Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Robert Paulson förnekade att han någonsin hyst extrema politiska åsikter. Men han fanns registrerad hos Säkerhetspolisen som nazist redan på 1930-talet.Robert Paulson förnekade att han någonsin hyst extrema politiska åsikter. Men han fanns registrerad hos Säkerhetspolisen som nazist redan på 1930-talet.Robert Paulson förnekade att han någonsin hyst extrema politiska åsikter. Men han fanns registrerad hos Säkerhetspolisen som nazist redan på 1930-talet.
Robert Paulson förnekade att han någonsin hyst extrema politiska åsikter. Men han fanns registrerad hos Säkerhetspolisen som nazist redan på 1930-talet. Foto: DN TT NYHETSBYRÅN

Svenska ämbetsmannen blev spion åt nazisterna

Premium Robert Paulson var en av Sveriges mäktigaste statstjänstemän, under andra världskriget hade han total kontroll över flyktingströmmen. 

Han höll i all hemlig information om de människor som för sina liv flytt Nazityskland. Det utnyttjade han genom att lämna uppgifterna vidare till den nazistiska spioncentralen i Sverige.

Han avslöjades i krigets slutskede av en sekreterare på ett av Abwehrs kontor i Stockholm. Det var den tyska krigsmaktens avdelning för spionage, kontraspionage och sabotage.

Den unga tyskan Erika Wendt hade värvats av den svenske underrättelsetjänsten redan 1942. Hon var en brinnande antinazist, vilket hon dolde väl för sina tyska chefer och kolleger.