Är du ihop med en mansbebis? Testa dig här

I sociala medier samlas vittnesmålen om vad man trott var en utdöd art: mansbebisen. Om du börjar känna dig mer som en projektledande tjatmorsa än en älskad partner så kan du ha drabbats av den. Enklaste sättet att ta reda på den brutala sanningen? Gör amelias test.
Karin Widén

Har du testat att tvättvägra en månad för att se om din sambo självmant hug­ger tag i klädberget, men insett att han istället löser problemet genom att köpa nya underkläder? Verkar han kompetent nog att sköta ett ansvarsfullt jobb, men totalt oförmögen att krulla snören på ett paket? Tycks han även lida av en selektiv blindhet, som gör att han inte ser när en veckas disk och matrester har bildat ett eget ekosystem i köket? Är det av någon märklig anledning alltid du som upp­ täcker att det saknas fil, ost och toalettpap­per? Då lever du tro­ligtvis med en så kallad mansbebis.

Vi beklagar sorgen, men du är inte ensam. Vuxna män som beter sig som små barn är dock något av ett mysterium. Utåt syns de inte lika tydligt längre, och därför är det lätt att tro att de dog ut tillsammans med grottmannen och mammuten.

Instagramkontot mansbebisar har 30 000 följare

Motsatsen bevisas på instagram, där debatten tagit fart på kontot @mansbebisar. Hit skickar mängder av kvinnor sina vittnesmål från en vardag ihop med en mansbebis, som sedan publiceras inför kontots (i skrivande stund) nära 30 000 följare. En obekväm sanning berättad i pusselbitar, en blandning av komiska och fullkomligt skräckinjagande exempel. För vissa har det blivit en ögonöppnare; historierna visar med oönskad tydlighet att de gamla köns­rollerna fortfarande är högst levande. På instagram går det att läsa om männen som har curlats på proffsnivå, och behöver daltas till att utföra även de enklaste hushållssysslor. Hjälplösheten är dock selektiv, och är främst begränsad till trå­kiga och traditio­nellt kvinnliga sysslor som mat­ lagning, disk, tvätt och annat som kvin­nor ”ändå är mycket bättre på”. Vuxna män som aldrig har satt på en tvätt­maskin eller inte har en aning om hur man kombinerar ingredienser till en måltid. Eller helt sonika lägger sig och sover under fruns förlossning. Det hör även till mansbe­bisens attribut att ställa en strid ström onödiga, dumma frågor i jakt på information.

Får du ta hand om din (vuxna) mansbebis? Foto: Getty Images/iStockphoto

Några typiska exempel från instagram: ”Är det inte dags för sonen att gå och lägga sig?” Berättelser som: ”Min man sms:ar mig ibland och frågar var vårt barns saker är när jag är på jobbet och barnen är hemma.” ”Han ropar från köket när jag är i annat rum: ’Var är smöret?’ Jag: ’Vadå är det inte i kylen?!’ Han: ’Jaha, nä vet inte, jag har inte kollat.’”

Mansgrisen tar inte ansvar

Det rör sig alltså om slentrianmässig hjälplöshet. Oftast menar man inget illa. Det kanske är saker som lätt passerar utan att man kommer på tanken att det kan höra till ett större sammanhang av invanda mönster och normer.

Lever du med en mansbebis är detta kanske obegripligt nonsens. Får man inte ens ställa en enkel fråga (varje dag) om vad det blir till middag utan att du ska börja tjafsa om ”normer”? Att du faktiskt känner dig pressad går inte heller att ta hänsyn till, eftersom det är ologiskt för honom. Det är viktigare att reda ut vad som är rationellt att känna, och vem som har rätt. Mansgrisen tar inte ansvar. Att han någon gång har lyckats överleva helt på egen hand är ett smärre mirakel.

Läs också: Kvinnor tar över mer och mer – vad ska vi med männen till egentligen? 

TEST: Ligger din sambo i riskzonen?

Din man kan inte hitta sina favoritjeans. Vad gör han?

1. Blir genast frustrerad och frågar surt var du har gjort av dem.

2. Efter att ha stirrat på hyllan där de brukar ligga i minst tio minuter (utan att lyfta på något) frågar han om du har sett dem.

3. Röjer runt i garderoben en stund men utan framgång. Istället tar han helt sonika på sig ett annat par byxor. Inte hela världen.

4. Letar tills han hittar dem och lämnar lyckligtvis dig helt utanför byxkrisen.

Din sambo blir hungrig. Vad gör han?

1. Frågar vad det blir för middag, givetvis.

2. Vankar olyckligt runt i köket och öppnar alla luckor utan att hitta en bra lösning. När det fortfarande inte finns någonting ätbart en timme senare ringer han efter en pizza.

3. Konstaterar att det börjar bli dags att äta, och kollar om du eller han ska fixa maten ikväll.

4. Går ut i köket och lagar middag.

Mansbebisen känns igen på gnällig stämma och oförmåga att ta tag i saker. Foto: Getty Images/iStockphoto

Din killes version av en perfekt hemmakväll är:

1. Att slänga sig i soffan framför sporten, pilla på mobilen och äta framför tv:n.

2. Att slappa och glömma alla måsten. Troligtvis inkluderar det tv-spel och friterad snabbmat.

3. Att familjen äter middag tillsammans.

4. Att få kvalitetstid för att umgås, eller åka på en utflykt som gör vardagen mer speciell.

Läs också: 8 enkla tips till en jämställd relation – börja redan idag!

Hur fördelar ni ansvaret hemma?

1. Det blir oftast du som tar de traditionella hushållssysslorna, som matlagning, disk, tvätt och barnens aktiviteter. Han ansvarar för ekonomin; att betala räkningar, deklarera och uppdatera era försäkringar.

2. Han gör frivilligt de saker som han tycker är roligast, som att tvätta bilen eller köra runt i sin åkgräsklippare. Ibland tvättar han sina kläder (men då endast sina egna). Han är inte ovillig att "hjälpa till" men behöver mycket stödinsatser, och oftast går det snabbast att du gör det själv.

3. Ni har kommit överens om en rättvis uppdelning, och det funkar oftast som det ska.

4. Ni hjälps åt med vardagssysslorna. Han är lyhörd och flexibel, så om du är slutkörd drar han gärna det största lasset ett tag - ni är ju ett team.

Kylen är tom och du ber din partner åka till affären. Hur går det?

1. Inte lysande. Han förklarar hur slutkörd han är efter jobbet. Dessutom blir det ju bara fel när han försöker och du är ju så mycket bättre på att handla; kan inte du åka istället?

2. I affären blir han förvirrad och ringer för att fråga vilken mjölk ni dricker. Väl hemma orkar han inte packa upp glasspaketen, utan löser det genom att lägga hela matkassen i frysen.

3. Det går utmärkt, om det är hans tur att handla. Annars påminner han vänligt om att det var han som åkte sist.

4. Troligtvis behöver du inte be honom, eftersom han redan har koll. Ni pratar ihop er om veckans större måltider och han gör en lista över veckans förnödenheter.

Ni har fått en (riktig) bebis. Hur löser ni föräldraledigheten?

1. Du stannar hemma. Dels för att han tjänar betydligt mer, dels för att han tycker att det är viktigare att barnet är med mamman, rent biologiskt.

2. Han tar pappamånaderna och ser fram emot att vara "ledig", men blir snabbt orolig av det stora ansvaret och ringer varannan timme för att försäkra sig om att han gör rätt. När du kommer hem är han mycket stolt över att ha lyckats hålla bebben i liv ännu en dag - lite beröm, kanske?

3. Ni delar lika, eller åtminstone nästan. Det känns även som det mest rättvisa för barnet, som har rätt till båda sina föräldrar. Oavsett hur ni löser det är ni överens.

4. Han tar tveklöst halva tiden. Han tycks dessutom vara lika bra som du på att tackla sömnlösa nätter och bebisspya.

Du är på jobbresa och lämnar snubben själv med kidsen en vecka. Vad händer?

1. Det är en enorm påfrestning han utsätts för, vilket du också får höra i varje telefonsamtal. Inget att äta, inga rena handdukar och hur skulle han kunna veta att barnen har läxor? Två dagar senare flyttar hans mamma in.

2. Han frågar om allt och hittar ingenting. Kidsen missar några aktiviteter, men han får till slut ihop det hela rätt bra själv. Visserligen kommer du hem till resterna efter sju dagars konsumtion av Gorbypiroger och Billypizza, men ingen tycks ha bestående men.

3. Självklart blir det lite körigare att sköta allt själv, men han gör inte en grej av det. Det funkar ju för alla som är ensamstående föräldrar.

4. Inga problem. Du vet inte exakt vad som händer där hemma, men du vet att läget är under kontroll. När ni pratar ger han dig en enkel rapport utan drama, och eftersom han unnar dig att koppla av från allt hemma, frågar han istället hur du har det på resan.

RESULTAT: Hur vuxen är din man?

Flest 1: Baby Bengt - Vi beklagar, din sambo är mansbebis

Ditt spädbarn kräver din totala uppmärksamhet (och uppassning) eftersom han fortfarande är för liten för att klara sig själv. Han har det ganska förspänt, och vinner på att upprätthålla traditionella könsroller - tänk vad bekvämt att få maten serverad och slippa tråkiga hushållssysslor! Han har ju ett så krävande jobb, visst förtjänar han att bli ompysslad när han kommer hem.

Fundera på vad som är viktigt för dig och var dina gränser går. Vilka strider är värda att ta? Det kan vara svårt att bryta mönster som har arbetats in under lång tid. Är han mottaglig för att diskutera förändring, toppen. Men resulterar det i bråk och härskartekniker är det bättre att ta hjälp av en familjeterapeut. Blir situationen inte bättre kanske du ska överväga att byta ut din bebis mot ett vuxet exemplar?

Flest B: Pubertala Peter - Du delar säng med en tonåring

Din sambo menar ingenting illa men har förmodligen blivit dunder-curlad under uppväxten, vilket resulterat i en bortskämd slarver som inte är van att ta ansvar. Och på något sätt har du blivit hans nya mamma. Dags att växa upp! Här finns utrymme för förbättring, vilket är positivt. Eftersom han aldrig har tvingats ta ansvar bottnar hans beteende främst i osäkerhet, och troligtvis har han inte riktigt tänkt på hur han agerar. Insikten i sig kan ha stor betydelse, men kom ihåg att det varken är ditt jobb att uppfostra honom eller att projektleda hemmet. Var tydlig med att situationen inte fungerar för dig och att du vill att han tar ett större ansvar. Kanske kan ni sätta er och tillsammans fördela sysslorna eller göra en veckoplanering, ibland underlättar det att se svart på vitt. Släpp på kontrollen och ha tålamod - du behöver inte rycka in och rädda honom. Och puberteten går oftast över.

Flest C: Jämställda Jonas - Du är ihop med en reko kille

Visst är det skönt att leva med en vuxen man som klarar av att torka sig själv? Ni har hittat system för att få vardagen att gå runt, delar lika på bördan och försöker leva jämställt - ingen anledning till oro. Se bara upp med att inte stirra er blinda på att allt alltid ska vara exakt rättvist. Livet svänger, och även i en jämställd relation händer saker som gör att den som har tid/ork/möjlighet just nu behöver rycka in och dra ett större lass. Det jämnar ut sig naturligt i en hälsosam relation, och ni behöver inte föra protokoll.

Flest D: Super-Sverker - Grattis, din man är perfekt

Vi visste väl att drömmannen fanns någonstans, och du har hittat honom! Din kille är lyhörd, omtänksam och läser dina signaler. Han klarar sig själv och beklagar sig inte över saker som måste göras. Snarare är hans naturliga förhållningssätt att alltid utgå från hur han kan underlätta för sin partner. Det är dock ett förtroende som bygger på att du gör detsamma, var därför uppmärksam så du inte börjar ta det för givet och utnyttjar situationen. Få relationer spricker för att man visar varandra för mycket uppskattning.

Aktuellt just nu