Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
”En tanke jag har haft sedan första gången jag träffade henne, är att min vän kanske har autism”, skriver signaturen ”Vännen”.”En tanke jag har haft sedan första gången jag träffade henne, är att min vän kanske har autism”, skriver signaturen ”Vännen”.”En tanke jag har haft sedan första gången jag träffade henne, är att min vän kanske har autism”, skriver signaturen ”Vännen”.
”En tanke jag har haft sedan första gången jag träffade henne, är att min vän kanske har autism”, skriver signaturen ”Vännen”. Foto: fizkes / Shutterstock

Ska jag ta upp att min vän kanske har autism?

Premium Signaturen ”Vännen” har en väninna som hon misstänker har autism. Hon tror att vännen skulle kunna bli hjälpt av en diagnos, men tvekar ändå att ta upp ämnet.

Bör man säga en sådan sak? Och om ja, hur gör man det utan att såra och utan att det skadar relationen?

Psykoterapeuten Per Naroskin ger råd.

Fråga: Jag har en vän som är mycket ensam. Vi ses ibland, jag är en av de få hon har. Jag har flera nära människor, hon är jämnårig och har bara mig, och vi är inte jättenära. 

En tanke jag har haft sedan första gången jag träffade henne, är att min vän kanske har autism. Och jag ganska säker på att hon skulle vilja veta om detta är anledningen till att hon har svårt att skaffa och behålla vänner, och varför hon ofta känner sig isolerad och ensam.