Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: AP / TT NYHETSBYRÅN

”Game of Thrones” på riktigt: Verkliga historien bakom serien

Ätterna Lancaster och York nära nog förintade varandra under Rosorna krig. Fantasyförfattaren George R. R. Martin lät sig inspireras och skrev romanserien ”Sagan om eld och is”, som lade grunden till en av alla tiders största tv-succéer, ”Game of Thrones”. 

Serien har fått kritik för sina grymma våldsscener. Men frågan är om inte det historiska inbördeskriget i England var minst lika blodigt. 

Här är berättelsen om verklighetens ”Game of Thrones”.

HBO:s ”Game of Thrones” är en av de dyraste tv-serierna som någonsin har spelats in. Den är också en av de mest framgångsrika. Sedan 2016 innehar den rekordet för antal vunna Emmys. Berättelsen har hyllats för sin oförutsägbarhet och oberäknelighet, men också kritiserats för att innehålla överdrivet mycket grymhet, nakenhet och sexuellt våld.

Den bygger på en rad böcker av George R. R. Martin.

Expressen Premium - Digital prenumeration

amelia är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 89 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill

Genom att klicka på "STARTA PREMIUM" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicyn. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.