli ihop mitt sitt ex: "Ta med det bästa från singellivet"
Maria Farm. Foto: Jorgen Hildebrandt

Maria Farm, leg. psykolog, om effekten av ärliga samtal.

Vilka fördelar finns det med att bli ihop med sitt ex?

– Många par som väljer att separera har en fas där de är väldigt ärliga mot varandra. De vågar vara ärliga eftersom allt redan är förlorat. Många av dem önskar att de haft de där samtalen tidigare. Vill man satsa igen efter en separation kan det vara bra att man vågat blotta sig för varandra. Man kan se det som att kris leder till utveckling.

Och vilka nackdelar?

– Risken är att man faller tillbaka i samma gamla hjulspår. Jag tror att man ska vara observant kring vad man gillade med singellivet och försöka fortsätta med det i den nygamla relationen. Gillade du att träna? Fortsätt med det. Eller än bättre, dra med din partner ut i joggingspåret.

Vad är viktigt att tänka på när man återförenas med sin före detta?

– Prata om det som var destruktivt i relationen, var respektfulla mot varandra och var observanta så att de negativa spiralerna inte uppstår igen. Diskutera: Vad vill vi behålla i relationen? Vad saknade vi? Varför har vi valt varandra igen?

Ska man ta upp gammalt groll eller sopa det under mattan?

– Om man ständigt dras till att diskutera gammalt groll kan det vara ett tecken på att man inte är riktigt redo att välja varandra igen. Jag tror också att det är viktigt att ha ett förhållningssätt till hur ni hanterade tiden isär. Fråga inte om den andre haft några sexuella relationer om du inte kan hantera svaret.

Hur ska man berätta för vänner och familj att man vill försöka igen?

– Jag tror att man ska vara ärlig och rak: Vi väljer varandra igen och vill satsa på det här. Vi hoppas att ni vill stötta oss i det. Som vän tror jag det är viktigt att tänka på att du inte ska recensera dina vänners val av partner, utan vara öppen och stöttande.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av amelia + halsband från Smycka för endast 199 kr. Köp nu!