Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

”Pappan gör allt för att driva in hyra från sonen”

Visst är det bra att lära sina barn att inget i livet är gratis.

Men signaturen ”Elle” har skrivit till ekonomijournalisten Birgitta Piper och undrar hur hårt man egentligen kan pressa barnen.

I hennes närhet finns en studerande ung man som tvingas betala hyra till sin pappa i alla väder. Trots att han inte har fått sommarjobb eller får studielån.

Sonen funderar därför på att ta ett sms-lån för att ”göra rätt för sig”.

✓ Här kan du läsa vad Birgitta Piper råder ”Elle” att göra.

✓ Dessutom får du en uppskattning av hur mycket en ungdom kan förväntas betala om han eller hon bor hemma.

Fråga: Situationen är denna. Hemmaboende kille som studerar på heltid. Han hjälper till en hel del i hemmet, och betalar dessutom hyra till familjen på cirka 5 000 kronor per månad. Han har inte hittat något jobb till sommaren trots ihärdigt letande, och hamnat i den sitsen att hans far, som han bor hos, ändå vill ha in hyran för de månader då han inte får studielån. 

Fadern är inte ensamförsörjare, de är två vuxna i hushållet som får inkomst, och de lever inte snålt. De kommer att åka på semester, de lever under normala förhållanden, om än inte höginkomsttagare. Nu gör fadern allt för att få in hyran ändå, och diskuterar det utifrån moraliska aspekter – man SKA betala för sig. Vilket sonen alltid gjort.

Expressen Premium - Digital prenumeration

amelia är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 89 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill

Genom att klicka på "STARTA PREMIUM" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicyn. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.