Birgitta Piper kommenterar en undersökning som visar att många svenskar fastnar i såriga arvstvister.
Birgitta Piper kommenterar en undersökning som visar att många svenskar fastnar i såriga arvstvister.

Arvstvister kan göra dig sjuk: ”Skrämmande hälsoeffekter”

En färsk rapport från nätjuristen Lexly visar att var fjärde svensk någon gång hamnat i en arvskonflikt med en närstående. I många fall leder konflikten till en totalt bruten kontakt – och det är inte ovanligt att arvsbråken blir så infekterade att någon inblandad tvingas sjukskriva sig.

– Många tycks vara ”dörädda” för att tala om arv i förtid, kommenterar ekonomijournalisten Birgitta Piper.

Här berättar hon om de enkla åtgärder du kan vidta för att slippa fastna i en sårig arvstvist.

Birgitta Piper

I slutet av maj i år släppte nätjuristen Lexly en rapport, framtagen av YouGov, om arv och konflikter. Där framgår att var fjärde vuxen svensk någon gång hamnat i en konflikt om arv med en närstående. Och att fler än 2 av 3 (68 %) på grund av sådan konflikt sagt upp kontakten med en nära anhörig. Många blir så tagna av konflikterna att de måste sjukskriva sig. Krasst uttryckt tycks många vara ”dörädda” för att tala om arv i förtid. 

Vad rapporten signalerar är att många barn inte talar med sina föräldrar om sina förväntningar och inte öppet frågat föräldrarna hur dessa har tänkt fördela sitt arv mellan sina barn. Och vice versa, att föräldrar uppenbarligen ofta drar sig för att prata arv med sina barn. Att i sammanhanget passa på att citera ”Att inte våga ta tjuren vid hornen” är nog relevant.  Rapporten uppvisar ett sorgligt bevis på vad som också avspeglas i de många läsarfrågor om just arvsproblematik som kommer in till M-magasin och Expressen premium. Mycket hänger förmodligen samman med ett allmänt obehag att tala om pengar och att inte heller våga avslöja att man tänker vara ”orättvis” i någon form. Och då inte heller vågar förklara varför. Men. Det beror nog också på att vanliga svenska hushåll är ovana att använda sig av en familjeadvokat för att lösa juridiska vardagsfrågor, stora som små. En tradition som är vanligare i andra länder i Europa. 

Expressen Premium - Digital prenumeration

amelia är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 79 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill