Anja Pärson: "Folk trodde att jag var Filippas barnflicka"

Elva år tillsammans och lika kära än! amelia träffade paret Anja Pärson och Filippa Rådin för att prata om vardagslivet med tre barn, Anjas resabstinens - och den stora, livsavgörande kärleken. "Men när Filippa blir arg tar jag ett steg tillbaka", säger Anja.

Annika Leone

Elva år har gått sedan den dagen det gick upp för Filippa Rådin och Anja Pärson att de var kära i varandra. Det var först en fin vänskap, som sedan gick över till ett förhållande efter att de träffats i Filippas klädbutik i Umeå, där Anja var en flitig kund och Filippa en hjälpande hand när Anja behövde modehjälp.

Anja ville "göra livet lite vackrare genom Filippas stylinghjälp" - då helt omedveten om just hur vacker deras kärlekssaga faktiskt skulle bli. Och de är fortfarande lika kära i varandra. Något som de valt att ofta berätta om på Filippas populära blogg. Både när de har flyt i tillvaron och när det är lite motigare.

– Man kan ju inte bara skriva om när allt är bra, men det är klart att det är svårare att skriva öppet om nedgångar, säger Filippa, och Anja fyller i:

– Filippa har ett enorm, trogen följarskara och de har en jättefin dialog med varandra. Det är många som tycker att vi kanske är lite väl öppna med vårt liv, men vi har tagit ett beslut om att dela med oss eftersom vi vet att vi har blivit förebilder. Men samtidigt har vi också tagit ett beslut om vad vi inte vill dela med oss av.

– Vi är väldigt personliga men vi har en väldigt stor del av det privata kvar, säger Filippa.

Anja Pärson: "Det är lätt att känna sig tråkig när man kollar Instagram"

Hur hanterar ni nedgångarna i ert förhållande?

Filippa: – Vi är framförallt bra på att kommunicera. Men jag kan titta på Anja idag och känna samma känsla som jag hade från början när vi träffades. Det är verkligen så! Jag tror det är bra att påminna sig om det som man faktiskt älskar hos den andra. Sedan så har ju alla sämre dagar, och det måste man tillåta sin partner att ha. Och även få ha det själv.

– Det är så lätt att bli påverkad av den Instagramsköna världen där alla verkar vara så lyckliga jämt. Livet är inte så, det kommer aldrig att vara så. Problem finns i förhållanden och i livet, och det är bara att deala med det och inte vara rädd för att vara i stunden och känna det man känner. Vi är ganska orädda och duktiga på att bara vara i nuet.

Anja: –  Ja, det är lätt att känna sig tråkig när man kollar Instagram och alla andra tycks vara ute på värsta resorna när vi bara ligger hemma i soffan och slappar. Vi är tvungna att påminna oss själva om att det också är nice att bara vara hemma. Som förra sommaren, då hjälpte barnen till så att vi fick fyra veckors vattkoppor... Vi var tvungna att bara vara hemma, men det gjorde också att vi verkligen fick landa.

"Jag litar extremt mycket på Filippas omdöme", säger Anja om sin stil. Foto: Marcus Oliveras

En påtvingad men nyttig nödlandning?

Anja: – Ja, men jag fick lite abstinens, men eftersom vi känner varandra såpass bra så fick jag vara på mitt dåliga humör i några dagar. Sedan frågade vi oss själva varför det känns så viktigt att åka iväg någonstans. Det enda barnen vill ha är en pool och sol. De vill absolut inte sitta på en fin restaurang i någon storstad.

Filippa: – Vi har gjort så mycket fel när vi dragit på semester och tänkt att vi ska hinna med så mycket som möjligt. Man måste sänka ribban! Barnen vill ändå bara vara med oss och få bada.

Anja Pärson och Filippa Rådin: "Vi får mycket tid tillsammans eftersom vi jobbar ihop"

Hur får ni ihop livspusslet?

Filippa: – Jo, men det är ju det man verkligen undrar!

Anja: – Vi har väldigt bra hjälp genom att vi har en hel del människor omkring oss som hjälper till. Filippas mamma bor i stan, även min syster och min bästa kompis som hjälper till med att hämta och lämna.

Filippa: – Vi väljer också bort väldigt mycket. Åker vi till Stockholm, som idag, så åker vi ofta över dagen så att vi kan få vakna och sova med barnen. Vi prioriterar alltid barnen, sätter dem väldigt långt fram och då får man också göra avkall på annat. Och man får göra ännu mer avkall när man har valt att bo uppe i Umeå.

– Emmis pappa bor ju i Umeå och vi har varannan vecka - det ett åtagande som är det viktigaste i livet, och då rättar man sig efter det och gör det bästa av situationen. Men en bra sak är att Anja är sjukt duktig på logistik. Det är ju det hon i stort sett har hållit på med hela livet.

Anja Pärson Rådin och Filippa Rådin Pärson

Ålder: 37 och 45.

Familj: Dottern Emmi, 12 (från Filippas tidigare äktenskap) och de gemensamma barnen Elvis, 6, och Maximilian, 3.

Bor: I villa i Umeå.

Gör: Anja är föreläsare, programledare och expertkommentator. Filippa är stylist, designer, bloggare och driver eget företag ihop med Anja.

Aktuella: Med en myskollektion för Ellos

Är egentid som par viktigt för er?

Anja: – Vi får mycket tid tillsammans eftersom vi jobbar ihop. Då har man ju en annan roll, men vi har blivit bättre på att ta hand om oss själva.

Filippa: – Vi pratar om det hela tiden, i alla fall. Men det är svårt att ändra på mönster när man bara kör på.

Anja: – Det är både vår styrka och nackdel, att vi kör på. Vi är drivna människor och har alltid ett högt tempo.

Filippa: – Men det gör också att vi är drivna i vårt förhållande.

LÄS OCKSÅ: Moa Herngren om bonuslivet: ”Det tar fem år innan bonusfamiljen funkar”

Vad gillar ni mest hos varandra?

Filippa: – Anja fascinerar mig. Jag älskar hennes förmåga att aldrig se hinder, utan bara lösningar. Och så tycker jag att hon har en lekfullhet som är enormt fin. Speciellt med barnen. Det avspeglar hur man tacklar livet i stort. Hon är en otroligt varm och öm person. Hennes mod att aldrig vara rädd för att misslyckas och alltid vilja utvecklas är fantastisk. Där har jag lärt mig otroligt mycket.

Anja: – Det är fusk nu att du får börja!

Filippa: – Och du bjuder verkligen på dig själv så att jag får skratta. Haha!

Anja: – Filippa har en enorm påverkan på många människor. En av hennes finaste sidor är att hon kan lyfta folk. Hon kan gå in i vilket rum som helst och kan lyfta vem som helst. Hon har en unik gåva att få människor att få självkänsla. Och ingen sätter sig på henne. Det är skönt för mig, för jag är tvärtom. Men när Filippa blir arg tar jag ett steg tillbaka.

– Och så har Filippa verkligen världens finaste tålamod med barnen och ser dem på ett sätt som inte jag gör. Hon utvecklar mig väldigt mycket. Hon är så kreativ!

Filippa är också Anjas stylist

På tal om kreativitet, Filippa är ju också din stylist. Hur funkar det?

Anja: – Filippa har koll på alla trender, och ibland kan jag tänka "aldrig i helvete" om ett plagg, men till slut står jag där med plagget jag ratade och plötsligt tycker jag att det är riktigt snyggt. Jag litar extremt mycket på Filippas omdöme. Idag provade jag en kavaj och då tittade jag på Filippa och förstod direkt att "nej, inte den här alltså ..." 

– Hon har varit min trygga hand i att våga prova nya grejer. När jag var i hennes butik så hjälpte hon mig alltid, och jag köpte upp en ny garderob varje gång. Men jag har alltid varit nyfiken på Filippas bransch. I början när vi träffades så var jag snabbt nere på lagret, inventerade och så vidare för att lära mig grunden.

Filippa: – Som när du var med mig på jobbet när du samtidigt tävlade i VM.

Anja: – När jag vann VM i Åre så hade jag två dagar ledigt innan jag skulle tävla vidare. Jag behövde tänka på något helt annat, så jag bestämde mig för att åka med Filippa på en inköpsresa till Stockholm. Då var Emmi bara några månader, så jag styrde runt henne i vagnen och kom till Filippas inköpsmöten när det var dags för Filippa att amma Emmi.

– När jag kom in på mötena så tittade folk på mig och bara: "Okej, här kommer nannyn. Hon ser bekant ut." Det var så befriande för mig att bara få åka tunnelbana, fika och ha fokus på att göra Emmis dag bra. Varför åker man ens taxi i Stockholm?

Nu har ni tre barn. Vad gör ni helst tillsammans en ledig dag?

Anja: – Vi kanske drar ut i skogen och grillar korv. Och skulle barnen tröttna, ja, då drar vi hem. När vi märker att de börjar bli sega så drar vi hem och chillar i soffan. Vi är noga med att ha det så, att bara ta det lugnt när vi känner för det. Vi har blivit bra på att inte krångla till saker.

Läs också:

• Ann Söderlund: ”Familjeliv är lika delar blod, svett, kärlek, gemenskap och tårar”

• Julia Roberts: ”Jag känner mig fortfarande ung”

• Carolina Gynning om livet efter separationen: ”Stort trauma”