Suzanne Lindström är sexolog med lång erfarenhet.
Suzanne Lindström är sexolog med lång erfarenhet. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Hur får jag min fru att njuta mer av sex?

Signaturen ”Anonym” är frustrerad över sexlivet med hustrun, som han beskriver som pryd. – Hon tycker inte om att kyssas med tungan, vill inte röra mitt kön och skjuter bort mitt huvud när jag försöker gå ner på henne, berättar han. Hur gör man för att få glöd i samlivet när den ena vill mer och ständigt blir avvisad? Sexolog Suzanne Lindström ger råd.
Suzanne Lindström

Fråga: Min fru är djupt religiös och det här påverkar vårt sexliv. Jag upplever henne som väldigt pryd. Hon tycker inte om att kyssas med tungan, vill inte röra mitt kön och skjuter bort mitt huvud när jag försöker gå ner på henne. Hon kan heller aldrig tänka sig något annat än missionärsställningen. Vill jag prova någon annan ställning säger hon ifrån och det respekterar jag förstås.

För hennes skull väntade vi med att ha sex till bröllopsnatten. Jag var väldigt förälskad i henne och förstod inte konsekvenserna av att hon är så dygdig. Det är som att det är fult för henne att njuta av sex. Jag är öm och varsam, men ingenting kan få henne att släppa loss. Innerst inne tycker jag att vårt sexliv är trist. Det är bara jag som vill, medan hon är helt passiv. Går det att rädda vårt äktenskap? Jag känner mig djupt otillfredsställd både sexuellt och känslomässigt. Att hela tiden bli avvisad är tärande. Finns det någonting jag kan göra för att få henne att tycka om sex? Har du några tips som jag kan pröva?

/Anonym

Sexologen svarar: ”Hon behöver vara sexuell för sin egen skull”

Kära Anonym, det här är ett stort problem. Din frus syn på sex är säkert präglad av uppfostran och den religion hon tillhör. Jag antar att ni inte pratade så mycket om era sexuella förkunskaper och de sexuella förväntningar ni har som par före bröllopet. Min erfarenhet är att många par borde haft samtal om hur deras sexliv kan se ut, innan de gifter sig.

Som jag förstår det har ni inte heller fått träna särskilt mycket på smek och kel före giftermålet, eftersom din fru inte tycker om att kyssas med tungan och röra ditt kön. En fundering jag har är: Märkte du inte av det här tidigare? Fick du inga signaler på vad hon har för syn på sex? Att inte få hångla, träna på sexuell spänning och smeka varandra innan man har samlag, är svårt. Hur ska man då kunna veta vem man vill leva sitt liv med? Om hen är rätt person?

Att hänga upp allting på giftermålet och bröllopsnatten blir jobbigt om man aldrig har tränat sin egen tändning, sin kropps erogena zoner eller sitt underliv tidigare. Det är inte nödvändigt att man har penetrerande sex innan, däremot kan man uppleva sensualism och njutning på många andra sätt.

Att ni reder ut det här innan ni bildar familj är jätteviktigt. Hur du ska få henne att tycka om sex är ingen lätt nöt att knäcka. Ska hon lyckas med det behöver hon först upptäcka sig själv, sin egen kropp och förmåga till njutning. Annars kommer hon inte få ut något av att ha sex. Det är möjligt att hon är fostrad att samlag bara har med reproduktion och missionärsställningen att göra. Att kvinnlig njutning inte framhålls överhuvudtaget.

Om det går att rädda ert äktenskap vet jag inte. För att ha en chans att göra det måste ni ta in extern hjälp. Ni behöver diskutera era förväntningar och behov med en utomstående person. Ni behöver tala om att din fru är pryd och skjuter dig ifrån sig, era förväntningar, intimitet och sex och hur ni ser på framtiden. I ert fall tänker jag att kyrkan kan erbjuda väldigt bra familjeterapi med både utbildade sexologer och psykologer. Där tror jag att din fru kan känna trygghet och respekt så att hon kanske törs öppna sig mer än vad hon gör hemma.

Våga berätta hur problematiskt ni har det. Det är väldigt viktigt att du säger vad du känner, berättar vad du har behov av och vad du vill få ut av äktenskapet. Var tydlig med att om ni inte når en förändring kan du inte tänka dig att leva så här resten av ditt liv.

Ett förslag är att din fru också går i terapi själv för att få kunskap om sin kropp och själ och hur det hänger ihop. Eftersom du säger att din fru är väldigt pryd kan det vara bra om hon får en utbildning i basal kroppskännedom. Där får man lära sig hur kroppen fungerar. I din frus värld kanske hon känner att hon måste försvara sig och vara sexuell för din skull. Hon behöver lära sig att vara sexuell för sin egen skull. Det kan bli en frontalkrock, om hon inte lärde sig det när hon växte upp. Att hela tiden ha i bakhuvudet att sex är skamligt, gör att hon inte kan slappna av och ge sig hän.

I stället måste hon få vara tillåtande mot sig själv. Lära sig förstå att sexualitet är naturligt och ska vara njutbart.

Att du känner dig otillfredsställd känslomässigt och sexuellt gör mig bekymrad. En relation består av fler delar än bara det intima. Hur har ni det med varandra i vardagen? Handen på hjärtat, har ni roligt tillsammans och är goda vänner?

Jag tycker mig kunna läsa mellan dina rader att känslorna är svala där också.

Sök hjälp snarast. Du behöver sätta ord på vad du känner.

LÄS MER: Sexologen: Så får du hett sex efter klimakteriet

LÄS MER: Maria, 37: Min sambo ser på porr men vill inte ha sex med mig – varför?