Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hur ska arvet efter fastern fördelas – vad säger lagen?

Signaturen ”Annie” skriver till ekonomijournalisten Birgitta Piper för att få reda på om två syskon har rätt till sin bortgångne pappas del i ett arv – som han aldrig hann få innan han dog.

Får syskonen stöd av lagen, undrar Annie.

Här kan du läsa Birgitta Pipers svar.

I den här ordningen ärver anhöriga, närstående och släktingar.

Fråga: En vän vars ena faster har gått bort nyligen har fått veta att fastern testamenterat allt till sin syster. Vännens far, som egentligen skulle ärva, också enligt lag, har redan gått bort för länge sedan. Så hur skall arvet fördelas enligt lag? Min vän har också ett syskon.

Jag vet att man inte kan testamentera bort laglotten, som är hälften av den del man skulle ärvt utan testamente. Men vad gäller i detta fall? Det vill säga: Två syskon ska ärva sin pappas del i arvet. Får de det? Eller kan det skrivas bort? Var i lagen står reglering i detta?

Expressen Premium - Digital prenumeration

amelia är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 89 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill

Genom att klicka på "STARTA PREMIUM" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicyn. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.