Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
02:03Premium
Signaturen Sigbritt oroar sig för att hennes pension kommer att bli mycket lägre än makens.Signaturen Sigbritt oroar sig för att hennes pension kommer att bli mycket lägre än makens.Signaturen Sigbritt oroar sig för att hennes pension kommer att bli mycket lägre än makens.
1 AV 2
Så beter sig män och kvinnor på börsen
2 AV 2
Signaturen Sigbritt oroar sig för att hennes pension kommer att bli mycket lägre än makens.
Foto: Shutterstock

Borde min man betala för alla år jag skött hushållet?

Premium Signaturen Sigbritt har varit gift med sin man i 30 år. Snart är det dags att gå i pension, och på grund av barnledigheter, oavlönat hushållsarbete och ett lågavlönat ”kvinnojobb” kommer Sigbritts pension att bli mycket lägre än makens.

Hur ska de göra med ekonomin då, undrar hon.

Ekonomijournalisten Birgitta Piper har några väldigt konkreta förslag. 

Fråga: Min man och jag har varit gifta i drygt 30 år och börjar nu närma oss pensionsåldern. I början av vårt liv tillsammans, med hus och barn, hjälptes vi åt efter förmåga med utgifterna. Under senare år har det inte varit så stor skillnad på våra inkomster. Det kommer däremot att vara ganska stor skillnad på våra pensioner, för min del på grund av studier, barnledigheter och ett relativt lågavlönat kvinnoarbete.

Enligt lagen bör makar leva under samma standard men vad innebär det konkret? Borde jag begära att han lägger undan pengar till mig?