Foto: Theresia Köhlin / Theresia Köhlin/BMB

Johanna, 37: ”Jag lämnade min man för en kvinna”

Johanna levde det typiska familjelivet med man och tre barn, när hela hennes tillvaro ställdes på ända. Plötsligt blev hon djupt förälskad i en kvinna. 

– Jag åkte till konferensen som hetero och kom hem som gay, säger hon.

Anna-Maria Stawreberg

Hon var 33 år gammal och ständigt upptagen med jobb och familjestök. Johanna Bälter och hennes man hade på tre år hunnit få hela tre mycket efterlängtade barn. Hon hade också hunnit ta examen. De levde svenssondrömmen i en villa i Vimmerby. Johanna, som längtade efter lite egentid, hade sett fram emot konferensen i Stockholm. Men att hon skulle bli förälskad, och dessutom upptäcka en ny sexuell identitet, hade hon inte räknat med.

– Man kan säga att jag åkte dit som hetero och kom hem som gay, säger hon. 

Vi har stämt möte på en lunchrestaurang i närheten av sjukhuset där Johanna jobbar på ­personalavdelningen. Det är mitt i brinnande coronatider, men Johanna ser strålande pigg ut. Idag mår hon bra, men den där förälskelsen kastade omkull allt för tre år sedan. Ja, precis som starka förälskelser mitt i livet ofta gör.

 Johanna och hennes man blev ett par redan på universitetet. Vid 33 års ålder hade hennes livsdröm om en kärnfamilj uppfyllts. Tre barn, jobb och hus – det var fullt upp. Hon och maken enades om att konferensen skulle bli ett passande avbrott i vardagen, där Johanna bara behövde tänka på sig själv. Det var då det oväntade hände.

Det pirrade i hela kroppen när jag såg henne

– Redan första morgonen när jag stod vid frukostbuffén kände jag hur det pirrade i hela kroppen när jag såg henne, minns Johanna. 

Det var en annan konferensdeltagare som hade fångat Johannas intresse. Hon blev nästan yr av hennes närvaro, så stark var kemin. De hade aldrig träffats tidigare. Johanna kom från Vimmerby och den andra kvinnan bodde i Stockholm.

– Jag hade aldrig känt något liknande, och jag förstod inte riktigt vad som hände med mig. Vi pratade lite grann med varandra, men mer var det inte. Under hela vistelsen i Stockholm var jag ständigt medveten om var hon befann sig, vart hon tittade och vad hon sa, och så fort hon var i närheten av mig så blev jag otroligt nervös, minns Johanna. 

Johanna beskriver uppbrottet och förälskelsen som en omtumlande period. Foto: Theresia Köhlin / Theresia Köhlin/BMB

Johanna Bälter

Ålder: 37.

Familj: Tre barn.

Bor: På Lidingö ­utanför Stockholm.

Gör: Är HR-partner på ett sjukhus.

Förvirringen var stor 

Helgen fortsatte som i ett töcken av förälskelse. På natten drömde Johanna om kvinnan, och när det var dags att säga hej då så kände hon en enorm tomhet. 

– Jag var helt förstörd. Jag insåg att jag måste förmedla mina känslor till henne på något sätt, men visste samtidigt inte vad det var jag upplevde, säger Johanna. 

Hemma i villan väntade en fyraåring, en femåring och en sexåring, och barnens pappa – tillika Johannas man, som hon hade varit tillsammans med i 13 år. Förvirringen var stor. Efter några dagars funderingar skickade Johanna ett sms till kvinnan, där hon skrev: ”Jag kan inte sluta tänka på dig, och jag förstår inte vad det står för.”

Kvinnan, som levde som lesbisk sedan tidigare, och Johanna bestämde sig för att träffas. På så vis skulle Johanna få möjlighet att reda ut sina känslor. 

– När jag satte mig i bilen och körde mot Stockholm tänkte jag: ”Gode gud, säg att det inte känns så där starkt när jag träffar henne.” Men så kom hon med sin mössa och sin rock, och jag kände direkt att jag ville leva resten av mitt liv med henne. 

”Jag har väldigt svårt att tänka mig att vara tillsammans med en man igen”, säger Johanna i dag. Foto: Theresia Köhlin / Theresia Köhlin/BMB

En extremt omtumlande period

Johanna var kär. Under våren och sommaren började hon och den nya kärleken prata allt längre i telefonen med varandra. De skickade sms och träffades. Mot slutet av sommaren var de båda stormförälskade i varandra. Johanna hade ett långt och tungt samtal med barnens pappa. 

– Det var en extremt omtumlande period. Jag kände en stor sorg över att jag höll på att bryta upp mitt äktenskap och familj, en stor ledsenhet över att såra min man och mina barn. Och mitt i allt var jag galet förälskad med allt vad det innebär, säger Johanna. 

Johanna och barnens pappa kom överens om att de skulle separera. De bestämde sig för att gemensamt flytta till Stockholm och börja ett nytt liv där, var och en på sitt håll, även om de inledningsvis, på grund av bostadsbristen, skulle fortsätta att dela bostad. 

Att Johanna faktiskt också hade kommit ut som lesbisk var det egentligen ingen som reagerade över. För familjen, vänner och bekanta stod separationen i fokus.

– Våra närmaste var naturligtvis ledsna över att vi skulle separera, men samtidigt såg de hur glad jag var, och när jag berättade att min kärlek var en annan kvinna och inte en man så var det ingen stor grej, säger Johanna. 

Kraschade in i väggen ett år efter separationen. Foto: Theresia Köhlin / Theresia Köhlin/BMB

Tycker du att det är viktigt att definiera sin sexualitet?

– Jag tycker inte det, men i vissa situationer är det viktigt. I samhället förutsätts det nämligen att man är hetero, så ibland kan man känna att man behöver säga att man lever med en kvinna.

Johanna kände sig lycklig med sin nya kärlek. Men vägen dit hade inte varit lätt. Att bryta upp en familj, byta bostadsort och jobb är inget man bara gör i en handvändning. Till slut blev belastningen för stor.

– Ett år efter separationen från barnens pappa kraschade jag helt och gick in i väggen, säger hon. 

I dag har Johanna och barnen landat i den nya vardagen. Johannas barn och kvinnans barn trivs bra ihop och livet flyter på. Just nu umgås dock Johanna och kvinnan bara som vänner, men Johanna hoppas att de ska hitta tillbaka till varandra i framtiden igen.

– Hon är min stora kärlek, så är det bara. 

Du har tidigare alltid levt i heteroförhållanden. Hur skulle du definiera din sexuella läggning i dag?

– Jag har väldigt svårt att tänka mig att vara tillsammans med en man igen. Jag gillar tjejer, helt enkelt, säger Johanna.

LÄS OCKSÅ: Sandra, 40: ”Jag fick en stroke mitt i livet”