När Pia kom till akutmottagningen var hon nära döden.
När Pia kom till akutmottagningen var hon nära döden. Foto: Magnus Carlsson

Pia drabbades av sepsis: ”Jag var bara minuter från döden”

Pia Karlsson trodde att hon fått influensa och kämpade för att fixa vardagsbestyren med sonen Wiggo. Hon satt vid spisen för att orka laga mat – omedveten om att hon var dödligt sjuk. När hon slutligen kom in till sjukhuset hade hennes organ börjat stänga ner. Pia hade drabbats av akut septisk chock. – Nu i efterhand har jag fått veta att när ECMO-teamet landade på Halmstads flygplats hade jag max 20 minuter kvar i livet. Det var min sista chans för överlevnad, säger hon.

Minnena är fortfarande suddiga från dagarna när Pia Karlssons liv förändrades för alltid. Men vissa saker minns hon tydligt. Som att hon kände sig krasslig den där kvällen, när hon skulle natta sin då sexåriga son Wiggo. Pia frös så att hon skakade och när hon tog tempen visade den på 39,9. Hon bestämde sig för att gå och lägga sig tidigt och ta en värktablett i hopp om att febern skulle försvinna över natten. Men morgonen därpå kände hon sig fortfarande dålig. 

– Jag körde min son till skolan, och blev tvungen att stanna två gånger när jag gick över skolgården för att jag hade så ont över höger lunga och det var tungt att andas, säger hon. 

Expressen Premium - Digital prenumeration

amelia är nu en del av

Nu får du tillgång till en kvinnovärld med relationerna i centrum, möten med vanliga människor och berättelser som berör.

  • Du får såklart också tillgång till hela Expressen Premium!
  • Gratis 2 veckor – därefter 79 kr/månad
  • Avsluta prenumeration online när du vill

Aktuellt just nu