Birgitta Piper svarar på en testamentesfråga från en läsare.
Birgitta Piper svarar på en testamentesfråga från en läsare.

Sambon får 2,3 miljoner om jag dör – jag riskerar att bli utan arv

Ekonomijournalisten Birgitta Piper har fått en fråga från signaturen ”Greta” som är orolig för sin ekonomiska framtid.

Hon har tecknat en livförsäkring som ger sambon 2,3 miljoner om hon går bort först. Men sambons testamente lämnar mycket att önska när det handlar om hennes ekonomiska trygghet. Hon riskerar att bli helt utan pengar om han dör före henne.

En ”oroväckande obalans” menar Birgitta Piper, som här ger sina bästa råd till ”Greta”, och alla andra i liknande situationer.

Birgitta Piper

Fråga: Jag är sambo med en man sedan 10 år tillbaka. Han har ett hus som är hans och han har tre barn. Han är 70 och jag 63. Han har skrivit ett testamente där hans hus och tillgångar ska delas med en 1/4 till vart och ett av hans barn och en till mig. Men han skriver i testamentet att jag bara får något om vi fortfarande är sambor vid hans död.  

Jag menar att detta testamente inte är något värt för mig. För om han plötsligt av en eller annan anledning säger till mig att flytta så har jag ju inte rätt till någonting och jag har ju inget bevis på att vissa saker faktiskt är mina. Eller om han blir sjuk och kommer på ett hem så är vi ju inte heller längre sambor, vilket försätter mig i samma situation som om vi hade separerat. Därför menar jag att det måste skrivas ett nytt testamente så att även jag kan få en ordentlig ålderdom och inte plötsligt står på gatan utan tak över huvudet. Han tror att bara han säger till sina barn att dom ska dela med mig så är det okej, men det vet jag det inte är.

Expressen Premium - Digital prenumeration

amelia är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 79 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill