Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Birgitta Piper är ekonomijournalist på M-magasin.
Birgitta Piper är ekonomijournalist på M-magasin.
Birgitta Piper är ekonomijournalist på M-magasin.
Birgitta Piper är ekonomijournalist på M-magasin. Foto: M-magasin

”Jag vill skrota äktenskapsförordet och ha mer av makens pengar”

De har varit gifta i 18 år. Mannen har en ansenlig förmögenhet jämfört med kvinnan. De har också skrivit äktenskapsförord, och i början av förhållandet såg kvinnan inga problem med det, men nu börjar hon ångra sig.

”Det känns inte bra efter ett långt äktenskap att dela liv men inte tillgångar”, skriver hon i ett brev till ekonomijournalisten Birgitta Piper, och undrar om det är förmätet av henne att vilja skrota äktenskapsförordet. 

Men Birgitta Piper hittar andra varningstecken i kvinnans brev. Här kan du läsa Birgittas svar.

Jag är en kvinna född 1948 som gifte mig med en jämnårig man för 18 år sedan. Vi hade då nästan vuxna barn, två var. Då var det självklart för min make och hans familj att vi skulle ha äktenskapsförord. Det hade han haft med exfrun och familjen ägde vid den tiden bland annat en stor gård. Jag ifrågasatte inte det utan var lycklig över att gifta mig med en man jag älskade. Jag hade, och har även nu, en välordnad ekonomi med avsatta pensionsmedel men inga stora besparingar.

Under vårt äktenskap har min man arbetat ihop en stor förmögenhet i sitt bolag. Han har ärvt pengar och köpt ett fritidshus för pengar som kom från försäljning av gården. Allt detta är hans enskilda egendom som hans barn kommer att ärva. Fram tills för två år sedan delade vi alla gemensamma kostnader lika. När jag påtalat att det är orimligt med tanke på hur olika våra tillgångar ser ut, har han betalat 20 procent mer. Hans förmögenhet är mer än 10 gånger så stor som min. Jag står som förmånstagare till hans pensionsförsäkring, vilket känns som en trygghet, och mina barn är förmånstagare till min, eftersom det är det enda jag kan lämna efter mig.

Expressen Premium - Digital prenumeration

amelia är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 89 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill

Genom att klicka på "STARTA PREMIUM" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicyn. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.