Birgitta Piper är ekonomijournalist på tidningen M-magasin.
Birgitta Piper är ekonomijournalist på tidningen M-magasin.

”Ska inte sambon betala något när vi rustar upp lägenheten?”

Ekonomijournalisten Birgitta Piper har många gånger varnat för sambolagen och hur den kan bli en ekonomisk fälla vid en separation.

Nu är det dags igen, då hon fått en fråga från en kvinna som blivit sambo. Hon äger lägenheten, men frågan är om det bara är hon som ska betala de förbättringar som görs. Som en ny balkong eller en ny spis.

Birgitta Piper svarar här på kvinnans fråga – och ger dessutom praktiska råd om hur du som funderar på att bli sambo kan dela upp ekonomin på ett rättvist sätt.

Birgitta Piper

Fråga: Tack för alla dina kloka råd. Jag är numera sambo. Vi bor i min bostadsrätt som jag har ett lån på. Vi delar på kostnaden för månadsavgift, telefon, el och tv-avgift. Omkostnad för förbättringar i lägenheten står jag för. Men är detta riktigt rätt, om jag till exempel behöver köpa ny spis med mera? Han nyttjar och sliter (?) på dessa förbättringar. Hoppas jag inte är för småaktig. Jag har nyligen betalat för en inglasning av min balkong, efter förslag av sambon. Kan vi fixa till ett samboavtal själva? Tack på förhand!

Expressen Premium - Digital prenumeration

amelia är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 79 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill