Jag känner mig tråkig och dålig intill den nya kvinnan

En pensionerad kvinna som trivts i sitt sociala sammanhang, en kyrkogrupp, har plötsligt tappat sugen och börjat tvivla på sig själv – detta efter att en yngre kvinna kommit in i gruppen och fått mycket uppskattning och uppmärksamhet.

Hon undrar: Hur kan det komma sig att hon påverkas så mycket av den nya kvinnan att hon helt förlorat sin initiativförmåga och funderar på att sluta i gruppen?

Här svarar psykoterapeuten Per Naroskin.

Fråga: Jag har varit med i en grupp i kyrkan i några år, vi har samtalsgrupper och ordnar språkkafé. Jag har känt mig duktig där och omtyckt. Jag har fått mycket bekräftelse från deltagarna och från ledaren. Det har varit ”flow” för mig och en källa till självförtroende som pensionär. Men för en månad sedan började en ny kvinna jobba i vår grupp, hon är lite yngre. Hon kommer in med nya idéer som alla de andra gillar. De säger att hon är en frisk fläkt etc. Nu till mig. I början var jag också positiv, men nu har jag börjat känna mig dålig och tråkig, jag har tappat förmågan att hitta på aktiviteter i kyrkojobbet. Det är plötsligt tomt i huvudet. Jag har börjat fundera på att sluta. Vad är det som händer och vad ska jag göra åt detta? Varför påverkas jag så här?

Expressen Premium - Digital prenumeration

amelia är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 79 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill