Clark Olofsson, en av Sveriges mest ökända brottslingar, har inga som helst samvetskval. ”Jag har alltid försökt vara schyst mot vanliga hyggliga människor. Rötägg och folk i branschen har i allmänhet sig själva att skylla”, säger han.
1 AV 2
Clark Olofsson, en av Sveriges mest ökända brottslingar, har inga som helst samvetskval. ”Jag har alltid försökt vara schyst mot vanliga hyggliga människor. Rötägg och folk i branschen har i allmänhet sig själva att skylla”, säger han.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
2 AV 2

Clark Olofssons sexkritik mot nya Netflix-serien

Tv-serien ”Clark” har hyllats av kritiker och är redan en vecka efter premiären Netflix mest streamade.

Men huvudpersonen själv har bara sett första avsnittet. Och är inte helt nöjd:

– Så där yster är jag ju inte. Jag skulle aldrig stulit smycken från kvinnor som jag just legat med, säger Clark Olofsson, 75.

Lars Klint

Clark Olofsson, en av Sveriges i särklass mest ökända brottslingar, var bara 19 år när han medverkade vid ett inbrott där hans medbrottsling sköt ihjäl en polis. Senare sköt han själv mot poliserna som skulle fånga honom, och träffade en av dem i axeln.

Hans grova brottsliga bana är lång och omfattande – Clark Olofsson har bland annat bankrån, gisslantagning och narkotikasmuggling på sitt samvete.

När vi nu når honom befinner han sig i Belgien, där han umgås med en av sönerna och sin förra hustru, Marijke Demuynck.

– Jag är här för att kurera mig. Jag har svårt att gå och i dag ska jag till doktorn för att fixa en armbåge som tog stryk när jag ramlade omkull.

Han sålde rättigheterna till sina memoarböcker ”Vafan var det som hände?” till Netflix för en stor summa. Hur mycket vill han inte avslöja.

Nya Netflixserien ”Clark”, som baseras på brottslingen Clark Olofssons liv, är regisserad av Jonas Åkerlund. Foto: PRESSBILD/NETFLIX

 

De fick fria händer och jag var tvungen att hålla mig borta. De ville inte ha mig inblandad i produktionen

– Jag är nöjd. De fick fria händer och jag var tvungen att hålla mig borta. De ville inte ha mig inblandad i produktionen.

– Men det är ju kul att den verkar gå bra. Då borde Netflix satsa på ännu en säsong. Det finns hur mycket material som helst att ösa ur.

Netflix PR-ansvariga, Rebecka Källquist, låter dock meddela att det i dagsläget inte finns någon information om en andra säsong. 

 Clark Olofsson själv har inte läst någon av de positiva recensionerna.

– Monument över ett ego. Så ser jag på det. Ett slags idolporträtt. Att mycket inte alls stämmer med verkligheten och boken, det kan jag skita i.

Bill Skarsgård och Hanna Björn i ”Clark”. Foto: NETFLIX/PRESSBILD

 

Av det lilla han sett tycker han ändå att Bill Skarsgård gör en hyfsad rolltolkning.

– Men riktigt så yvig som jag framställs var jag inte när det blev allvar. Det skulle aldrig fungerat om jag inte varit professionell, kall och analytisk.

– Och som sagt. Jag skulle aldrig stjäla värdesaker från kvinnor som jag just knullat.

Kvinnorna tar en hel del plats i serien. Det har de gjort också Clarks riktiga liv.

Isabell Grill, Bill Skarsgård och Malin Levanon i ”Clark”.
Kvinnorna avlöser varandra i ”Clark”.
1 AV 2
Isabell Grill, Bill Skarsgård och Malin Levanon i ”Clark”.
Foto: Eric Broms / NETFLIX
2 AV 2
Kvinnorna avlöser varandra i ”Clark”.
Foto: Eric Broms / NETFLIX
Jag är ganska svåråtkomlig här nere och har fullt upp med mina grejer, och min rehabilitering. Men sommaren är lång

Hur många han har haft sex med har han ingen aning om.

– Lika lite som jag håller reda på hur stora summor jag rånat från olika banker.

I samband med serien har en ny generation beundrare strömmat till. Många som söker honom är kvinnor.

– Men jag är ganska svåråtkomlig här nere och har fullt upp med mina grejer, och min rehabilitering. Men sommaren är lång och säkert kommer jag tillbaka till Sverige någon gång. 

Clark Olofsson vid sin bostad i Skåne 2019. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

De senaste åren har Clark bott hos sin systerdotter i skånska Veberöd. Där har han ett toppmodernt, datautrustat annex. 

– Och pool. Det har fungerat utmärkt under pandemin när jag bearbetat mina memoarer. Den här gången tänker jag berätta allt, säger Clark, som fick en del känsliga partier strukna när böckerna gavs ut på Ordupplaget för sex och sju år sedan.

Bill Skarsgård som Clark Olofsson i nya Netflix-serien ”Clark”. Foto: Eric Broms / NETFLIX

Hur framtiden blir ligger lite i händerna på hur han kan återhämta krafterna i kroppen.

– Läkarna vet inte riktigt vad det kan vara för för fel med benen. Kanske hänger det ihop med spriten. I så fall får jag väl göra nåt åt den saken. Inga stora problem för en som suttit över 40 år i fängelse, säger han.

Clark Olofsson har nyligen skrivit sig på en lägenhet i Malmö, hos den kände travkusken Johnny Takter, som han känner sedan 20 år och har släktband till.

– Det är en trevlig kille, sa Johnny Takter nyligen om Clark Olofsson i Expressen.

Bill Skarsgård som Clark Olofsson på flykt från polisen i ”Clark”. Foto: Audrius Solominas
Jag trivs med pensionärstillvaron, som jag till och med får betalt från staten för. Flera tusen i månaden fast jag aldrig jobbat ärligt en enda dag i mitt liv

Clark Olofsson uppger att han har en del ”på gång”. Men det handlar inte om några kriminella aktiviteter, hävdar han.

– Det har jag lagt bakom mig. Jag har så jag klarar mig.

Ändå är det många av hans gamla vänner och kolleger som hör av sig med idéer till olika ”affärsprojekt”.

– De vet att jag är kunnig, pålitlig, orädd. Förslagen, kan man säga, förklarade Clark i en tidigare intervju i Expressen.

Clark Olofsson är i dag pensionär och kvitterar ut pension. ”Flera tusen i månaden fast jag aldrig jobbat ärligt en enda dag i mitt liv”, konstaterar han. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

– Jag anger aldrig någon och jag har ett enormt kontaktnät i alla branscher där det pågår ljusskygga verksamheter.

– Men jag trivs med pensionärstillvaron, som jag till och med får betalt från staten för. Flera tusen i månaden fast jag aldrig jobbat ärligt en enda dag i mitt liv, utanför fängelserna.

Jag är en lättsam människa. Det är nog humor och äventyrslystnad som varit mina främsta drivkrafter och tillgångar. Och så egot förstås

Några samvetskval för sin vilda framfart har Clark aldrig känt.

Han har varit Sveriges mest eftersökta och jagade person. Polisen har betecknat honom som landets farligaste brottsling. 

Han misstänks för att i decennier ha ökat tillgängligheten av narkotika till ungdomar här och i en rad andra länder.

Men någon ånger känner han inte.

– Absolut inte. De flesta som råkat illa ut har kompenserats. Jag har alltid försökt vara schyst mot vanliga hyggliga människor. Rötägg och folk i branschen har i allmänhet sig själva att skylla.

På ett sätt tycker Clark att Bill Skarsgårds karaktär speglar honom rätt väl:

– Jag är en lättsam människa. Det är nog humor och äventyrslystnad som varit mina främsta drivkrafter och tillgångar.  Och så egot förstås.

Ett liv i fängelse – och på rymmen

Clark Olofsson under gisslandramat i Sveriges Kreditbank på Norrmalmstorg 1973. Bilden är tagen med en kamera som sänktes ner genom ett borrat hål i taket till bankvalvet. Foto: POLISEN/TT / TT NYHETSBYRÅN

1947: Föds i Trollhättan, 1 februari. Hemförhållandena var usla och Clark hamnar tidigt i fosterhem. Som tonåring åker han in och ut på ungdomsvårdsskolor. Går till sjöss och tillbringar ett år på lastfartyg som seglar jorden runt.

1965: Clark misshandlar två polismän i Eskilstuna och får sitt första riktiga fängelsestraff. Det blir tre år, men han rymmer efter en månad.

1966: Hans kumpan Gunnar Norgren skjuter ihjäl en polisman under ett inbrott. När Olofsson, som fortfarande är på rymmen från fängelset, senare grips skjuter han en polisman i axeln. Han döms till åtta års internering.

1969: Rymmer till Kanarieöarna och återfinns efter några månader i Frankfurt. Nu följer några år med upprepade rymningar, bankrån och ny domar.

Clark Olofsson rymde till Kanarieöarna där han greps av polis och fördes hem till Sverige igen. Foto: TT NYHETSBYRÅN

1973: Clark Olofsson sitter på Norrköpingsanstalten när Janne Olsson går in och tar gisslan på Kreditbanken på Norrmalmstorg i Stockholm, det så kallade Norrmalmstorgsdramat. Han kräver att Olofsson ska komma dit. Clark kommer och stannar i sex dagar. Han frias i hovrätten för all skuld till gisslandramat.

1975: Under en rymning utför Clark ett väpnat rån mot en bank i Köpenhamn. För delar av bytet på cirka 200 000 kronor köper han en segelbåt i Marseille och glider runt på Medelhavet i fyra månader.

1976: Clark blir inringad av belgisk polis men lyckas skjuta sig fri och fly undan på ett tåg till Tyskland. Han träffar 19-åriga Marijke Demuynck, som sedan är hans hustru under resten av 1900-talet. Tillsammans har de tre söner.

Samma år rånar Clark Handelsbanken i Göteborg på 930 000 kronor. Han är beväpnad och tar gisslan. Rånbytet är det dittills största i svensk kriminalhistoria.

Han grips redan nästa dag, men då finns bara 200 000 kvar av pengarna. Resten av bytet har aldrig återfunnits. Clark döms till åtta års fängelse, men rymmer redan efter tre veckor.

Den här gången genom att, tillsammans med flera medfångar, köra en Scanialastbil genom tre fängelseportar vid Norrköpingsfängelset.

1979: Påbörjar journaliststudier, som med vissa avbrott för nya rymningar, misshandlar, bankrån, knarksmuggling och rättegångar, fullföljs 1983.

1984: Döms till tio års fängelse för att ha försökt smuggla amfetamin till Sverige.

1991: Byter namn till Daniel Demuynck och flyttar till ett slottsliknande palats på belgiska landsbygden. Här ska han leva ett lagstadgat liv i frihet tillsammans med sin familj.

1999: Döms till 14 års fängelse som huvudman i en knarksmugglingsliga, som försökte föra in 80 kilo hasch och 49 kilo amfetamin till Danmark. Friges villkorligt från danskt fängelse i maj 2005.

Clark Olofsson under en häktningsförhandling i säkerhetssalen på polishuset i Norrköping 2008, angående grovt narkotikabrott. Foto: ROGER VIKSTRÖM

2008: Grips på nytt, misstänkt för grovt narkotikabrott.

2009: Göta hovrätt fastställer domen mot honom på totalt 14 års fängelse.

2015: Släpper första delen av sin memoarserie i tre delar – ”Vafan var det som hände?”

2016: Clark Olofsson, som tidigare avsagt sig sitt svenska medborgarskap, förflyttas till Belgien för att avtjäna resten av straffet där.

2017: Beviljas på nytt svenskt medborgarskap. Enligt svensk strafflagstiftning ska Clark Olofsson bli villkorligt frigiven efter två tredjedelar av straffet. Nekas förflyttning till Sverige på grund av en teknikalitet.

2018: Clark släpps fri från det belgiska fängelset och tar första flyg till Sverige.

2020: Bor i annex hos systerdottern i Skåne. Skriver kontrakt med Netflix om en serie byggd på självbiografin ”Vafan var det som hände?”.

2022: Premiär för tv-serien ”Clark” som blir en dundersuccé och omedelbart går upp i topp som Netflix mest streamade.

LÄS MER: Sigvard var Sveriges första seriemördare 

LÄS MER: Ryssligans illdåd i Sverige: Hade tortyrcentral i Upplands Väsby