Foto: filadendron

Rebecka Åhlund: ”Mammadrickandet har blivit en insta-trend”

KRÖNIKA. Trenden att vara mamma och supa har blivit ett feministiskt statement.

Men det finns inget som är rebelliskt med vinluncher och bag in box i lekparken.

Rebecka Åhlund skriver om den olyckliga trenden att ”klara av” att supa – som ytterligare ett projekt i kvinnors liv, jämte den slanka kroppen och det spännande sexet.

Men barn och supande är inte rebelliskt eller utmanande. Rebecka Åhlund vet, hon var själv mamma – och alkoholist.

Rebecka Åhlund

”Mommy drinks because you´re bad.”

En tecknad kvinna ligger på en divan bredvid vad som ser ut som en pool och ser avsvimmad ut, med ett krus bredvid sig. Det är ett av tusentals roliga memes på temat ”mammor super också!” som florerar på sociala medier. Jag minns särskilt det för att jag postade det själv. Men om det är för hårt finns det andra, alla handlar om att mammor behöver dricka vin för att orka med sina barn. 

När filmregissörer vill skildra mammor som slår sig lösa och skiter i konventionerna låter de i nittionio fall av hundra mammorna halsa vodka. Jag ser mina vänner posta bilder av sina tjejgäng i finkläder görandes gängtecken med ena handen, andra håller i ett glas prosecco. Men det slutar inte där. Influencerkulturen har gjort mamma-drickandet till en seglivad trend som kan sälja t-shirts med trycket ”mama needs wine”, små väskor som precis rymmer en bag-in-box att ha med till lekparken, vinflaskor med etiketten ”Bad ass mom” eller varför inte en Pinot Grigio som heter ”Mom Juice”. 

Influencerkulturen har gjort mamma-drickandet till en seglivad trend

Försäljningen boostas av oss själva, i form av tokroliga memes. Önskningar om att det skulle finnas ambulerande vinbilar för hemleverans liknande glassbilen, vinglas stora som baljor. Kombinationen att vara mamma och supa har blivit en sorts feministisk trop: släpp alla hämningar och krav för en kväll! Du är värd det efter alla dessa matsäckar du packat! Barn och alkohol verkar utmanande och nästan modigt att sätta i samband med varandra.

https://www.instagram.com/p/CLAD8kqFTCz/

En gammal kompis lät sin treåriga dotter gå runt på puben med ett glittrigt bokstavshalsband med texten ”GIN”, som vi skrattade åt det. En sommarkväll när vi delade sommarhus med några vänner och vad som kändes som hundra barn, höll vi på att missa Systembolagets stängningstid och konstaterade att vi verkligen behövde några boxar rosé för att ta oss genom kvällen. ”Det är som medicin när man har så här många barn runt sig,” sa vi. När vi sent men inte för sent sladdade in vid Systembolaget i Borgholm insåg vi att vi verkligen inte var ensamma om den känslan.

Det är trevligt med vin. Det är trevligt att koppla av med ett glas efter en lång dag. Det kan också få en att känna sig som sig själv igen, efter att ha gått igenom den livsomvälvande händelsen att få barn. Men behöver vi verkligen trycka det på en tröja och tjata om det som om det handlade om en viktig rättighet för kvinnor?

Ingen har sagt att mammor inte dricker och alkohol är en fullt laglig och socialt accepterad drog, ändå saluförs fenomenet som om det är något lite busigt och rebelliskt att ta ett glas vin fast man är någons mamma. Det är det inte, att dricka är det mest förväntade i snart sagt alla sociala sammanhang, man behöver bara låta bli ett tag för att det ska bli tydligt.

I partymammornas kultur syns ingen av baksidorna med att dricka bredvid sina barn

Min mamma och hennes kompisar drack kaffe. Kanske upplevde de färre krav på perfektionen många strävar efter i dag? I partymammornas kultur syns ingen av baksidorna med att dricka bredvid sina barn: ingen bakfylla, inga ledsna barn, inga obearbetade trauman som kan vara anledningen till att man behöver dricka som man gör. Bara rosa fluff och glamourösa bubblor, tokroliga memes och snygga sminkade fejs som dricker direkt ur flaskan.

https://www.instagram.com/p/CHq2OAxAhcf/?hidecaption=true

För egen del ledde mamma-vinandet till alkoholism. Jag drack innan jag blev mamma, men då hade det inga konsekvenser för någon annan än mig själv. Mot slutet drack jag på dagarna och på kvällarna, jag är fortfarande förvånad över hur lätt det var att hålla det hemligt, genom att gömma mig ”in plain sight”, alltså helt öppet. Jag drack som en alkoholist men ofta omgiven av människor, oftast människor som själva har barn. Vinlunch, ett glas hos frisören, ”boozy bottomless brunch” på helgen, bokcirkel med rödvin, middagsbjudningar med familjer, fira något med champagne, dela en eller fem flaskor med sin bästa väninna.

Det gäller förstås pappor också, de har bara ingen merchandise-kultur som backar upp deras supande

På ett sätt är mamma-dricker-kulturen ytterligare en sten på ”bördan” det innebär att ha barn, med allt stök och all stress det ibland medför. Inget blir enklare eller bättre av att dricka, det bara känns så, det första och andra glaset kanske. Men alla som varit bakis och samtidigt tvungna att underhålla ett eller flera små barn som vaknar tidigt, ska ha frukost och vill gå ut och leka vet vad jag talar om. På sätt och vis blir vinpimplandet ytterligare en grej som ska klaras av, liksom vi förväntas kunna jonglera ett vackert hem, näringsriktig kost till alla, vår kropp som ska hållas smal och vältrimmad och användas i ett frekvent och intressant sexliv, en strålande karriär med spännande utmaningar och ett aktivt socialt liv samt uppdaterade åsikter om konst, litteratur, politik och fan vet allt.

https://www.instagram.com/p/CAx9x0Ep9wE/?hidecaption=true

När jag skriver den här texten är jag orolig att den ska verka pekpinnig eller dömande.
Men det måste sägas: barn och alkohol hör inte ihop. Det finns inget barn som inte märker när en förälder förändras. 

Om något händer medan föräldrarna dricker, finns det någon där som är nykter och kan köra till akuten? Fatta rediga beslut? Det gäller förstås pappor också, de har bara ingen merchandise-kultur som backar upp deras supande.

Rebecka Åhlund

Gör: Författare och journalist.

Bor: Utanför Stockholm.

Familj: Maken Johannes och två döttrar.
Ålder: 45.

Bakgrund: Kom år 2019 ut med boken ”Jag som var så rolig att dricka vin med”, om sin alkoholism och vägen till nykterhet.

LÄS OCKSÅ: ”Polisen stoppade mig utanför skolan – jag blåste 2 promille”
LÄS OCKSÅ:
Babben Larssons nya livsstil: ”Jag dricker ingen alkohol”