”Jag visste inte att jag var gravid. Jag trodde att jag var förstoppad”,
säger Ellinor Eriksson.
1 AV 3
”Jag visste inte att jag var gravid. Jag trodde att jag var förstoppad”, säger Ellinor Eriksson.
Foto: KERSTI HILDING HANSEN
2 AV 3
Foto: Fotograf: KERSTI HILDING HANSEN
3 AV 3
Foto: Fotograf: KERSTI HILDING HANSEN

Ellinor, 29: ”Jag blev fråntagen en bebis utan att kunna välja”

På lunchrasten fick Ellinor Eriksson, 29, ont i magen och svimmade på toan. 

Dagen efter fick hon chock­beskedet på akuten: Hon var gravid i vecka 16 men fostret var dött och satt fast i ena äggledaren – ett utomkveds­havandeskap.

– När de plockade ut min äggledare sprack den. Hade det hänt i min mage hade jag inte klarat det.

Kersti Hilding Hansen

Ellinor Eriksson, jobbade i hemtjänsten i många år. Nu har hon sadlat om och har pluggat till busschaufför. Hon är sambo med Ola och lever med honom, hans två söner och sina egna döttrar på sju och tre år. Pandemin blev extra kämpig för familjen, eftersom Decibelle, den yngsta, har kronisk astma och var tvungen att leva isolerat. 

För två år sedan var Ellinor singel och träffade en kille på Facebook. De inledde ett distansförhållande med 200 mil emellan sig. Paret träffades sporadiskt och trivdes bra med att vara särbor. 

– Fast det höll inte i längden. Numera är vi jättegoda vänner och han har funnits med och stöttat mig under allt det svåra, säger Ellinor.

ELLINOR ERIKSSON

Ålder: 29.

Gör: Jobbar som busschaufför.

Bor: I Mala utanför Hässleholm.

Familj: Sambon Ola, Zara, 7, Decibelle, 3. Två bonuspojkar: Caleb, 9, Xander, 5.

En lördag på jobbet i hemtjänsten sommaren 2020 började Ellinor få smärtor i magen. På elvarasten satte hon sig ner för att äta när ett starkt illamående sköljde över henne. Hon rusade in på toaletten och blev sittande. 

– Jag vaknade upp och förstod att jag hade svimmat. Jag satt med huvudet lutat mot väggen, alldeles kallsvettig. När jag försökte resa mig kunde jag knappt stå på benen. 

Ellinor är inte någon som går hem i första taget, men den här dagen var hon tvungen att avsluta jobbet i förtid. Därhemma blev värken snabbt allt värre. Hon ringde sin mamma, som skyndade sig hem till Ellinor för att ta hand om barnen, och domnade sedan bort i sängen. När hon vaknade morgonen därpå kunde hon knappt prata och än mindre stå på benen. I det läget bestämdes det att hennes mammas man skulle köra henne till akuten.

– Jag hade trott att jag bara var förstoppad, men började förstå att det var något annat som inte stod rätt till.

”Jag fick inte veta könet på mitt barn. Nu kallar vi hen för Maxie”, säger Ellinor Eriksson. Foto: Fotograf: KERSTI HILDING HANSEN

Det där med förstoppning avfärdades genast av läkaren på akutmottagningen. Men kanske kunde det handla om blindtarmsinflammation.

– Smärtan satt på höger sida av buken, och när de röntgade mig upptäcktes en avvikelse just där. De frågade mig om jag var gravid, och jag svarade att nej, det kunde jag inte vara. Jag hade ju alldeles nyss haft mens, säger Ellinor.

Men sedan kom det omtumlande beskedet på urinprovet: Ellinor var gravid!

– På ultraljudet såg man ett foster i höger äggledare, ett foster som var dött. Jag var i vecka 16, utan att ha märkt någonting innan. 

I graviditetsvecka 16 är ett foster mellan 108 och 116 millimeter långt mellan huvud och stjärt och vikten är ungefär 100 gram. En del kvinnor har vid den tiden redan börjat känna sparkar, medan andra inte känner något alls.

Foto: KERSTI HILDING HANSEN

2–3 procent av alla graviditeter leder till utomkvedshavandeskap, vilket betyder att det befruktade ägget fastnar på vägen till livmodern och oftast i en av äggledarna. Fostret börjar växa där, och eftersom det finns en risk för att äggledaren ska spricka och det ska börja blöda inne i buken är det viktigt att operera. 

Eftersom det var mitt i coronatider fick jag inte ha någon hos mig. Det allra värsta var att jag var så ensam.

För Ellinors del hände nu allt väldigt snabbt. Det döda fostret måste genast ut, och trots att hjärtat slutat slå någonstans mellan vecka tio och elva hade fostret vuxit så mycket att läkarna inte kunde använda sig av titthålsmetoden. Hela den högra äggledaren måste omedelbart opereras bort. Annars fanns risk för att Ellinor inte skulle överleva. Chockad över det dramatiska beskedet ringde hon sin mamma och berättade att hon rullades in för akutoperation och minns att hon sa: Mamma jag håller på att dö, de ska göra ett akut kejsarsnitt nu. 

– Eftersom det var mitt i coronatider fick jag inte ha någon hos mig. Två av mina vänner kom och lämnade lite grejer uppe på sjukhuset och en av dem fanns med mig på telefon efter operationen. Det allra värsta var att jag var så ensam.

När Ellinor vaknade upp efter operationen berättade en läkare för henne att hon varit ungefär fyra timmar från att dö om hon inte hade opererats direkt.

På årsdagen av operationen bestämde jag och Lilla Minis pappa oss för att ge hen ett riktigt namn

– När de plockade ut min äggledare sprack den, och om det hade hänt inne i min mage så hade jag inte klarat det.

Efter fem dagar på sjukhuset fick Ellinor komma hem. Den närmaste tiden efteråt blev jobbig. Chocken över att hon varit gravid utan att ha vetat om det var stor och tankarna på att hon faktiskt hade levt länge med ett dött foster i magen var omöjliga att greppa.

– Det är en sorg. Jag blev fråntagen en bebis utan att kunna välja själv. Det var väldigt jobbigt. Jag fick inte heller veta könet på mitt barn, men jag började kalla hen för Mini och ibland Lilla Mini. På årsdagen av operationen bestämde jag och Lilla Minis pappa oss för att ge hen ett riktigt namn. Numera kallar vi hen för Maxie, säger Ellinor och fortsätter:

– För oss var det ju vårt lilla barn en riktig person. Det har hjälpt mig att ha ett namn på babyn och inte bara säga fostret.

Jag vill berätta min historia för att andra tjejer inte ska drabbas av det som hände mig

Ellinor fick prata med en kurator om det hon gått igenom, och hon har haft sin mamma, sina vänner, sin före detta pojkvän och sin nuvarande sambo som stöd.

– Nu så här en tid efteråt har jag accepterat det som hände, men jag har fortfarande svårt för att titta på min mage med det stora operationsärret.

I dag mår Ellinor bra och känner en enorm tacksamhet för att personalen på akuten tog henne på allvar när hon kom in.

– Jag vill berätta min historia för att andra tjejer inte ska drabbas av det som hände mig. Om man får akut ont i magen och mår illa ska man åka in till sjukhuset direkt.

Trots att den högra äggledaren opererades bort har Ellinor fått beskedet att det finns goda chanser för att hon kan bli gravid igen längre fram. Det finns visserligen en ökad risk för att drabbas av utomkvedshavandeskap igen, men det är mycket större chans att allt går som det ska.

Om du får de här symtomen – kontakta sjukvården direkt

Hur vet man att man drabbats av utomkvedshavandeskap? Ungefär fem–sex veckor efter att ägget fastnade i äggledaren kan du få ett eller flera av följande symtom:

 

● Du får mycket ont i magen. Smärtan känns ofta långt ner i magen. Det kan kännas mer ont mot ena sidan. 

● Du blöder från slidan.

● Du kan bli yr, kallsvettig och känna dig svimfärdig om äggledaren brister.

Kontakta genast en vårdcentral eller en jouröppen mottagning om du tror att du har utomkvedshavandeskap. Om det är stängt, sök vård på akuten.

 

Källor: Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Vårdguiden 1177

Skador på äggledarna från klamydia ökar risken för utomkvedshavandeskap Foto: Shutterstock

Då är risken större för utomkvedshavandeskap

Utomkvedshavandeskap är en graviditet som börjar växa utanför livmodern, oftast i någon av äggledarna. Mellan två och tre procent av alla graviditeter är utomkvedshavandeskap.

Det finns risk för att äggledaren spricker och att det blir stora blödningar i buken. Man kan då bli livshotande sjuk och måste opereras direkt.

 

Det är vanligare att få utomkvedshavandeskap om du har skador på äggledarna, till exempel av:

● tidigare utomkvedshavandeskap

● tidigare klamydia

● tidigare operation i magen

● tidigare blindtarmsinflammation

● endometrios

Det finns också en ökad risk för utomkvedshavandeskap om du blir gravid trots att du använder spiral.

Ibland sköljs ägget bort från äggledaren och blir till ett missfall. Men det är vanligt att utomkvedshavandeskap behöver opereras. De flesta operationerna vid utomkvedshavandeskap görs med titthålskirurgi.  

Det finns en viss risk för att den som ­råkat ut för utomkvedshavandeskap drabbas igen. Vid nästa graviditet ska man vända sig till sin gynekolog redan i graviditetsvecka sex för att göra ett ultraljud. Chansen för att graviditeten ska bli normal är 80–90 procent.

 

Källor: Sahlgrenska Universitetssjukhuset, 

Vårdguiden 1177.

LÄS MER: Sarah, 41: ”Det var som att jag gick runt i en film”

LÄS MER: Jenny är ofrivilligt barnlös: ”Jag har lärt mig att leva med sorgen”