Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
01:47Premium
Birgitta Piper reder ut en fråga om samboskap och ekonomi.Birgitta Piper reder ut en fråga om samboskap och ekonomi.Birgitta Piper reder ut en fråga om samboskap och ekonomi.
1 AV 2
Så funkar sambolagen – experten förklarar
2 AV 2
Birgitta Piper reder ut en fråga om samboskap och ekonomi.

”Min sambo låter mig inte köra hans bil trots att jag betalar bensinen”

Premium När förhållandet börjar knaka i fogarna vill plötsligt inte mannen att hans sambo ska få använda hans bil. Han står visserligen som ägare, men hon har genom åren betalat för halva billånet, service, bensin och besiktning. 

Det vill mannen att hon ska fortsätta med. Men köra bilen får hon inte. 

Och köpa en egen bil, det vill han inte att hon gör. För om hon börjar betala på ett eget billån, hur ska hon då ha råd att betala hälften av hans?

Nu vänder sig kvinnan till Birgitta Piper och undrar: Vilka ekonomiska skyldigheter har hon egentligen gentemot sin sambo?

Fråga: För några år sedan flyttade jag ihop med en man, och vi köpte en bil. Han bytte in sin gamla bil, men hade cirka 100 000 kr i skuld på den. Skulden lades på det nya bilköpet, och blev då 145 000 kr. Jag sålde min med förlust, och la inte in några pengar i den nya bilen. Månadskostnaderna har vi delat på. Det är oftast jag som har skött bilen med service, däckbyte och besiktning. Jag har också betalat bensin och halva parkeringsavgiften.

Nu knakar vår relation i fogarna. Om jag nu vill ta bilen, kan han säga: Du kör ingenstans med min bil!