Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
”Mitt första förslag är att ni släpper fokus på penetrerande samlag ett tag. Testa att stimulera penis på fler sätt”, skriver sexologen Suzanne Lindström.
”Mitt första förslag är att ni släpper fokus på penetrerande samlag ett tag. Testa att stimulera penis på fler sätt”, skriver sexologen Suzanne Lindström.
”Mitt första förslag är att ni släpper fokus på penetrerande samlag ett tag. Testa att stimulera penis på fler sätt”, skriver sexologen Suzanne Lindström.
”Mitt första förslag är att ni släpper fokus på penetrerande samlag ett tag. Testa att stimulera penis på fler sätt”, skriver sexologen Suzanne Lindström. Foto: Realstock / Shutterstock

Anna, 37: Penisen är grov – det gör ont när vi har sex

Signaturen ”Anna” är jätteförälskad och attraherad av sin nya kärlek. Problemet är att det gör ont när de försöker ha sex. 

”Hur gör jag för att kunna ha skönt vaginalt sex med honom?” undrar hon. 

Sexolog Suzanne Lindström ger råd. 

Suzanne Lindström

Fråga: För ett halvår sedan träffade jag en man som jag blev förälskad i. Trots att vi är väldigt attraherade av varandra fungerar inte vårt sexliv. Hans penis är helt enkelt för grov. 

Det gör ont och känns som att jag ska sprängas när han tränger in i mig och det händer att jag blöder. Vi har pratat mycket om det här och han är varsam och försiktig. Innan brukar vi smeka varandra med glidmedel, använda fingrarna, dildo och ha oralsex. Det fungerar jättebra. Hur gör jag för att kunna ha skönt vaginalt sex med honom? Kan jag tänja ut min vagina?

Jag har ett barn, men är förlöst med kejsarsnitt. Kan tillägga att jag aldrig haft det här problemet tidigare. 

/Anna, 37

Sexologen svarar: Släpp fokus på penetrerande samlag 

Suzanne Lindström är sexolog med lång erfarenhet. Foto: PETTER ARVIDSON/BILDBYRÅN

Svar: Du är förälskad, ni är attraherade av varandra och han är varsam. Ändå får ni inte sexlivet att fungera. Med det menar jag att ni inte får själva samlaget att fungera.

Däremot fungerar sex bra när ni använder fingrar, dildo och oralsex.

Mitt första förslag är att ni släpper fokus på penetrerande samlag ett tag. Testa att stimulera penis på fler sätt och att använda andra ställen på kroppen än vagina. Om ni vill kan ni prova att sätta glidmedel mellan brösten eller låren och låta penisen glida fram och tillbaka.

Varje gång han tränger in i din vagina blir du rädd att det ska göra ont.

Ett annat förslag på penisstimulans är ”korgen”: Smörj först in penisen med glidmedel. Därefter knäpper partnern händerna runt hela penisen och rör dem upp och ner.

Det finns också bra stimulatorer för män som ni kan testa att använda. Det finns olika njutningskonsoler, alltså vibrerande rör för penis. Penisen stoppas in i ett rör, där den får olika vibrationer. Det är ett väldigt effektivt hjälpmedel om kvinnan har ont i vaginan och inte klarar att ha ett omslutande samlag.

Du skriver att du fött barn med kejsarsnitt, men jag vill påminna om att – oavsett det – är din vagina ett väldigt tänjbart organ. Du har alldeles rätt: Vi kvinnor kan föda ut ett barn, återhämta oss och ha bra, skönt sex igen. Min gissning är att en rädsla har kapslats in i dig. Varje gång han tränger in i din vagina blir du rädd att det ska göra ont och då tappar du din klitoriserektion och lubrikation.

”Om ni vill kan ni prova att sätta glidmedel mellan brösten eller låren och låta penisen glida fram och tillbaka”, tipsar Suzanne om. Foto: Tasha Cherkasova / Shutterstock

Om ni så småningom vill komma vidare och testa penetrerande sex är mitt förslag att prova med bara hans ollon i vaginan. Vill du sedan att hans penis ska komma längre in i dig, visar du honom det.

För att få till en riktigt bra relation behöver man känna varandra på djupet.

Det kan du exempelvis göra i saxställningen, där du ligger på rygg och kan styra rörelserna. Din man ligger på sidan och du lägger sedan ett ben över hans midja och det andra benet mellan hans ben. Det är en bra ställning där du kan styra hur djupt han kommer in i dig.

För att underlätta inträngandet finns bra glidmedel som du kan använda. Sätt glidmedlet på hans penis, i mynningen på din vagina och en bit in i den. Det får däremot aldrig ersätta din egen lubrikation. Försök samtidigt att tänka på att vaginan är anpassningsbar. Om du långsamt och i din takt tränar din vulva och vagina kommer du att öva upp förmågan att ha samlag med honom. Det viktiga är att du inte tränar att ha sex med honom då du har ont, utan bara när det känns skönt. Det kommer du att lyckas fint med, förutsatt att ni gör det bra.

Du och mannen har bara känt varandra i ett halvår. Det här är fortfarande en ny relation för dig. Det finns mycket som ni behöver lära er om varandra och där är sex bara en bit. Ni behöver veta mer om varandra på betydligt fler plan.

Vill du också ställa en fråga om sex?

Mejla till sex@expressen.se

För att få till en riktigt bra relation behöver man känna varandra på djupet. Känner man sig älskad, trygg, uppskattad och har roligt med en person, som också är ens bästa vän, är det mycket lättare att bli tänd. Då kommer du slappna av i hela din kropp – även i bäckenbotten.

Det kommer göra det enklare för dig att låta hans penis glida in utan att du får kramp. Då kommer även din oro för smärta och rädslan för att spricka att släppa.

Jag tror att ett stort problem i det här är just att du oroar dig för att hans penis är så stor. Mitt råd är att alltså att ni tonar ner och pausar frånpenetrerande sex ett tag.

Satsa i stället på att ni lära känna varandra ordentligt, så kommer allt att normaliseras framöver.

LÄS MER: ”Vi har tagit in barnvakt för att bråka, snacka & knulla” 

LÄS MER: Varför vill han kramas och kyssas – men aldrig ha sex?