”Det hände att jag inte hittade hem från jobbet”, säger Annica om tiden innan hon blev sjukskriven. Att få vara med hästarna hjälpte henne att komma tillbaka efter utmattningen.
”Det hände att jag inte hittade hem från jobbet”, säger Annica om tiden innan hon blev sjukskriven. Att få vara med hästarna hjälpte henne att komma tillbaka efter utmattningen. Foto: Johanna Idah

Annica blev utbränd: ”Hästarna hjälpte mig att bli frisk”

Ett jobb hon älskade inom socialtjänsten, en ständigt närvarande oro för klienterna och svårigheter att stänga av tankarna på jobbet. Det var några av komponenterna som fick Annica Björkman Linnerud att bli utmattad.
Kroppen signalerade under lång tid utan att hon förstod allvaret. Det slutade med en ilfärd till sjukhuset och en sjukskrivning. Men Annica la sig inte på soffan - hon köpte en häst i stället.
– Det finns något slags föreställning om att den som är utmattad ska ligga på soffan och titta på tv eller läsa en bok. En del behöver kanske det. Jag, liksom många andra, behöver röra mig för att må bra. Främst är det ju hjärnan som behöver vila vid utmattning, säger hon.

Annica Björkman Linnerud brinner för att hjälpa andra, så har det varit sedan hon var liten. Att gå hem från skolan tog evigheter eftersom hon måste vända på alla stackars skalbaggar, som hamnat på rygg, på vägen. 

Denna medfödda instinkt att göra gott ledde med tiden till att hon som vuxen blev utmattad eftersom hon kände sig otillräcklig på jobbet. Dessutom fick hon inte sova ordentligt på nätterna med två små barn som vaknade flera gånger per natt. 

Redan prenumerant?

Expressen Premium - Digital prenumeration

amelia är nu en del av Expressen

Välkommen till amelia – alltid på kvinnans sida. Nu får du tillgång till en kvinnovärld med relationerna i centrum, en mix av möten med vanliga människor, granskande reportage samt berättelser som berör och upprör.

  • Du får såklart också tillgång till hela Expressen Premium!
  • Gratis 2 veckor – därefter 79 kr/månad
  • Avsluta prenumeration online när du vill

Aktuellt just nu