Så mäter du din penis korrekt

De allra flesta män har någon gång mätt sin penis. Och även sneglat på andra mäns kön i omklädningsrummet. Men de allra flesta gissar fel när de ska uppskatta vad som är en normal penis. Och även sambandet mellan slak och erigerat kön är inte det vi tror.
Professor Ralph Peeker reder ut hur män ärver storleken på penis – och hur sambandet ser ut med storleken på händer och fötter.

Colette van Luik

15,2 centimeter. Så lång tror män generellt att en normalstor erigerad penis är, enligt en studie publicerad i den medicinska databasen PubMed. I själva verket är den mindre, ofta mellan 12,9 och 13,97 centimeter. 

En penis i slakt tillstånd är däremot i snitt 8,8 centimeter. Forskare har inte hittat något samband mellan penis mått i slakt tillstånd och i erigerat. Med andra ord, en penis som är åt det mindre hållet när den är slak kan mycket väl bli åt det större hållet när erigerad. Och en som är ganska stor i slakt tillstånd kanske inte växer så mycket när den är erigerad.

Engelska forskare från King’s College London sammanställde 2014 mätningar av penisstorlekar från 20 olika studier, som sammanlagt omfattade 15 521 män från 16 länder. De kom fram till följande resultat för en genomsnittlig penis:

Längd på erigerad penis: 13,12 centimeter.

Längd på slak penis: 9,16 centimeter.

Längd på utsträckt, slak penis: 13,24 centimeter.

Omkrets på erigerad penis: 11,66 centimeter.

Omkrets på slak penis: 9,31 centimeter.

Dessutom visade studien att 85 procent av alla män har en erigerad penis på under 15 centimeter.

I andra studier där man låtit män själva mäta sina könsorgan blir måtten ofta större och anses därför inte lika pålitliga som när sjukvårdspersonal utför mätningen.

”Så många som 85% har en erigerad penis under 15 centimeter”

På den landstingsägda sajten Umo skriver man: ”Det har gjorts flera olika studier av längden på penisar hos män. Alla är gjorda på vuxna och visar att de flesta har en penis som är mellan åtta och 19 centimeter lång vid stånd. I slakt tillstånd är de flesta penisar mellan fyra och 15 centimeter.” Och om omkretsen skriver man: ”De flesta penisar är mellan sex och tio centimeter i omkrets när de är slaka, och mellan åtta och tolv centimeter vid stånd.”

Penisars längd och omkrets kan alltså variera tämligen mycket, de flesta hamnar dock inom normalspektrat. Läkare rekommenderar sällan behandlingar som penisförstoring eller hormoner eftersom det kan göra att det blir svårare eller inte går att ha sex efteråt. 

Överviktiga män upplever inte sällan att deras penis har ”krympt”, vilket beror på att penisen gömmer sig bakom blygdbenet, inbäddad i underhudsfett. 

– Män ser extremt olika ut, en del har mycket underhudsfett och andra lite, därför kan upplevelsen av hur stor ens penis är variera, säger Ralph Peeker, överläkare på Sahlgrenska sjukhuset och professor i urologi vid Göteborgs universitet.

Han förklarar också att män tilldelas en viss given storlek på sin penis och den kan man förstå med hjälp av antropometri, alltså läran om människokroppens måttförhållanden. 

”Människans måttförhållanden visar att det ofta finns samband mellan storleken på händer, fötter och penis”

– Med det menas att det ofta finns ett samband mellan stora fötter, stora händer och stor penis och vice versa. 

– Det finns också en ärftlighet, har pappa en liten penis får sonen också en liten. Detta är förstås på gruppnivå, på individnivå kan det givetvis skilja sig mycket, säger Ralph Peeker.

Så mäter du din penis längd och omkrets

Erigerad penis:
Stå upp. Mät längden på ovansidan genom att trycka en linjal mot blygdbenet och mät från penisroten till toppen av ollonet.
Om penisen pekar uppåt eller nedåt tryck till den så den pekar 90 grader ut från kroppen.
Mät omkretsen genom att lägga ett måttband runt det tjockaste stället av penisen. 

Slak penis:
Dra bak förhuden och ta tag i ollonet.
Dra penisen rakt ut (90 grader) från kroppen utan att det känns obekvämt.
Håll en linjal precis ovanför penisen. Tryck in linjalen mot blygdbenet. Läs av på linjalen där yttersta delen av ollonet slutar.

Källa: umo.se/kroppen/penisen-och-pungen/penisstorlek och medsapotek.com 

Visste du att…

Jonah Falcon har världens längsta penis, och menar att det inneburit att han långa perioder varit singel. Foto: Steve Meddle / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/REX/IBL

Innehavare av världens längsta penis troligen är amerikanen Jonah Falcon vars penis har uppmätts till 24 centimeter i slakt tillstånd, 34 centimeter i erigerat tillstånd och 20 centimeter i omkrets. Falcon har innehaft rekordet sedan 1999, men 2015 utmanades han av mexikanen Roberto Esquivel Cabrera. Cabreras penis påstås vara 48 centimeter lång. Hans penis består dock huvudsakligen av förhud, kanske för att han försökt att dra ut den sedan han var tonåring. Själva penisen är 16 till 18 centimeter lång. 

Falcon med mätverktyg. Foto: John Chapple / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/REX/IBL

Innehavaren av världens kortaste penis kan vara en anonym amerikansk man som i en studie hade en penis med erigerad längd på fyra centimeter. I samma studie ingick fem män med penisar vars erigerade omkrets var tre centimeter.

Källa: Illustrerad Vetenskap.