Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Peter Ueda som forskar om manlig sexlöshet har själv levt utan sex. Carl Cederström var frivilligt sexfri efter sin skilsmässa.Peter Ueda som forskar om manlig sexlöshet har själv levt utan sex. Carl Cederström var frivilligt sexfri efter sin skilsmässa.Peter Ueda som forskar om manlig sexlöshet har själv levt utan sex. Carl Cederström var frivilligt sexfri efter sin skilsmässa.
Peter Ueda som forskar om manlig sexlöshet har själv levt utan sex. Carl Cederström var frivilligt sexfri efter sin skilsmässa. Foto: Eva Lindblad, Shutterstock, Karl Nordlund

”Tre saker avgör om en man får ha sex”

Premium Varför finns det så många män som inte har sex och vad händer med dem? 

Sexlöshetsforskaren och läkaren Peter Ueda, som själv levt ofrivilligt utan sex, gläntar på dörren till manlig sexlöshet. 

Det här är ett reportage om skammen, om vad bristen på intimitet kan göra med människor och om den möjliga vägen ut ur sexlösheten.

 ✓ Därför ökar sexlösheten

✓ Så kan män påverka situationen

✓ Läkaren Peter Ueda: Tre kriterier som avgör om en man har sex

✓ Författaren Carl Cederström om sitt liggfria år

Med färre tabun än någonsin och potentiella sexpartners en svepning bort borde det vara som upplagt för att få ligga. Men det gör vi inte. I västvärlden pekar studie efter studie på att fler väljer bort sex, gör sexdebut senare och har sex mindre ofta. I Japan har det blivit ett så pass stort problem att myndigheterna oroas. En statlig undersökning från 2015 visade att 50% av japanska män mellan 18-34 år var singlar, och 26% var oskulder. 

Behöver vi inte sex längre? Har Netflix, sociala medier och lättillgänglig porr bort gjort det för härligt att leva ensam? Nej, inte om du frågar Peter Ueda. Han är läkare och forskare inom sexuell inaktivitet och menar att sexlösheten ökar för att fler är singlar, och är det under längre tid.