Katarina Wilk var 42 när hon började få grova sömnproblem: ”Det handlade inte om att jag somnade, vaknade efter några timmar och hade svårt att somna igen”.
Katarina Wilk var 42 när hon började få grova sömnproblem: ”Det handlade inte om att jag somnade, vaknade efter några timmar och hade svårt att somna igen”. Foto: Anna Hållams

Katarina, 54: Jag blev hormonellt utbränd

Katarina Wilk, 54 led av stora sömnproblem och ångest. Hon började tro att hon hade en hjärntumör. Oron gjorde att hon till slut hamnade på psykakuten.

Läkarna ville ge henne preparat mot depression, när det i själva verket var hormoner hon behövde. 

– Det är lätt att tro att man håller på att bli galen, men så är inte fallet – något som tolv års research har fått mig att förstå, berättar hon. 

En dag för tolv år sedan slutade jag att sova. Jag var 42 år och det var som att min kropp hade tappat bort förmågan att somna. Det handlade inte om att jag somnade, vaknade efter några timmar och hade svårt att somna igen. Jag kunde överhuvud taget inte somna.

Ångestfylld, gråtmild och sömnlös tog jag mig till vårdcentralen. Naturligtvis fick jag sömnpiller, men de fungerade inte på mig, varken insomningstabletterna eller de andra som skulle göra att jag sov hela natten.

Expressen Premium - Digital prenumeration

amelia är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 79 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill