Inom porrbranschen byts kvinnorna snabbt ut enligt en sorts löpande band-princip men de män som skapat sig ett namn får jobb efter jobb. ”Mannen ska vara någon sorts maskin som fungerar på kommando, därför är det för riskabelt om han inte skulle få stånd eller kunna komma. Det är för dyrbart så det är väldigt sällan man tar in någon ny”, berättar Ninja Thyberg.
1 av 2: Inom porrbranschen byts kvinnorna snabbt ut enligt en sorts löpande band-princip men de män som skapat sig ett namn får jobb efter jobb. ”Mannen ska vara någon sorts maskin som fungerar på kommando, därför är det för riskabelt om han inte skulle få stånd eller kunna komma. Det är för dyrbart så det är väldigt sällan man tar in någon ny”, berättar Ninja Thyberg. Foto: Plattform produktion/Karin Stenwall
Porrskådisarna blev regissören Nadja Thyberg vänner och hon tvingades inse att mitt i den råa och sorgliga tillvaron fanns också humanism och värme.
2 av 2: Porrskådisarna blev regissören Nadja Thyberg vänner och hon tvingades inse att mitt i den råa och sorgliga tillvaron fanns också humanism och värme. Foto: Karin Stenwall

Porrfilmsbranschen inifrån – så är livet för skådisarna

Regissören Ninja Thyberg begav sig Los Angeles för att skildra porrindustrin och människorna som verkar i den. Hon mötte en hård och mörk värld, där hon vande sig vid att se människor ha grov sex mitt framför henne. Porrskådisarna blev hennes vänner och hon tvingades inse att mitt i den råa och sorgliga tillvaron fanns också humanism och värme. – Det är jag som fått lära mig av dem. De har levt helt andra liv än jag, med så mycket mer livserfarenhet, säger hon.

En blond ung tjej köar till immigrationen på Los Angeles international airport. Väl framme får Bella, som hon kallar sig, den obligatoriska frågan om anledningen att hon kommit till USA: ”Business or pleasure?” Det dröjer någon sekund innan hon svarar: ”Pleasure”. Det är så den 19-åriga svenskan ser på sitt stundande arbete i porrfilmsindustrin i Los Angeles, i spelfilmen Pleasure som handlar om livet bakom kulisserna. Den beskrivs som en brutal och sanningsenlig skildring av porrindustrin och har lovordats av kritiker.

Expressen Premium - Digital prenumeration

amelia är nu en del av

Nu får du tillgång till en kvinnovärld med relationerna i centrum, möten med vanliga människor och berättelser som berör.

  • Du får såklart också tillgång till hela Expressen Premium!
  • Black week-erbjudande: Läs gratis till 28 februari – därefter 79 kr/mån.
  • Avsluta prenumeration online när du vill

Aktuellt just nu