”Jag var övertygad om att han hade någon neuropsykiatrisk diagnos och tog kontakt med barnpsykiatrin, BUP. De ville inte göra någon utredning”, berättar ”Emma”, 38.
”Jag var övertygad om att han hade någon neuropsykiatrisk diagnos och tog kontakt med barnpsykiatrin, BUP. De ville inte göra någon utredning”, berättar ”Emma”, 38. Foto: Shutterstock

”Emma”, 38: Vi fick kämpa i sex år för att få en diagnos

LÄSARBERÄTTELSE. ”Emma”, 38 har en son som mådde dåligt som litet barn. Han var orolig, utåtagerande och kunde bajsa på sig långt efter blöjåldern. När ”Emma” bad BUP om hjälp fick hon till svar att allt var hennes fel. 

Efter sex år fick hon äntligen reda på vad som var fel – han hade grov adhd. 

– I bilen på väg hem både skrattade och grät jag. Jag var ingen värdelös mamma med ett ouppfostrat barn, berättar hon. 

Anne Haavisto

”Emma”, 38, som egentligen heter något, annat blev skickad på utredning för att Bup trodde att det var hon som var orsaken till att hennes son mådde dåligt. 

”När min son var två och ett halvt år märkte vi att han hade väldigt svårt för plötsliga förändringar. Hans pappa och jag hade nyligen separerat och vår son fick separationsångest när han skulle åka till sin pappa. Eftersom jag hade varit hemma med honom hela föräldraledigheten var han mer van vid mig. När han skulle åka till pappa skrek och grät han och sprang och gömde sig på sitt rum. Han hängde runt min hals och var helt förtvivlad.

Expressen Premium - Digital prenumeration

amelia är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 79 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill