”Är det okej att hålla sjukdomen hemlig?”

Könssjukdomar kan vara ett känsligt ämne att ta upp med en ny partner – särskilt om man själv är smittad. Signaturen ”Erika” vet inte hur hon ska förhålla sig sina blåsor som dyker upp då och då. Här får hon svar av kvinnoläkaren Susanna Ericsson.

Fråga: Jag smittades av kondylom för ett par år sedan, och blåsorna gör sig påminda då och då. Ibland är de väldigt smärtsamma. Nu har jag börjat dejta en ny partner. Jag vill för allt i världen inte berätta att jag har kondylom! Måste jag göra det?

/”Erika” 

Kvinnoläkaren svarar: ”De flesta smittas någon gång” 

Jag funderar på om det verkligen är kondylom du menar. Det är könsvårtor och det du beskriver låter mer som herpes. Båda sjukdomarna beror på en sexuellt överförd virusinfektion. Herpesinfektion ger blåsor och blåsorna kan komma och gå. Ofta uppkommer blåsorna på samma ställe eftersom viruset ligger ”vilande” i kroppen och sätter fart i perioder.

De flesta smittas någon gång under livet så det är väldigt troligt att även din nya partner har en vilande herpesinfektion. Det finns receptfria läkemedel i form av kräm och plåster som kan lindra blåsorna. Det bästa är att vara uppmärksam på symtomen du får precis innan blåsorna kommer – det brukar vara en stickande, ömmande och svullen känsla. 

Ärlighet varar oftast längst – framför allt för det egna välmåendet

Det är då du ska börja behandlingen för att minska besvären från blåsorna. Om du får blåsor ofta så rekommenderar jag att du pratar med din husläkare om recept på ett läkemedel som kan minska blåsorna ännu mer än receptfritt läkemedel. Det är ett antiviralt läkemedel i tablettform som man tar under ett par dagar när man märker att blåsorna är på gång. Vid stora besvär kan man i perioder ta medicinen dagligen för att slippa blåsorna.

Det finns ingen anmälningsplikt enligt smittskyddslagen och man gör inte partnerspårning (som man till exempel gör vid klamydia) för herpes. Men jag tycker ändå att du ska berätta om infektionen för din partner. Ärlighet varar oftast längst - framför allt för det egna välmåendet. 

 

Vill du ställa en fråga till kvinnoläkaren?

Susanna Ericsson är läkare och specialist i gynekologi och obstetrik. Här delar hon med sig av sin medicinska kunskap och erfarenhet. Vill du ställa en fråga om kvinnohälsa? Mejla till ameliahordig@amelia.se, märk mejlet ”kvinnoläkaren”.

LÄS MER: Tre år efter förlossningen: ”Jag känner inget vid sex”
LÄS MER:
Fråga kvinnoläkaren: Varför är jag så trött hela tiden?