”Jag hade aldrig gått till en psykolog, tog ingen medicin, tänkte att jag klarar det mesta och att jag är en lugn och stabil person”, säger Malin Lindmark.
”Jag hade aldrig gått till en psykolog, tog ingen medicin, tänkte att jag klarar det mesta och att jag är en lugn och stabil person”, säger Malin Lindmark. Foto: Karin Wildheim

”Jag pressade mig själv till en psykos”

Malin Lindmark var 25 år och toppstudent när livet tog en oväntad vändning. Plötsligt befann hon sig på en psykiatrisk avdelning – och kunde inte skilja på dröm och verklighet. Vägen tillbaka till ett fungerande liv blev lång. 

– Ingen står över en psykos, det kan hända vem som helst, säger hon. 

Madeleine Jostedt Ulrici

Natten som gått var den sjunde utan sömn för Malin Lindmark, 39. Hon var 25 år och gick sista terminen på lärarutbildningen vid Karlstads universitet. I alla delar av livet hade hon strävat efter perfektion. Men på morgonen söndagen den 9 mars 2008 kom smällen. En knuten näve genom glasrutan. Blodet rann fort, forsade rentav, nerför hennes arm. Rastlösheten kliade inom henne, den obevekliga oron klöste i kropp och själ. 

Verkligheten blandades med drömlika sekvenser. Det som nyss hänt var inte på riktigt. Blodet var fejk. Eller? Hon var naken och rädd. För ingen fick ju tro att hon var sjuk. Så hon försökte verka normal. Men det var omöjligt att sitta still. Malin såg sina skärrade föräldrar och den grönklädda sjukhuspersonalen. Sedan blev det svart. 

Expressen Premium - Digital prenumeration

amelia är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 79 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill