Foto: Getty Images

9 psykologiska knep som underlättar för dina relationer

Har du också tänkt på att det är härligt när folk kommer ihåg och säger ditt namn när de pratar med dig? Det är inte så konstigt, det får oss nämligen att känna oss speciella. Här nedan hittar du fler psykologiska genvägar som alltid fungerar. Det handlar inte om att manipulera, utan snarare om att just förbättra kommunikationen. Testa så får du se!

1. Behåll ögonkontakten om du inte är nöjd med svaret

Visst händer det ganska ofta att du antingen inte är nöjd med svaret du får på en fråga du ställt till någon, eller att du helt enkelt inte förstår svaret? Istället för att ställa din fråga en gång till finns ett enklare knep: håll tyst och titta personen stint i ögonen. Detta kommer att få hen lite ur balans och tvinga fram ett tydligare svar.

LÄS OCKSÅ: 9 kännetecken som definierar en narcissist

2. Behåll lugnet när någon höjer sin röst mot dig

Om någon höjer sin röst mot dig – svara inte med samma mynt, utan gör ditt bästa för att behålla lugnet. Detta gör att konflikten inte trappas upp, och får ofta som bonuseffekt att den som skäller på dig drabbas av skuldkänslor och ber om ursäkt.

3. Sätt dig bredvid ”fienden”

Om du ska på ett möte där du vet att någon du är i konflikt med också kommer att närvara – sätt dig då bredvid hen. Det visar att du inte är den som backar, och känner du dig lite obekväm så kan du räkna med att den du är i konflikt med också gör det. Närheten gör att hen inte kan spela ut sin aggressivitet mot dig.

4. Kom ihåg allas namn – om du vill bli populär

Om du vill bli populär bland nya människor, lär dig deras namn. Att tilltala en person med förnamn gör att hen känner sig speciell.

5. Skriv ner dina tankar när du är stressad eller orolig

Om du är stressad eller orolig över något så till den grad att du har svårt att sluta tänka på det och inte kan koncentrera dig på jobbet eller studierna – skriv då ner dina tankar i en dagbok eller liknande och lägg därefter undan den. Vips så har du lättare för att fokusera på det du håller på med. Det hjälper alltid att dela med sig av sina tankar till någon, om än bara till en dagbok.

6. Minska valmöjligheterna när du inte kan bestämma dig

Man brukar slentrianmässigt säga att det är bra att ha många valmöjligheter, men undersökningar visar att man bör ha max fyra alternativ för att kunna göra ett rationellt val. Allt för många valmöjligheter är paralyserande. Så står du inför en valsituation – se till att inte ha för många valalternativ när du ska fatta ditt slutgiltiga beslut.

7. En bra hållning boostar ditt självförtroende

Att kroppsspråket är viktigt vet vi alla, och allra viktigast är kanske att ha en bra hållning – det utstrålar självförtroende, och ger faktiskt också självförtroende. Testa att ha en lite extra stolt hållning nästa gång du rör dig ute bland folk så märker du att det stämmer.

8. Få människor att känna sig behövda när du ber om hjälp

Nästa gång du behöver hjälp med något – inled med frasen ”Jag skulle behöva din hjälp med en sak”, så ökar dina chanser att du verkligen får din hjälp. Folk gillar att känna sig behövda, men hatar att känna sig taskiga.

9. Värm handen innan du skakar hand med andra

Att skaka hand med en kall och frusen hand kopplas instinktivt till misstro mot den personen. Så ett bra tips är att värma din hand i förväg; en varm hand sänder ut en signal av förtroende och vänskap.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday 70% rabatt på amelia & 24 andra titlar. Köp nu!