När han har bjudit på middag ligger en förväntan i luften om att ha sex efteråt.
När han har bjudit på middag ligger en förväntan i luften om att ha sex efteråt. Foto: Shutterstock

”Varje gång vi träffas förväntar han sig sex”

Signaturen ”Förvirrad kvinna” lever sedan tre år i en särborelation, där hon ”ställer upp” på sex trots att hon inte vill.

Medan särbon vill ligga så fort de ses, skulle hon önska att de kunde umgås utan att nödvändigtvis vara intima med varandra.

Hur löser man en sådan situation? Sexolog Suzanne Lindström ger råd.

Suzanne Lindström

Fråga: Jag är en medelålders kvinna som för tre år sedan träffade en jämngammal man. Han har utflugna barn medan mina i övre tonåren fortfarande bor hemma. Det gör att vår tid tillsammans blir lite begränsad på grund av mitt ansvar med hemmavarande barn. Nu har den berömda förälskelsefasen lagt sig för min del och jag börjar fundera över hur framtiden kommer se ut med den här mannen.

Upprepade gånger har jag sagt till honom att jag ibland skulle uppskatta träffar utan sexkrav, där vi bara hänger, pratar och har det mysigt ändå

Sex har blivit ett problem då varje gång vi träffas förväntar sig ett ligg. Vi har inte träffats en enda gång hittills utan att han efter en stunds samvaro börjar visa på olika sätt vad han vill. Han smeker mig på rumpan, tar mig på brösten, lägger sig på mig i soffan, tar av sig byxorna och sätter sig i kalsongerna i soffan och börjar ta på sig själv, med mera.

Jag är ofta trött och sliten på grund av ansvaret hemma. Upprepade gånger har jag sagt till honom att jag ibland skulle uppskatta träffar utan sexkrav, där vi bara hänger, pratar och har det mysigt ändå. Det går inte fram. Ofta bjuder han ut mig på middag. Flera timmar innan ligger det i luften att han efter middagen förväntar sig en sexstund med efterföljande övernattning och morgonsex dagen därpå.

Numera träffar jag honom enbart för utflykter mitt på dagen på helgerna, då jag vet att vi inte kan ha sex

Det har gjort att jag inte vill gå ut med honom. Jag kommer med tusen ursäkter för att slippa träffa honom, då jag blir så trött på de här sexförväntningarna hela tiden. Att ställa upp på sexet funkar inte längre. Han blir jättesur och hävdar att jag inte tänder på honom när jag säger nej, så för ”husfridens” skull ställer jag upp, tyvärr. 

Numera träffar jag honom enbart för utflykter mitt på dagen på helgerna, då jag vet att vi inte kan ha sex. Även då kommer han med sexanspelningar och tycker att vi ligger för sällan. Har jag träffat ett ”sexfreak”? Eller borde jag skärpa mig och vilja ligga med honom så fort vi ses?

/Förvirrad kvinna

Sexologen: ”Kan bero på att han tror att du har förväntningar”

Suzanne Lindström är sexolog med lång erfarenhet. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Kära du, om mannen du träffat är ett ”sexfreak” har jag dessvärre inget svar på, men här är några tankar kring situationen.

Att du är trött och har hemmaboende barn påverkar definitivt din sexuella lust och förmåga. Medan mannens vardag kanske bara består av att jobba och se fram emot mötena med dig?

Du har sagt till honom att du skulle uppskatta träffar utan sexkrav, ändå anspelar han på sexuella möten. En tolkning är att han är genuint tänd på dig och vill ha sex med dig. Men det kan även bero på att han i sin tur tror att du har förväntningar på att han ska ta sexuella initiativ, det vill säga att han måste visa att han är sexuellt attraherad av dig, som ett bevis på att ni är tillsammans. Kanhända vet han inte att sex ska vara lite sublimt och sensuellt, ett givande och ett tagande. Att han kan ge uppskattning på andra sätt än att dra sig i snoppen och att du inte behöver se erektionen för att bli tänd.

Samtidigt verkar det som att du har en känsla av att du behöver tillfredsställa honom sexuellt när ni ses. Du berättar att du har ställt upp på sex, trots att du egentligen inte vill. Det vill jag avråda dig ifrån. Dels för att det i förlängningen kan ta död på din lust om du gör något du inte vill, och dels för att det troligen har gett honom signaler att det är okej för dig.

Säg att det tar udden av din sexlust och är avtändande när han drar sig i snabeln i kalsongerna

Jag tror att du återigen behöver vara mycket tydlig med dina behov. Berätta för honom igen att du bara vill mysa, ligga sked och inte vill bli pressad att ha sex. Säg att det tar udden av din sexlust och är avtändande när han drar sig i snabeln i kalsongerna.

Ni behöver prata ordentligt om era förväntningar och hur ni ser på en framtid ihop. Tar ni hjälp av en sexolog eller terapeut går det snabbare att nå en lösning. Ni har varit särbos i tre år och kanske träffats någon gång i veckan. Ni har kanske inte lärt känna varandra på djupet än?

Om han är ett ”sexfreak” kommer det att utkristallisera sig när ni samtalar om förväntningar och hans idéer kring sex blir belysta.

Vill du också ställa en fråga om sex?

Suzanne Lindström är sexolog och svarar på läsarnas frågor. Mejla till sex@expressen.se

Min gissning är att mannen inte visar ett genuint intresse för din vardag. Frågar han hur din dag varit? Erbjuder han sig att laga mat eller byta dina glödlampor? Finns han där för dig med en vilja att hjälpa till blir det mer ett givande och ett tagande. Jag antar att hans omtanke om hela dig skulle göra dig betydligt mer upphetsad, än hans mer ensidiga intresse för dina bröst, rumpa och vagina.

Nej, du ska inte skärpa dig. Låt bli att ligga med honom så fort ni ses. Jag tycker att du ska sluta lura din kropp och känslor. Om du vill ge relationen en chans så berätta i stället för honom om dina önskemål och hur du vill bli omhändertagen. 

LÄS MER: Dorothy, 89, filmade sig själv när hon onanerade 

LÄS MER: Stort test! Här är bästa penisringarna – se betygen