Korpelarörelsen var en religiös sektliknande verksamhet i Tornedalen under 1930-talet. Korpela-profeten Sigurd Siikavaara med en duk över huvudet förs bort av landsfiskalbiträde till rannsakningssalen i Haparanda 1939.
Korpelarörelsen var en religiös sektliknande verksamhet i Tornedalen under 1930-talet. Korpela-profeten Sigurd Siikavaara med en duk över huvudet förs bort av landsfiskalbiträde till rannsakningssalen i Haparanda 1939. Foto: ERIK ROTHFJELL / DN

Sektledaren: ”Äktenskap är alls inget hinder för samlag med andra”

Efter misslyckandet med Kristallarken, som aldrig kom och hämtade byborna, tolkade predikanten Sigurd Siikavaara Bibeln på ett nytt sätt.
Att ägna sig år sexuella relationer, spritförtäring, dans och kortspel var ett sätt att ära Gud och uppfylla hans vilja.

Svenska Korpelarörelsen utvecklades till en sekt med säregna ceremonier och orgier.

– Ett äktenskap är alls inget hinder för samlag med andra. Det är till och med önskvärt och påbjudet att bejaka begär och lust när den är ömsesidig, predikade Siikavaara.
Lars Klint

Det här var i Tornedalen på mitten av 30-talet. Toivo Korpela själv hade då redan tagit avstånd från rörelsen som han grundat några år tidigare, som en utbrytargrupp från Læstadianerna. I stället klev nya ledare fram som kunde berätta att Gud skulle föra 666 rörelsemedlemmar till Palestina i en himmelsk Kristallark.

Datumet var utsatt till 6 juni 1935. Stämningen piskades upp, och flera tusen människor anslöt i hopp om att få plats på båten som skulle ta dem till ett jordiskt paradis.

Expressen Premium - Digital prenumeration

amelia är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 79 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill