Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Hans Scheike döms till åtta års fängelse, som sedan blir till sex år i hovrätten, för sexuella övergrepp mot barn.Hans Scheike döms till åtta års fängelse, som sedan blir till sex år i hovrätten, för sexuella övergrepp mot barn.Hans Scheike döms till åtta års fängelse, som sedan blir till sex år i hovrätten, för sexuella övergrepp mot barn.
Hans Scheike döms till åtta års fängelse, som sedan blir till sex år i hovrätten, för sexuella övergrepp mot barn. Foto: Privat

Brita och Agneta levde i ökända ”smisksekten”

Premium Under stora delen av sina vuxna liv har de levt tillsammans – nära den dömde sexbrottslingen Hans Scheike. 

Ett liv långt bortom konventionerna.

Brita Sylvan och Agneta Ogebratt var Hans Scheike trogna intill döden. Och de blev mycket nära vänner.

Vi har träffat dem på gården där allt började. De berättar om den omskrivna ”smisksekten”, brotten, kärleken till Hans Scheike och vänskapen till varandra.

Året är 1988 och tre unga flickor rymmer från ett sommarläger på ett kollektiv i Bergslagen. Barnen slår larm om allvarliga oegentligheter på gården. Det blir början på en mycket uppmärksammad rättsprocess som slutar med att Brita Sylvan, Agneta Ogebratt och Hans Scheike döms till fängelse.

Hans Scheike döms i tingsrätten till åtta års fängelse för grov misshandel, otukt med barn (grovt brott) och sexuellt tvång. Svea hovrätt sänker sedan straffet till sex år. Brita Sylvan döms till arton månaders fängelse för misshandel, olaga tvång, medhjälp till sexuellt tvång och sexuellt ofredande. Agneta Ogebratt döms till åtta månaders fängelse för misshandel, olaga tvång och sexuellt ofredande.