Ekonomijournalisten Birgitta Piper svarar på läsarfrågor.
Ekonomijournalisten Birgitta Piper svarar på läsarfrågor. Foto: fotograf peter joensson

Hur ser jag till så att hon inte får ta del av arvet?

Signaturen ”Eva” skriver till ekonomijournalisten Birgitta Piper och undrar över en arvsfråga. Hon vill inte att hennes sons sambo ska kunna ta del av arvet. Går det? 

Här reder Birgitta Piper ut frågan.

Birgitta Piper

Fråga: Tack för alla dina bra svar på webben. Till min fråga. Hur ser jag till att min sons sambo inte får ta del av arvet efter mig? De har barn tillsammans. 

”Eva” 

Birgitta Piper svarar: ”Tänk om din son gifter sig med sin sambo”

Birgitta Piper är ekonomijournalist på tidningen M-magasin. Foto: fotograf peter joensson

Det är till synes ganska enkelt. Du skriver i ditt testamente att arvet ska utgöra din sons enskilda egendom. Då ärver han dig. Ingen annan. Observera att sambor inte ärver varandra utan testamente.

Du bör dock gardera dig med att skriva in att även det som träder i den enskilda egendomens ställe ska utgöra enskild egendom. Det gäller till exempel om man säljer ärvda fonder, fastigheter, smycken eller andra värdeföremål som utgör enskild egendom. Om så sker, ska även det kapital som frigörs utgöra arvtagarens enskilda egendom. 

Utan denna ”Brasklapp och ”säkerhetsklausul” finns det risk för att arvet i sin förlängning upphör att vara just enskild egendom. Vilket i sin tur kan innebära att frigjort ärvt kapital omvandlas till samboegendom som ska delas lika netto vid en separation. T ex om det kapitalet sätts in på ett gemensamt konto, eller används till en renovering och upprustning av den gemensamma sambobostaden.

Vad din son själv då bör tänka på är att möjligen skriva ett äktenskapsförord

För att undvika detta kan man till exempel öppna ett bankkonto i eget namn, sätta in det ärvda kapitalet och förslagsvis döpa detta konto till ” NN:s enskilda egendom” för att själv inte glömma bort varifrån pengarna kommer. Men tänk om din son gifter sig med sin sambo. Ditt testamente ska då visserligen formuleras på samma sätt: att arvet utgör din sons enskilda egendom + Brasklappen att detta även gäller frigjort kapital vid försäljning. 

Vad din son själv då bör tänka på är att möjligen skriva ett äktenskapsförord som anger att hans enskilda egendom inte ska utgöra giftorättsgods, som annars ska delas lika netto vid en skilsmässa. Ett äktenskapsförord ska skrivas på av båda parter och ska registreras hos Skatteverket.

Vill du ställa en fråga till Birgitta Piper?

Mejla din fråga till birgitta.piper@gmail.com

eller skriv till Birgitta Piper, M-magasin,

105 44 Stockholm.

Men. Vad som i sammanhanget är viktigt att känna till är att enskild egendom däremot kommer att ingå i hans dödsbo som kan gå i arv till efterlevande maka. För att en efterlevande hustru inte ska ärva hans enskilda egendom måste din son i sitt testamente ange vem han då i stället vill ska göra det. Ja, som du ser. Ett till synes enkelt svar är inte alltid så enkelt. Vad din son skriver i sitt eget testamente – om vem som ska ärva honom - råder du däremot inte över.

Som vanligt är rådet: Anlita sakkunnig familjerättsadvokat.  Det finns inga genvägar och generella lösningar i komplicerade juridiska frågor. Det kostar dig några tusenlappar i arvode. Men det kan det väl vara värt när det i slutänden ändå handlar om stora belopp.

LÄS MER: ”Kan barnen begära att lägenheten blir en del av dödsboet om jag dör?” 

LÄS MER: ”Pappas fru vill sälja huset – vad händer med mitt arv?”