Birgitta Piper är ekonomijournalist på tidningen M-magasin. Här svarar hon på en läsarfråga om att fortsätta jobba efter 65.
Birgitta Piper är ekonomijournalist på tidningen M-magasin. Här svarar hon på en läsarfråga om att fortsätta jobba efter 65.

”Jag vill gå ner i arbetstid i stället för att gå i pension – är det dumt?”

Det är inte alla som vill sluta jobba när pensionen närmar sig. En kvinna som snart blir 65 skriver till ekonomijournalisten Birgitta Piper och undrar hur hon ska göra: Hon vill nämligen jobba minst ett år till. Kanske gå ner i arbetstid – och kanske börja ta ut lite pension. Hur skulle det påverka hennes ekonomi? Birgitta Piper har rätt bestämda åsikter om brevskrivarens funderingar. Här kan du läsa vad hon tycker om den frestande tanken på att jobba lite, samtidigt som man tar ut lite pension. Och hur hon tycker att brevskrivaren ska lösa situationen.
Birgitta Piper

amelia är en del av Expressen Premium.
Mer Premium hittar du
här.

Fråga: Jag närmar mig 65, men känner att jag nog gärna vill jobba kvar, åtminstone ett år, då 50 %. Nu funderar jag på två alternativ:
1. Jobba 50 %, dra åt svångremmen hårt och vid behov skarva i med pengar från bankkontot. Min månadslön ligger på 34 500 kronor.
2. Jobba 50 % och ta ut kanske 25 % från allmänna pensionen? Vilket är klokast ur ekonomisk synvinkel? Tilläggas bör att jag, dumt nog, har en rejäl summa på bankkonto med 0,05 % ränta. Jag är inte gift, utan särbo med egen ekonomi. 

Signaturen ”Villrådig”

Birgitta Piper svarar: Det finns inga gratisluncher

Det finns inga ”gratisluncher.” Allt har en prislapp. Gör själv den viktiga hemläxan för att slippa en ekonomisk kalldusch – när det är för sent att ångra sig. Be din arbetsgivare/ personalavdelningen/ditt tjänstepensionsbolag och även Pensionsmyndigheten hjälpa dig med denna viktiga uträkning: att ta fram facit på:

Vad medför en nedtrappning av din arbetstid till 50 % för din lönenivå?
Hur påverkar det din allmänna pension?
Hur mycket lägre avsättningar blir det till den allmänna pensionen?
Och hur mycket tappar du i avsättning till din tjänstepension? (som kanske inte är fullbetald). 

Det kan bli 'dyrt' att för snabbt använda din framtidsbuffert

En halverad inkomst har mycket drastisk påverkan även på dina pensioner. En annan intressant aspekt är hur en lägre lön efter 65 års ålder påverkar din skattesits. Möjligen bör du också fundera på om det är så klokt att så tidigt börja nagga rejält på din privata pensionsbuffert. Den kan du behöva längre fram i tiden. Det kan bli ”dyrt” att för snabbt använda din framtidsbuffert för att täcka upp en halverad inkomst innan du ens gått i pension. Ett slitet motto manar möjligen till eftertanke: Att kissa i sängen är varmt till en början, men sen...

Ditt alternativ nr 2 tycker jag du ska fundera på att kanske lägga åt sidan. Att börja ta ut sin allmänna pension medan man arbetar sänker din allmänna pensionsutbetalning livet ut. Okej du fortsätter att jobba, men med bara till 50 % av lönen. Därmed får du också lägre avsättning till den allmänna pensionen.

Vad du i praktiken gör med detta förslag är att börja äta på din framtida pension. Som då blir livslångt lägre. Som vi vet – om vi håller oss till statistiska uppgifter om livslängden i Sverige – så blir vi allt äldre- långt över 85 år- eller mer- innan vi nått den bortre ”parentesen” av våra liv. Och i hög ålder vill vi nog inte heller stå med nära nog tom börs.

Jag tycker du ska bestämma dig för hur länge du vill jobba kvar. Ytterligare ett år? eller kanske 2 år? 67 år är den gräns som finns i dag då du har rätt att jobba kvar. Den lösningen är det ekonomiskt mest optimala för dig. Och då helst heltid. Tiden går fort ska du veta – kanske ändå värt att jobba kvar i 24 månader? 

Det allra mest lönsamma för dig i din åldersgrupp är att INTE trappa ner på arbetstiden så drastiskt som du funderar på. Effekten på dina pensioner blir mycket negativ.

Vad det gäller ditt bankkonto – så är den räntan VÄLDIGT liten på insatt kapital. Förslagsvis kollar du runt bland olika nischbanker som i dag erbjuder bättre ränta. Men det ska vara ett konto med statlig insättningsgaranti. Vill du binda delar av kapitalet under en period- typ 1 eller 2 år- får du lite högre ränta. Sök på: bästa sparkonto med statlig insättningsgaranti.

LÄS MER:
Kommer alla mina sparpengar att gå till min mans vård och boende nu? 

LÄS MER:
Är det smart att ta ut en del av pensionen och investera?