Under sina år som familjerättsadvokat har Mia Edwall Insulander hjälpt många kvinnor som hamnat i svåra bodelningar där den andra parten jävlas.
Under sina år som familjerättsadvokat har Mia Edwall Insulander hjälpt många kvinnor som hamnat i svåra bodelningar där den andra parten jävlas. Foto: Micke Lundström

Många kvinnor riskerar att förlora allt när de skiljer sig

Många som skiljer sig får en chock när det är dags för bodelningen. Även om man varit gift är det inte säkert att man får hälften av tillgångarna. Om den ekonomiskt starkare parten bestämmer sig för att jävlas kan det ta flera år innan man får någonting över huvudtaget. – Det kan ta upp till tio år i de allra svåraste fallen. Den ekonomiskt svagare partnern, som oftast är kvinnan, har svårt att få ut sin rättmätiga del. Det är dyrt, krångligt och för en del omöjligt att få fram en bodelning, säger Mia Edwall Insulander som är generalsekreterare i Sveriges Advokatsamfund. Här ger hon sina bästa råd.

Att skilja sig och gå skilda vägar är en sak. Vad många inte tänker på är att i en skilsmässa ingår det också en bodelning.

Enligt lag måste makar som skilt sig göra en bodelning, en ekonomisk uppdelning av alla tillgångar. Många klarar det själva, medan andra hamnar i svåra och infekterade tvister som kan ta åratal att lösa.

Expressen Premium - Digital prenumeration

amelia är nu en del av

Nu får du tillgång till en kvinnovärld med relationerna i centrum, möten med vanliga människor och berättelser som berör.

  • Du får såklart också tillgång till hela Expressen Premium!
  • Black week-erbjudande: Läs gratis till 28 februari – därefter 79 kr/mån.
  • Avsluta prenumeration online när du vill

Aktuellt just nu