Signaturen ”Ann” funderar på att göra en vaginal åtstramning.
Signaturen ”Ann” funderar på att göra en vaginal åtstramning. Foto: Shutterstock

Jag har tappat lusten – kan vaginal åtstramning hjälpa?

Signaturen ”Ann” har tappat lusten och har svårt att bli våt. Vid penetration känns det inte så mycket längre, och nu funderar hon på om en vaginal åtstramning skulle kunna hjälpa.

Sexolog Suzanne Lindström ger råd!

Suzanne Lindström

Fråga: Hej! Jag har tappat min sexlust. Det känns inte så mycket vid penetration och jag har svårt att bli våt och har provat olika glidmedel. Nu funderar jag på att göra en vaginal åtstramning. Kan du rekommendera vilken typ som är bäst? Jag vill ju att vi båda två ska ha det bra.

I nuläget kniptränar jag och tillfredsställer mig själv. Jag äter också hormontabletter, Tibocina 2,5 milligram, sedan 15 år. Tycker du att jag ska ta något annat hormon, skaffa ring eller plåster? Kan berätta att jag också tar en ganska låg dos antidepressiva. Jag är 59 år och vill må bra även i vårt samliv.

/Ann

Sexologen svarar: ”Kanske handlar om själslig problematik”

Suzanne Lindström är sexolog med lång erfarenhet. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Kära Ann, att du funderar på vaginal åtstramning gör mig fundersam. Först några direkta reflexioner: Du skriver ingenting om hur många barn du har fött? Under 15 år har du tagit östrogen. Det får mig att undra vad det var som hände för 15 år sedan, förutom klimakteriebesvär?

Att du har svårt att bli våt och har provat olika glidmedel är inte så ovanligt i din ålder. Det är bra att du kniptränar och det tycker jag att du ska fortsätta med livslångt. Samma råd vill jag även ge till alla män.

Det finns så oerhört mycket frågor jag skulle vilja ställa till dig, eftersom du vill operera bort din problematik

Däremot tycker jag inte att du kan hänga upp dina problem med sexlusten på mediciner och bäckenbottens muskulatur. Du skriver ingenting överhuvudtaget om ditt samliv. Lever du med en man, som du tidigare känt sexlust med? Har du träffat en ny man? Det finns så oerhört mycket frågor jag skulle vilja ställa till dig, eftersom du vill operera bort din problematik. Det väcker en tanke om att det i stället kanske handlar om en själslig eller samlevnadsmässig problematik?

Fler saker jag undrar över är:

1. Kan du fortfarande få orgasm?

2. Hur ser det ut när du ska ha sex med din partner? Vad gör ni i förspelet?

3. Har du fått kritik för att du är för blöt eller för vid i vaginan? Eller har du själv frågat din partner om din vagina är stor eller våt, och fått ett jakande svar?

Om det har varit så, som mina frågor insinuerar, kan du ha dragit slutsatsen att det är något som är fel på din vagina.

Har du läckageproblem med urin eller avföring eller kanske framfall, är det en sak

Du ska veta att sex är så oerhört mycket mer än en vagina och en penetrerande penis eller ett finger. Sex startar alltid i våra huvuden och påverkas av hur vi blir bekräftade på andra sätt än för våra sexuella organ. Har du inte fått den bekräftelsen, kan din oro landa i att det är fel på din vagina och du börjar fundera på en åtstramning.

Är det så att du vill göra det, så kan en sexolog, barnmorska eller gynekolog enkelt undersöka dig. De kan bekräfta hur din vagina fungerar. Har du läckageproblem med urin eller avföring eller kanske framfall, är det en sak. Däremot tycker jag att det är viktigt att du inte hänger upp dig på att vaginan är för stor på grund av att sexlusten inte finns där.

Lever du i en fast relation tycker jag att du ska börja i parterapi, innan du gör en åtstramning

Du skriver även att du äter antidepressiva. Det får mig att undra över hur du har det i livet i stort. Ett förslag är att du går till en terapeut och reder ut vad du har för problem i ditt liv. Lever du i en fast relation tycker jag att du ska börja i parterapi, innan du gör en åtstramning.

Det är så många som tror att en operation löser allt, men det är inte bara att klippa bort vävnad och sy ihop vaginan så att den blir lite snävare. En operation ger en ärrbildning, som ska läka och bli följsam. Det finns en risk att operationen förvärrar det hela.

Vill du också ställa en fråga till Suzanne?

Mejla till sex@expressen.se

Kanske har din partner upplevt erektionsproblem några gånger och känner inte så mycket längre? Det ska inte du som kvinna ta på dig. Han kanske behöver onanera, gå in i sig själv och fantisera för att komma? Med åren kan män behöva en annan och intensivare stimulering. 

Min gissning är att du behöver se över hela relationsbiten

En vagina kanske inte räcker för honom längre. Min gissning är att du behöver se över hela relationsbiten. Uppriktigt sagt tror jag att du är inne på fel spår. Att du gör en fysisk problematik av något som mest troligt bottnar i psykosexuella och relationella ”vi-problem”.

Jag gissar att du och din partner började tala om det här när barnen flyttade hemifrån och du började närma dig övergångsåldern. Men det som händer en man i den åldern är också viktigt att belysa. Jag har suttit i så många sådana här samtal med par. När man börjar skrapa på skorpan blir det ett stort sår, som har svårt att läka. Det är en tvåsamhet som blivit infekterad. Den måste läka ut, men det går inte om man bara behandlar den ena. Som sagt, man måste förstå att det är ett ”vi-problem”. Så är det i all sexuell problematik, när man lever i en sexuell relation. 

Så återigen, kära Ann, du ska inte ta på dig och bära hela oket. Lycka till!

LÄS MER: Stort test! Här är bästa penisringarna – se betygen 

LÄS MER: Varför doftar kvinnor så olika – beror det bara på hygien?