Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Birgitta Piper svarar på en fråga om ekonomisk rättvisa mellan barn.
Birgitta Piper svarar på en fråga om ekonomisk rättvisa mellan barn.
Birgitta Piper svarar på en fråga om ekonomisk rättvisa mellan barn.
Birgitta Piper svarar på en fråga om ekonomisk rättvisa mellan barn.

”Ska jag hjälpa min son trots att han har en bra ekonomi?”

Alla föräldrar vill vara rättvisa mot sina barn, inte minst när det gäller ekonomiskt stöd. Det man ger ett barn vill man även ge det andra.

Men hur löser man rättvisefrågan om det plötsligt kommer fram att ett av barnen har en sambo som tjänar mycket pengar – mycket mer än man själv får i pension?

Den frågan ställer en grubblande mamma till ekonomijournalisten Birgitta Piper. Som har ett och annat att säga om vuxna barn och deras eget ansvar.

Här kan du läsa hennes svar – och tips på hur man bäst sparar till barn och barnbarn.

Fråga: Jag har alltid ansett att man inte ska vara orättvis mot sina barn. Nu har jag fått kännedom om att mina barn lever under väldigt olika ekonomiska omständigheter. En är gift, en sambo, de har två barn var och bor i hus. Jag har gett det barn som har haft behov av hjälp pengar eller betalt material och liknande och sedan kompenserat det andra barnet ekonomiskt med samma summa. Båda har lånat pengar räntefritt vid bilköp. 

Jag har nu fått reda på att ena barnets sambo är en av de högst avlönade på orten. Funderar då på om det egentligen är okej att jag som är pensionär medverkar till denna besparing (gäller lån till bilköp) för den familjen. Deras löner överstiger vida min pension. Jag vill vara rättvis – men vad är egentligen är rätt?

Expressen Premium - Digital prenumeration

amelia är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 89 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill

Genom att klicka på "STARTA PREMIUM" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicyn. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.