Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Signaturen Elses mammas hem översållat med prylar och skräp. Bilden är en genrebild.Signaturen Elses mammas hem översållat med prylar och skräp. Bilden är en genrebild.Signaturen Elses mammas hem översållat med prylar och skräp. Bilden är en genrebild.
Signaturen Elses mammas hem översållat med prylar och skräp. Bilden är en genrebild. Foto: Matthew Ashmore/Shutterstock

Min mammas lägenhet är full av prylar och skräp

Premium När signaturen Else besökte sin 76-åriga mammas lägenhet fick hon en chock.

Hemmet var överbelamrat av prylar och skräp.

– Hon rör sig i gångar där, skriver Else.

Psykoterapeut Per Naroskin ger råd!

Fråga: Mamma har alltid haft svårt för att slänga saker. Hon har kvar en engångsgrill som pappa gav henne när de var runt 20, för att illustrera. Den påminner henne om hur kära de var. Och så är det med hela hennes belamrade hem, det är fullt av minnesprylar, som hon inte vågar slänga. 

Vi ses ofta hos mig och min man – inte hos henne, men häromdagen följde jag med min gamla mamma hem till hennes lägenhet, för hon skulle visa mig en tavla. Jag fick en chock, persiennerna var neddragna trots att det var soligt och på köksbordet tronade dammiga pizzakartonger upp sig, nästan till taket. Hela lägenheten var full av prylar, hon rör sig i gångar där. Det känns oroande. Efteråt ringde mamma mig och frågade: ”Tyckte du att det var stökigt hos mig?”Jag vet inte vad jag ska göra eller säga. Har hon blivit en hoarder? I övrigt är mamma, 76, glad, pigg (ingen demens alls) och verkar må bra.